En Sıcak Konular

Ermeni lobisi Clinton'a "soykırım" dedirtemedi

8 Mart 2012 15:18 tsi
ABD'deki Ermeni lobileri, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a yazılı ve sözlü olarak yaptıkları tüm baskılara karşın Ermeni iddiaları hakkında "soykırım" ifadesini kullandırtamadı.

Kısa adı ANCA olan Amerika Ulusal Ermeni Komitesi adı altına faaliyet gösteren Ermeni lobisi, seçim arifesindeki ABD'de yönetim üzerinde baskı yaratmak amacıyla Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bir mektup yazdı.

Mektupta, Clinton'ın daha önce yaptığı, "Bu tarihçilere bırakılması gereken bir konudur" şeklindeki açıklaması protesto edildi ve yaklaşan seçimler öncesi bu görüşünü gözden geçirmesi talep edildi. Clinton ise 1 Mart'ta verdiği yazılı cevapta, iddiaları bir suç olarak dahi tanımlamadı.

Clinton'ın verdiği cevap Ermeni lobisini kızdırarak, "Hem Başkan Obama hem Clinton seçimler öncesi soykırımı tanıyacağız diye verdikleri sözleri tutumadılar" şeklinde tepki göstermelerine neden oldu.

Clinton 26 Ocak 2012'de Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına hitaben yaptığı ve radyo ve televizyondan canlı olarak yayınlanan konuşmasında "Ermeni Soykırımını" tanımayı reddetmesiyle ilgili sorulan bir soruya verdiği yanıtta, "Bu hep tarihsel bir tartışma konusu olarak görülmüştür ve doğrusu da budur" dedi.

CNN'den Metin Güneş'in haberine göre, Clinton'ın bu cevabına çok kızan Ermeni lobisi, doğrudan Dışişleri Bakanı'na hitaben sert bir bir mektup kaleme aldı.

SEÇİMLERİ HATIRLATTILAR!

Mektupta yaklaşan seçimler de hatırlatılarak durumu bir kez daha gözden geçirmesi talep edildi.

ANCA'nın başkanı Ken Hacikyan tarafından Clinton'a yazılan mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Biz, Bakan Clinton'ın bu siyasi mevsimde Ermeni Amerikalılara karşı duyduğu ilgi ve isteklerine değer veriyoruz. Bakanın uluslararası soykırım suçunu basit bir karşılıklı çatışmaya indirgemesi bizi hala derinden rahatsız etmektedir. Bu, Türk devleti ve halkının eninde sonunda kendi istekleriyle veya başka şekilde işledikleri suçların ahlaki ve maddi sorumluluklarıyla yüzleşmek yerine, bunlardan kaçmak için Ankara ve müttefikleri tarafından uydurulmuş bir hikayedir."

Hillary Clinton ise 1 Martta verdiği yazılı cevapta şu ifadelere yer verdi:

"Başkan Obama'nın 24 Nisan, 2011'de Osmanlı İmparataorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeninin katledidiği ya da ölümüne yürüdüğü, yirminci yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri olan bu olayı andı. Ben de 2010 yılında Ermenistan'a yaptığım ziyarette bu trajedide hayatını kaybedenlere saygıda bulunmak için Ysitsernakaberd anıtını ziyaret ettim. Başkan da yaptığı açıklamada 'Tarih bize acılarla dolu geçmişimizi tanırsak ve daha iyi yarınlar için birlikte anlayış köprüleri inşa edersek ülkelerimizin daha güçlü olacağını öğretiyor' dedi. Başkan'ın bu politikasına destek olmak için, Ermenistan ve Türkiye'ye yaptığım çağrıları sürdürüyorum. Bu korkunç olayların üstesinden sadece birlikte çalışarak, gerçekleri kabul ederek gelebilirsiniz."

"Benim Ermeni ve Türk yetkililerle devam eden diyaloglarıma ilaveten, ABD, Ermenistan ve Türkiye'de ortak tarihlerini kabul edip ileriye dönük girişimlerde bulunmaya yönelik atılan cesur adımları desteklemeye devam edecektir. İnancımdır odur ki onların gayretleri her iki ülke halkı ve bölge için daha refah ve barış dolu bir geleceğin temel taşları olacaktır."

Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs