En Sıcak Konular

Eker: Çiftçiye yeni destekler vereceğiz

8 Mart 2012 13:24 tsi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçiyle 43 milyar lira nakit destek verdiklerini belirterek, yeni hibe müjdeleri verdi.

Eker, "2012 yılında yeni destekler başlatıyoruz. Sözleşmeli üretime, bölgesel meyveciliğe yeni destekler vereceğiz. Organik tarımla ilgili desteklerde farklılığa gideceğiz. Ayrıca, kurulacak olan organize tarım bölgeleriyle de tarım, hayvancılık ve seracılığa hibe destekler vereceğiz" dedi.
 
Bakan Eker, hükümetin tarım politikalarını Ak Parti İl Başkanları'na anlattı. Bakan Eker, 2012 yılında sözleşmeli üretime, bölgesel meyveciliğe ve organize tarım ve hayvancılık bölgelerine yeni destekler vereceklerini söyledi. Tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil,gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Eker, gıda güvenirliğinin 'tarladan sofraya, meradan tabağa' kadar uzun bir süreci kapsadığını aktardı. Türkiye'de 24 milyon hektar alanda tarım yapıldığını belirten Eken, her dört çalışanın birisinin tarımda çalıştığını ve tarımın milli gelir içerisindeki payının yüzde 8,4 olduğunu ifade etti. Aldıkları tedbirler ve uyguladıkları politikalar ile tarımda verim ve kalitede artış sağladıklarını dile getiren Eker, "2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hasıla, bugün 62 milyar dolara çıktı ve dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü haline geldik. Aynı dönemde, tarımsal ihracat da 4 milyar dolardan 15,3 milyara yükseldi" dedi.

Tarım ve hayvancılıktaki üretim artışlarından da örnek veren Eker, "Son dokuz yılda, tahıl üretimimiz 30-35 milyon tona çıktı. Yağlı tohumlu bitkilerde yüzde 64'lük, toplam meyve üretiminde 29'luk, turunçgillerde yüzde 45'lik, toplam sebzede yüzde 6'lıkbüyüme kaydettik. Ayrıca, 8,4 milyon ton olan süt üretimi13,5 milyon tona, 420 bin ton olan kırmızı et üretimi 780 bin tona yükseldi. Kültür balıkçılında ise 173'lük bir büyüme sağlandı" diye konuştu.

3 BİN TESİSE DESTEK

Bakan Eker, tarımsal sanayinin geliştirilmesi için kırsal kalkınma projeleri kapsamında 3 bin 200 tesise yüzde 50 hibe desteği verdiklerini ve bu tesislerde 32 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, 2015 yılına kadar 3 bin tesise daha destek vereceklerini bildirdi. Tarımsal üretimin artırılması için çiftçilerin kullandığı 160 bin makine ve ekipman projesine de yüzde 50 hibe verdiklerini dile getiren Bakan Eker, sertifikalı tohum ve sertifikalı fidanı da destekleme kapsamına aldıklarını belirtti. Eker, etçi sığır, düve ve koyun-keçi yetiştiriciliği için yapılacak yeni yatırımlar ile damla ve yağmurlama sulama sistemi kurulumlarına sıfır faizle kredi verileceğini, bununla ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığının müjdesini verdi.

Bakan Eker, Türkiye'nin bir bölgesini ilk defa şap hastalığından ari hale getirdiklerini belirterek, "Aldığımız tedbirler ile Trakya Bölgesini şaptan ari hale getirdik. Şimdi bunu Kocaeli, Sakarya, Adapazarı, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'yi de içine alacak şekilde genişletiyoruz. Daha sonra Ege'nin bazı bölgelerini ve daha sonra da yavaş yavaş Anadolu'nun içine doğru bunu yayacağız" diye konuştu. Bakan Eker, meraların özel sektör yatırımlarına açılması için hazırladıkları yasal düzenlemenin de Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi

cihan


Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,485 µs