En Sıcak Konular

Bakanı Dinçer yeni eğitim sistemini övdü

8 Mart 2012 11:36 tsi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, herkesin SBS sınavlarından, öğrenci seçmeye dayalı sınavlardan, dershane esaslı bir yapılanmadan rahatsız olduğunu belirterek yeni sistemi övdü.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, herkesin SBS sınavlarından, öğrenci seçmeye dayalı sınavlardan, dershane esaslı bir yapılanmadan rahatsız olduğunu belirterek, ''Bunu kaldırmanın yolu nedir? Bunu kaldırmanın yolu fırsat eşitliğini artırmak ve çocuklara fen lisesine gitme ihtiyacı, sosyal bilimler lisesine gitme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır'' dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi''nin görüşmelerine verilen aranın ardından devam edildi.

Teklifin 3. maddesi üzerinde söz alan CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, sivil toplum kuruluşları ve eğitim örgütlerinin teklife karşı olduklarını ileri sürdü. Teklifin kabul edilmesi durumunda vebal altına alınacak çocukların olduğunu savunan Gürkan, konuşmasının kalan beş dakikasını bu çocuklar için ''saygı duruşunda'' bulunarak tamamlayacağını belirtti. Beş dakika boyunca toplantı salonunda ayakta duran Gürkan, sürenin dolmasının ardından CHP'li milletvekillerince alkışlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de teklifin eğitimin geleceğini değil, AK Parti'nin geleceğini şekillendirmek için yapıldığını savundu. Serter, Bakan Dinçer'in komisyon üyelerini ilgiyle dinlemediğini de ileri sürdü. Bunun üzerine söz alan Dinçer, komisyon üyelerinin hepsini aynı saygı ve itina ile dinlediğini söyledi. Teklifin ilgili maddesi hakkında da konuşan Bakan Dinçer, bu maddenin fiziki mekanlara değil daha çok müfredatın oluşumuna ilişkin bir düzenlemeyi içerdiğini vurguladı. Komisyonun CHP'li üyeleri ise alt komisyon toplantısında maddenin fiziki yapılarla ilgili olduğunun belirtildiğini savundular.

Bazı milletvekillerinin söz almak ve soru sormak istemesi üzerine de tartışma yaşandı. Bunun üzerine katip üye AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır, ''Hep krizsiniz kardeşim'' demesi üzerine tartışma büyüdü. Tartışmaların ardından toplantıya beş dakika ara verildi. Ara sonrası CHP'li milletvekilleri, Çakır'ın ''tarafsızlığını yitirdiği'' ve ''yorulduğu'' gerekçeleriyle katip üyeliğe ara vermesini talep ettiler. Komisyon Başkanı Nabi Avcı ise bunun gerekli olmadığını belirtti. Madde üzerindeki tartışmalar devam ederken bir CHP milletvekili, teklif ile imam hatip liselerinin orta kısımlarının açılıp açılmayacağını sordu. Bakan Dinçer, şunları söyledi:

''Meseleye imam hatip okullarının orta kısımlarının açılması meselesi olarak bakıyorsanız, birileri de açmama meselesi gibi bakıyorsa o zaman bu mesele eğitim sisteminde ideolojik tartışmaları devam ettirecek bir sorun olarak kalır. Eğer siz tek başına liseye bağlı bir ortaokul tasarlarsanız, o zaman daha ortaokulun hemen başında pek çok çocuğumuza imam hatip okulunu, meslek lisesini seçmek zorunda bırakırsınız. Yapılmak istenen şey bu değil. Burada yapılan düzenlemeler, Türk eğitim sistemini giderek demokratikleştiren, esnekleştiren, çocuklarımıza kendi kabiliyetlerine göre seçme imkanı veren bir yapı oluşturuyor. Bu yapı içinde isteyen çocuk da din derslerini ağırlıklı olarak seçerek imam hatip okulunun orta kısmı gibi okuyup lisesine devam edebilir. Bunu aldığı halde başka bir liseye gitmek istiyorsa gitsin, kimse onun önünü kesmemeli ya da başka bir ortaöğretimde bir çocuk başka bir takım tercihler almışsa, o tercihlerden sonra kendisi başka bir mesleki alana geçmek istiyorsa gidebilmeli. Bunu ikinci dörtte asla şekillendirmeyi düşünmüyoruz. Üçüncü dörtte şekillendirebileceğimiz ama üçüncü dörtteki şekle de uygun olarak çocukların kendi kabiliyetleri ile seçimlik dersler alabileceği bir mekanizma tasarlanıyor.''

