En Sıcak Konular

Türkiye'nin adı yine geçti

8 Mart 2012 11:28 tsi
Türkiye'nin adı yine geçti Rusya'nın ardından Mısır ve İran da Suriyeli muhaliflerin, yabancı ülkeler tarafından silahlandırıldığını iddia etti. İddianın sahibi ülkeler ellerinde kesin kanıt olduğunu ileri sürüyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün, ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriyeli muhaliflere silah sağladığı bilgisini edindiklerini söyledi. Bu konuda kanıtları olduğunu iddia eden Abdullahiyan'ın açıklamasını Moskova temaslarının ardından yapması dikkat çekti.

Nitekim, Abdullahiyan'dan bir hafta kadar önce, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov benzer cümlelerle, aynı iddiayı gündeme getirmişti. Lavrov, "Hükümete karşı savaşan silahlı gruplara, silah sağlandığına dair bize gelen kesin bilgiler var" demiş ve bu tutumun Suriye'yi iç savaşa sürükleyebileceğine dikkat çekmişti.

Abdullahiyan ile aynı gün açıklama yapan Mısır Dışişleri Bakanı Muhammet Amr da muhaliflerin silahlandırıldığını belirterek bunun bir iç savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu. Mısır ayrıca, muhalifler adına konuşan Suudi Arabistan ve Katar'ın bu tutumundan vazgeçmesini istedi.

Suudi Arabistan ve Katar daha önce Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasını talep etmişti. ABD yönetimi ise Rusya'nın iddialarını kesin bir dille yalanlamadı, ancak basın organları sürekli olarak eski diplomatlar, istihbaratçılar ve emekli askerlerin Suriyeli muhalifleri silahlandırma konusundaki görüşlerine yer veriyor. Silahlandırmaya karşı olanlar, buna gerekçe olarak ülkenin çeşitli din ve mezheplere ayrılmış, etnik yapısını ileri sürüyor.

TÜRKİYE'NİN DE ADI GEÇİYOR
Türkiye'nin Suriyeli grupları silahlandırdığına yönelik ilk iddia bölgede yıllarca çalışmış emekli CIA ajanı Robert Baer'den gelmişti. Baer, Ağustos ayında, "Suriye'deki gruplara yalnızca Irak'tan değil, Türkiye'den de silah gönderiliyor" demişti.

Suriye'de Esad yönetimine karşı silahlı bir isyan başlatan Özgür Suriye Ordusu'nun karargahının Türkiye'de olması ve Türkiye-Suriye sınırında sürekli olarak ordu ile muhalifler arasında çatışma olduğuna yönelik gelen haberler bu iddiaları güçlendiriyor.

İddiaları son olarak Times gazetesinde Richard Beeston ve Charles Bremner dile getirmişti. Türkiye'nin silah geçişine göz yumduğu iddia edilen haber, Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı. Bakanlık sözcüsü Selçuk Ünal, haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etmiş, Türkiye'nin Suriye politikasının "son derece açık ve net olduğu"nu belirtmişti.

MUHALİFLERE ASKERİ EĞİTİM VERİLİYOR MU?
Muhaliflerin silahlandırıldığı iddiaları kadar, NATO tarafından eğitildikleri de tartışılan bir diğer konu.

Muhaliflerin NATO tarafından eğitildiğini iddia eden kaynaklar, bu eğitimlerin gerçekleştirildiği kampların Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de bulunduğunu savunuyor.

Ürdün gazetesi El Bavaba, Ramtha kentinde bazı Libyalıların Suriye'de savaştırılmak için eğitildiklerini iddia etmişti. Habere göre, bu kişilerin bölgeye getirilmesi, maaş ödenmesi, eğitilmesi ve silahlandırılması için gerekli maddi kaynağı ise Katar ve Suudi Arabistan sağlıyor.

Eski FBI çalışanı Sibel Edmonds da ABD'nin, Hakkari'de Suriyeli muhaliflere silahlı eğitim verdiğini iddia etmişti. Edmonds'a göre bu silahların sevkiyatı da Adana'daki İncirlik Hava Üssü üzerinden gerçekleştiriliyor.

İran devlet televizyonu Press TV'nin iddiasına göre, ABD ve Fransa, Türkiye ve Lübnan'da muhaliflerin eğitildiği bazı kamplar kurdu.

Hürriyet



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs