En Sıcak Konular

Türkiye'ye kara leke

8 Mart 2012 09:54 tsi
Kadına şiddetten Türkiye'de her geçen gün hızla artıyor.

Geçen yıl 300 kadına koruma verilirken, bu rakam 2012'in ilk 2 ayıda 2 bin 200 oldu. Bunlardan 857'si başkent Ankara'da bulunuyor. İstanbul ve Denizli ise 521 ile ikinci sırada

Türk kadınları,  8 Mart "Dünya Kadınlar Günü"ne buruk tablo ile giriyor. 2011'e göre 2012'de koruma verilen kadın sayısı 7.3 kat arttı. Polis, şiddet mağduru 2 bin 200 kadını korumaya aldı. Emniyet, 2011'de ülke çapında "can" güvenliklerinin tehlikede olduğunu belirterek valilik ve kaymakamlıklara başvuran 300 kadını çağrı üzerine korumaya aldı. 2012'de ise gelen taleplerde ve tahsis edilen koruma sayısında adeta "patlama" yaşandı.

69 ŞEHİRDE KORUMA

Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 10/A maddesi uyarınca "çağrı" üzerine koruma verilen 2 bin 200 kadının 857'sini Başkent Ankara oluşturdu. Ankara Valiliği, 28 kadının koruma talebini uygun bulmadı, 37 kadının ise koruma kararını kaldırdı.

Ankara'nın ardından en çok koruma kararı veren iller arasında; Denizli, İstanbul, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, Karaman ve Düzce yeraldı. İstanbul ve Denizli'de 521, Çorum'da 115, Bursa'da 45, Edirne'de 30, Elazığ'da 30, Mersin'de 24, Karaman'da 23, Diyarbakır'da 20 ve Düzce'de 19 kadına koruma polisi tahsis edildi.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 69 şehirde şiddet mağduru kadınlar polis korumasında bulunuyor. Sadece Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bitlis, Çanakkale, Giresun, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Kütahya'dan ise koruma talebi gelmedi. Hayatlarının tehlikede olduğunu öne sürerek kendilerine koruma polisi verilmesini isteyen kadınlar sadece "çağrı" üzerine korunmuyor. İstanbul'da can güvenliği riskli bulunan üç kadının "konut" koruması kapsımına alındığı öğrenildi. Şiddet gören kadınların evi 24 saat polisce korunuyor.

128 KADININ KORUMASI KALDIRILDI

Can güvenliği riski taşıdıkları için geçen yıl koruma verilen 128 kadın hakkındaki karar kaldırıldı. Ankara'da 37, Çorum'da 3, Edirne'de 3, Elazığ'da 4, İstanbul'da 67, Mersin'de 9, Düzce'de ise 2 kadın koruma kapsamından çıkartıldı. 80 mağdur kadının ise koruma süresi doldu. Tehdit algılamasının devam etmesi halinde süreleri dolan 80 kadına başvuruları halinde yeniden koruma verileceği ifade edildi.

27 BİN POLİS EĞİTİLECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü, bin 300'ü amir 27 bin 700 polisi "Aile İçi Şiddet" konusunda hizmet içi eğitimden geçirecek. 2008'den bugüne kadar Polis Merkezleri'nde görev yapan 40 bin polise bu konuda eğitim verilmişti.

YASAYLA 10 BİNE ÇIKARIR

Emniyet yetkilileri, kadına şiddetin önlenmesine dair kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'ndan geçip uygulamaya girmesinden sonra korunan kadın sayısının 2 bin 200'den 10 bine kadar yükselmesini tahmin ettiklerini belirtti. 81 şehirdeki Koruma Şubeleri'nde 4 bin polisin görev yaptığını belirten üst düzey bir müdür, "Tahminlerimiz doğru çıkarsa koruma birimlerine ciddi personel takviyesi yapmak zorunda kalacağız. Mevcut polis sayısıyla koruma kapsamına alınacak kişilerin güvenliğini sağlamakta zorluk çekeriz" dedi.

MÜDAHALEYİ GECİKTİRİR

Kanun tasarısının Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, 81 il Emniyet Müdürlüğü'nde "Aile İçi Şiddet Şubesi"nin kurulmasını önerdi. Asayiş Daire Başkan Yardımcısı Ercan Taştekin ise Yılmaz'ın önerisinin  "sıkıntıya" neden olabileceğini savunarak, "Her ilde yeni birim kurmaya gerek yok. Bu yapı şiddet olaylarına müdahaleyi geciktirir. Önemli olan olaya en seri ve hızlı şekilde müdahale etmektir" dedi.

Koruma verilmedi felç oldu

Koruma talebine yanıt alamayan 27 yanıdaki Gülay Korucu, boşandığı eşi tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Belden aşağısı felç olan genç kadın "Artık devlet önlem alsın " diyor

Gülay Korucu, 18 yaşındayken görücü usulüyle Ş.Ç. ile evlendirildi. Eşi çalışmadığı için kendisi çalışan Korucu, bu sürede eşinden sürekli fiziksel şiddet gördü. Evliyken eşine darp davası açan Gülay Korucu, 8 yıllık evliliğini betirmek için dava açtı. Mahkeme çiftin çocukları Sıla (7) ile Sena'nın (6) velayetini annesine verdi. Ailesinin yanına tanışan Gülay Korucu, Ş.Ç'nin kendisini her fırsatta ölümle tehdit etmesinden korkarak koruma talep etti. Ancak bu çağrıları yanıt bulmayan Korucu, 14 Ağustos'ta Ş.Ç., tarafından evinin kapısında kurşun yağmuruna tutuldu. Vücuduna 4 kurşun isabet eden genç kadın, omuriliğine saplanan kurşun nedeniyle felç oldu. Korucu bunları yaşarken, hakim önüne çıkan Ş.Ç. kasten adam öldürmeye teşebbüs suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezayı az bulan Korucu, "12 yıl yatıp elini kolunu sallayarak çıkacak. Benim iyileşip iyileşmeyeceğim ise belli değil. Hayatımı elimden aldı. Beni de ailemi de yıktı" diye konuştu. Henüz evliyken eşine açtığı darp davasının hala sürdüğünü belirten Korucu. "Bu çok komik. Bu şiddetin ardı arkası kesilmiyor. Kadın hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Devlet artık bir önlem almalı" dedi.

Mutlaka bir rehabilitasyon tedavisi görmesi gerektiğini belirten Korucu, "Doktorlarım GATA gibi bir hastanede rehabilitasyon tedavisi görürsem bir ihtimal iyileşebileceğimi söylüyor ama ne torpilimiz var ne de paramız. Ben yine de umutluyum, iyileşip, çalışıp çocuklarıma iyi bir gelecek hazırlamak istiyorum. İnanıyorum olacak" diye konuştu.



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,838 µs