Dinçer, her kademede esnekliğin olacağını, öğrencilerin başka bir bölüme geçmek istemesi durumunda o bölümün gerekli derslerini alarak söz konusu bölüme geçebileceklerini de söyledi.

-Meslek liselerinde modül sistemi-

Bakan Dinçer bazı liselerin kapatılacağına ilişkin soru üzerine de ''Türkiye'de hepimiz SBS sınavlarından, öğrenci seçmeye dayalı sınavlardan rahatsız mıyız? Herkesin dershaneye gitmesinden muzdarip miyiz? Dershane esaslı bir yapılanmanın eğitim sistemine zarar verdiğini hep beraber kabul ediyor muyuz? Bunu kaldırmanın yolu nedir? Bunu kaldırmanın yolu, fırsat eşitliğini artırmak ve çocuklara fen lisesine gitme ihtiyacı, sosyal bilimler lisesine gitme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır'' diye konuştu.

Bunun yapılması için ortaöğretim ikinci kademede temel dersleri alan çocuklara ilgisine ve kabiliyetine göre seçmeli derslerin verileceğini anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

''Ortaöğretime geldiğinde çocuk, fen kabiliyeti varsa fen lisesine gitme yerine bulunduğu lisede fen derslerini alabileceği bir programı ona sunacağız. Çünkü orada fen dersi öğretmenimiz olacak, zaten var. Zaten çoğu kez bu öğretmenlerin onlara ders verecek potansiyelleri de var. Yine aynı yerde öğrencimize biz sosyal bilimler lisesinde alabileceği dersi verebilecek potansiyeli ve programı yapabilecek durumdayız. Aynı yerde güzel sanatlar için ayrıştırma yapabilecek durumdayız. Aynı yerde spor için yönlendirebilecek durumdayız, aynı yerde imam hatip okulu için de ayrıştırabilecek durumdayız. Bütün bunları yapmayı başardığımızda SBS sınavına ihtiyaç kalacak mı? Kalmayacak.''

Meslek liseleri için de çocukların kendi kabiliyetlerine göre alan seçebilecekleri programların olduğunu anımsatan Dinçer, ''Milli Eğitim Bakanlığı meslek dersleri ile alakalı dünyanın pek çok ülkesinin sahip olmadığı bir potansiyeli kullanıyor. Meslek liselerinde mesleki alan yerine modül sistemini uygulamaya koyuyoruz ve 6 binden fazla modülümüz var'' dedi.

-Önerge tartışması-

Dinçer'in konuşmasının ardından üçüncü maddenin görüşülmesine ilişkin verilen yeterlilik önergesi okundu. Bu sırada CHP'li milletvekillerinin tepkisi üzerine toplantıya 15 dakika ara verildi. Verilen aranın sonrası Komisyon Başkanı Avcı ile görüşen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, madde ile ilgili konuşma taleplerinin bulunduğunu, yeterlilik önergesi verilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Önergenin İçtüzüğe aykırı olduğunu dile getiren İnce, toplantının Pazartesi gününe ertelenmesi gerektiğini, aksi halde milletvekillerinin madde hakkında konuşacaklarını belirtti. Bunun üzerine Avcı komisyon toplantısını kapattı.

Teklifin ikinci maddesi verilen önerge ile ''İlköğretim; birinci maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir milli eğitim ve öğretim kurumudur'' şeklinde kabul edilmişti.


AA

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs