En Sıcak Konular

Eşşek yapmaz bunların yaptığını

8 Mart 2012 11:31 tsi
Eşşek yapmaz bunların yaptığını Çocuklara anne sütü yerine eşek sütü içireceklermiş. Peki, bu dinen caiz mi?

İtalya'daki bir eşek çiftliğini örnek alarak Kırklareli bir yatırımcı Doç. Dr. U. Usta'nın danışmanlığında Türkiye'nin ilk eşek çiftliğini kurdu ve sütünü resmi izinle üretip pazarlamaya başladı. Çocuklara anne sütü yerine eşek sütü içireceklermiş. Peki, bu dinen caiz mi?

Doç. Dr. U. Usta ''Kırklareli'de aldığımız arazi üzerine önceleri inek ve keçilerin bulunduğu bir çiftlik kurma fikrimiz vardı. Ancak piyasa araştırması yaptığımızda bunun ekonomik getirisinin beklediğimizin altında kalması nedeniyle arayışlarımız sürerken, şirket ortaklarımızdan biri İtalya'da bir eşek çiftliğinin varlığını keşfetti. Biz de bunu hem internetten hem de piyasada araştırdık ve araziye 3,5 yıl önce eşek çiftliği kurmaya başladık.

Bugüne kadar 2,5 milyon lira harcadıklarını, 1,5 milyon lira daha harcayarak çiftliği tamamlamış olacağız. Proje bittiğinde 1000 eşek kapasiteli bir çiftlik kurmuş olacağız. Çiftliğimizde eşek sütünü elde ettikten sonra, amacımız sütü işleyerek kozmetik ürünler elde etmek..."

"BİR DELİ KUYUYA TAŞ ATTI ŞİMDİ KIRK AKILLI ÇIKARMAK İÇİN UĞRAŞACAK"


   
BAKANLIK İZİN VERDİ

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek olmaları nedeniyle bir çok güçlükle karşılaşmalarına rağmen hepsini bir bir aşmayı başardıklarını ifade eden Doç. Dr. Usta, şunları kaydetti:

''Ülkemizde eşekle ilgili damızlık ve süt üretimi ile ilgili bir mevzuat bulunmuyor. Mevzuat olmadığı için kayıt sistemi de, eşek sütü ve ürünleri ile ilgili bir düzenleme de yok. Bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığı ile bakanlıkla temasa geçtik. Bu yeni sektör için henüz bir mevzuat oluşturulmamış olsa dahi, il müdürlüğünün girişimi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talimatı ile en azından eşek çiftliğimizin tescilini sağlamış olduk.''
 
EŞEK SÜTÜ, İNSAN SÜTÜNE BENZER
 
Eşek sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu iddia eden Usta;  'Eşek sütü, inek sütü ve diğer süt ürünlerine göre yağ ve kazein (süt içinde bulunan bir protein) oranının düşüklüğü nedeni ile sindirimi son derece kolay bir süttür. Eşek sütünün sağlık açısından önemi birçok bilimsel makale ile ortaya konmuştur. Eşek sütünün içerdiği yüksek orandaki immunglobulinler ile bağışıklık sistemi üzerine doğal destekleyici etkisi vardır. Bu etki ile çeşitli alerjik hastalıklarda, sindirim sistemi hastalıklarında, kalp damar sistemi hastalıklarında ve diğer bir çok hastalık durumunda belirgin yarar sağlamaktadır.''

Batıda inek sütü proteini alerjisi olan çocukların beslenmesi ve tedavisinde eşek sütünün kullanıldığına dikkati çeken Usta, ''Vitamin ve mineral yönünden zengin olan eşek sütünün yaşlandırmayı geciktirici özelliği bulunuyor. Avrupa piyasasında buna yönelik krem, sabun ve şampuan gibi bir çok kozmetik ürün kullanıma sunulmuştur'' dedi.
 
EŞEK SÜTÜNÜ KULLANMAK DİNEN CAİZ Mİ?

KONUYLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİF

 ـ6ـ وعن خالد بن الوليد رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]نَهى رَسُولُ اللّهِ # عَنْ أكْلِ لُحُومِ الخَيْلِ وَالْبِغَالِ وَالْحَمِيرِ[. أخرجه أبو داود والنسائي

(3939- Halid İbnu'l-Velid (radıyallahu anh) anlatıyor: "Rasülullah (aleyhissalâtu vesselâm), at, katır ve eşek etini yemeyi yasakladı."

    Gıda Hareketi'nin görüşüne müracaat ettiği iki fıkıh otoritesi şunları söylemiştir:

Mezhepler ve ulema katır ile eşek etinin haram olduğu konusunda ittifak etmektedir. Ayrıca eti haram olan hayvanların sütü de haramdır.

Bazı fakihler zaruret halinde caiz olduğunu belirtmekle birlikte günümüzde eşek etine ihtiyaç yoktur. Anne sütü eksiliği gibi bir zaruret de söz konusu değildir.

Sağlık gereksinimi gibi bir zarurette de sığınılamaz. Çünkü başka tedavi araç gereçleri yeterli miktarlarda mevcuttur.

gıda güvenliği hareketi 

Bu haber 1,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,128 µs