En Sıcak Konular

'Türkiye sınırını geçilmez yapın' talimatı

8 Mart 2012 16:23 tsi
Avusturya ve Alman hükümetleri, Türkiye sınırını 'kuş geçirmez' duruma getirmesi için Yunanistan'a daha fazla baskı yapmaya başladı.

Geçen yıl 55 bin kaçak göçmenin bu sınırdan Avrupa'ya geçtiğini belirten Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırın adeta sahipsiz olduğunu söyledi. Mikl-Leitner, Viyana'da Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ile birlikte katıldığı basın toplantısında, Yunanistan sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde Şengen bölgesindeki seyahat serbestisinin kısıtlanıp Yunanistan'ın AB ülkelerine açılan sınırlarında yeniden kontrollere başlanmasının gerekebileceğini ifade etti.

Almanya İçişleri Bakanı Friedrich, Yunanistan'ın Türkiye sınırını tel örgüyle kapatma planıyla ilgili olarak, "araya çit çekilmesinin doğru çözüm olup olmadığını takdir edecek durumda değilim, ama sınır güvenliğini arttırıcı her türlü önlemin memnuniyetle karşılanması gerektiği fikrindeyim", dedi. AB Komisyonu kaçak göç probleminin çözümüne katkısı olmayacağı gerekçesiyle Yunanistan'ın Türkiye sınırını tahkim etmesine karşı çıkmıştı.

Sınır yıllardır artan bir şekilde Avrupa'yı rahatsız ediyor. Meriç nehri boyunca uzanan Türk – Yunan sınırı Şengen bölgesinin en zayıf noktalarından birini oluşturuyor. Edirne'nin güneyindeki 12 km'lik sınır şeridi Afgan, Pakistanlı ve Kuzey Afrika'dan kaçan göçmenlerce Avrupa'ya giriş kapısı olarak kullanılıyor. Avrupa Sınır Güvenlik Ajansı Frontex, AB ülkelerinin idari yardımları ve milyonlarca euroluk Mali desteğe rağmen Yunanistan, kaçak göçle baş edemiyor. Yakalanan kaçaklar insanlık dışı şartlar altında alıkonduğu için Almanya hükümeti önümüzdeki yılın ocak ayına kadar ülkede yakalanan kaçak göçmenleri Yunanistan'a iade etmeme kararı almıştı.

Siyasi irade zaafı

Almanya ve Avusturya, Yunanistan'ın sınır güvenliğiyle ilgili sorumluluklarına sahip çıkmaması yüzünden sabrı taşan yedi ülkeyi bir araya getirdi. Bu ülkeler AB'nin dış sınırlarında yer almamasına rağmen yasa dışı göçmenlerin %75'ini barındırıyor. Fransa, Hollanda, Belçika, İngiltere ve İsveç'in de dahil olduğu bu grup, Danimarka'nın dönem başkanlığı sırasında AB Konseyi'ne bir talepler kataloğu sunacak.

Kaçak göç mağduru AB ülkeleri Şengen yükümlülüklerinin altı ayda bir uzmanlar komisyonu tarafından denetlenmesini ve büyük ihmallere rastlandığı takdirde Yunanistan sınırlarında kontrollerin yeniden başlatılmasını talep ediyor. Avusturya İçişleri Bakanı Mikl-Leitner, Atina yönetiminin siyasi irade göstermediğini, resmi iltica dairesinin 300 öngörülmüşken, altı memurla çalıştığını ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelerin cezalandırılmayı göze almaları gerektiğini söyledi.

İş ciddiye bindiği takdirde sınır bariyerlerini yeniden devreye sokma yetkisinin kimde olacağı ise tartışma konusu. AB Komisyonu son sözü söyleme yetkisinde ısrar ederken Almanya İçişleri Bakanı Friedrich inisiyatifi başkalarına bırakmak niyetinde olmadıklarını belirtti.

AB'nin ortak iltica politikası yok

Yediler Grubu'nun sınır güvenliğiyle ilgili ısrarları, mülteci adayı sayısının artacağı endişesinden kaynaklanıyor. Almanya İçişleri Bakanı Friedrich Viyana'daki basın toplantısında 'mülteci sayısında henüz patlama olmadığını', söyledi. 2010 yılında 41 bin, 2011'de ise 49 bin yabancı Almanya'dan iltica hakkı talebinde bulunmuştu.

Friedrich, AB Komisyonu'nun baskılarına boyun eğip Almanya'nın iltica hukukunu değiştirmek gibi bir düşünceleri olup olmadığına değinmedi. Almanya İçişleri Bakanı endişelerini, "Birlik Komisyonu'nun mülteci adaylarına yapılan maddi yardımın arttırılması ve mültecilere altı aylık bekleme süresinin ardından çalışma izni verilmesi şeklindeki planları mülteci sayısının artmasına neden oluyor", şeklinde dile getirdi.

DW



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,949 µs