En Sıcak Konular

14 saat konuşacaktı 27 dakikada pes etti

8 Mart 2012 09:20 tsi
Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen Toplu İş İlişkileri görüşmelerinde CHP'li Süleyman Çelebi, 14 saat konuşmak için söz istedi, konuşmaya başladı ancak...

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın 25 maddesi daha kabul edildi.
 
Tasarıda sendikaların yetki almasını düzenleyen 41. maddesi üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, ''14 saat konuşacağını'' söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çelebi'ye, ''Burası aile, sağlık komisyonu'' karşılığını verdi.
 
Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl'ün ''Burada kulak burun, ortopedi, kardiyoloji, genel cerrahi, kadın doğum uzmanı, çocuk ve eczacılar var'' demesi gülüşmelere neden oldu. Bunun üzerine Çelebi, ''Ben doğurmayacağım ama kim doğurur bilmiyorum'' karşılığını verdi.
 
Türkiye'de sendikal barajın DİSK için çıkarıldığını öne süren Çelebi, bu düzenlemenin yeni tasarıda da yerini koruduğunu belirtti. Alt komisyonda işkolu barajının yüzde 3'ten yüzde 1'e indirildiğini, ancak sendikaların yüzde 1 ile de barajı aşamayacağını savunan Çelebi, ''Bakan binde 5 rakamını nerede buldu? Araştırma yaptı; TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK'e bağlı sendikalar bile yüzde 1 ile barajı aşamıyor. Üçlü baraj sistemi var; yüzde 1 işkolu, 50 artı 1 işyeri, yüzde 40 işletme barajı...Bunu Türkiye olarak izah etmekte güçlük çekeceğiz'' dedi.
 
CHP olarak olmazsa olmazlarının barajsız bir sistem olduğunu, aksi takdirde yasanın kadük olacağını ileri süren Çelebi, 'Baraj aslında yüzde 1'e inmiyor, yüzde 3'tür aslında. 4 yılın sonunda yüzde 1'e inecek. Bu sendikal örgütlülüğü zedeleyecek bir düzenlemedir. Barajsız sistemde sarı ve radikal sendikalar var. Baraj konulunca bunlar kalkmıyor'' görüşünü belirtti.
 
Çelebi, 27 dakikada konuşmasını tamamladı.
 
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, taslakta işkolu barajının binde 5 olarak yer almasına rağmen Bakanlar Kurulunda 7 bakanın buna imza atmadığını ileri sürerek, ''Bunun sorumlusu kim; TİSK mi, TOBB mu, TİM mi?'' diye sordu.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, milletvekillerinin konuyla ilgili soru ve eleştirilerini yanıtlarken, uzlaşmaya önem verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
''Binde 5 barajını göndermemizin nedeni, son istatistikler çerçevesinde 52 sendikayı yetkisiz duruma düşürmek gibi bir şeye hoşgörüyle bakmamız mümkün değil. Binde 5'i gönderirken 'Bakanlar Kurulu bu konularda nihai bir değerlendirme yapacak' dedik. Konuyu ayrıntılı olarak Bakanlar Kurulunda takdim ettim. Baskı olmadığı açık, fikirler etrafında şekillenen bir tablo var. Yasa geç kaldı. Bakanlığın geciktirmesi, tarafgirliği, savsaklaması söz konusu değildir. Yapılan çok sağlıklı bir düzenlemedir. Barajın sıfır ya da daha düşük olması konusunda defalarca görüşümüzü belirttik. Ama gerçekçi olmak durumundayız. Her ülkenin kendine has şartları var. Onlara uygun olarak uluslararası kuruluşların yorumları var. Demokrasi bir süreçtir.''
 
Tasarının görüşmeleri 42. madde üzerinde sürüyor.

aa


Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs