En Sıcak Konular

İran krizi en çok kimin işine geliyor?

8 Mart 2012 10:21 tsi
İran krizi en çok kimin işine geliyor? "Rusya zenginleştikçe Orta Asya, Kafkasya ve Karadeniz’de Türkiye’yi zorlayacak adımları beklemek gerekir."

Putin’in yeniden seçilmesi hem Türkiye, hem de dünya açısından çok hayati bir önemde. Güçlenen ve yükselen bir Rusya Doğu Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar tüm bölgelerde dengeleri değiştirecektir. Bir kere Rusya, ABD ile birlikte, dünyanın iki nükleer süper gücünden biri. İkinci olarak petrol fiyatları 100 doların üzerinde seyrettiği sürece Rusya’yı hiç kimsenin gözardı edebilmesi mümkün değil. Çünkü bu ülke dünyanın en büyük petrol üreticisi. Ruslar gazda da ana tedarikçilerden biri. Almanya tamamen Rus gazına bağlı. Türkiye’nin bağımlılığı da Almanlardan geri kalmıyor. Kısacası soğuk kış aylarında vana Rusların elinde. Türkler, Almanlar ve diğer Avrupalılar kombinin derecesini yükselttikçe paralar Moskova’ya akıyor. Zaten Putin de buna güveniyor. Yeni döneminde doktorların, öğretmenlerin ve diğer meslek gruplarının maaşlarına yüz milyarlarca dolar zam yapacağını, öğrenci ve çocukların harcamalarını sübvanse edeceğini açıklayan Putin, Rus Ordusu’na da yüz milyarlarca dolar harcayacağını söylüyor. Tahminlere göre bu sözlerin tutulabilmesi için petrolün varil fiyatının en az 130 doları bulması gerekiyor. Bu tahmini 150 dolara kadar çıkaranlar bile var. Eğer İran krizi tırmanmaya devam eder ise bu rakamları kısa sürede görebiliriz. Başka bir deyişle İran ile Batı arasındaki kriz ne kadar canlı kalır ise Putin’in bütçesi de bir o kadar düzelir.

Rusya uzmanlarının incelemelerine göre petrol fiyatları yükseldikçe Moskova’nın özgüveni artıyor ve özellikle yakın çevrede daha saldırgan bir devlet haline geliyor. Bu da demek oluyor ki Rusya zenginleştikçe Orta Asya, Kafkasya ve Karadeniz’de Türkiye’yi zorlayacak adımları beklemek gerekir. Bazı kaynaklara göre daha şimdiden Orta Asya, Batı tarafından Rusya’nın vesayetine terkedilmiş durumda. Belki Türk dünyası ile zaten çok zor olan ilişkiler daha da zorlaşacak. Meseleye iyi yanından baktığımızda ise zenginleşen Rusya yükselen Türk ekonomisi için daha önemli bir pazar haline gelebilecek.

Sedat Laçiner / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs