iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

3'lü toplantının 'görünmez' ülkeleri

8 Mart 2012 08:50 tsi
3'lü toplantının 'görünmez' ülkeleri 

Türkiye-İran-Azerbaycan bir araya geldi.. Ama 3’lü toplantıya 4’üncü bir ülke katıldı.. Hatta bir 5’inci ülke?.. iyibilgi Ankara

Türkiye, Azerbaycan ve İran Dışişleri Bakanları’nın Nahçıvan’da bir araya gelmesi, hızlı ve yoğun dış politik gündemin en önemli parçası olmaya aday.

Çünkü, bu üçlü toplantının gerisinde üçlü ilişkilerin hassas noktaları bulunmakla beraber, tüm bölgesel denklemlerin de uzantıları mevcut.

Ancak önce ikili sonrasında da üçlü temaslarla yapılan bu toplantının içeriğinin, gazetelere bugün yansıyanlarla sınırlı olması imkansız.

Görüşmelerden sızanlara bakıldığında ise çok konulu bu oturumları neredeyse bir cümleye indirmek mümkün; "Üç ülkenin birbirine yönelik bir tehdit ve eylem için hiçbir şekilde topraklarını kullandırmayacakları" vurgusu!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin bu ortak bildirisi aslında toplantıya katılanların sayısını “en az” bir adet artırıyor!

“Kullandırtmama” kelimesinde gizli özne hangi ülke veya ülkeler olabilir? Büyük bir sır değil aslında bu.

İki tane ihtimal var veya iki ülke var. Kastedilen birinci ülke İsrail! İsrail’e topraklarını İran’a yönelik bir girişimde kullandırtmaması gereken ülkeden anlaşılması gereken ise Azerbaycan.

İsrail ve Azerbaycan arasında son zamanlarda gelişen ilişkiler, imzalanan askeri anlaşmalar ve Bakü’de yaşanan kimi olaylar iyibilgi’de yayınlanmıştı zaten. İşte bu vurgunun tarafları bunlar.

İkinci olası ülke ise ABD. Bu ihtimal daha flu ama en azından şekle uyuyor. Türkiye’ye kurulan füze kalkanının İran’a yönelik olduğu yönünde çok spekülasyon yapıldı ama kalkanın bir savunma sistemi olması ve bu toplantı bildirgesinde, “bir ülkeye yönelik eylem ve tehdit” ifadesi bulunması kastedilenin bu olmasını zorlaştırıyor.

Elbette İran bu konuda Türkiye’ye rahatsızlığını iletmiştir ve Ankara’da rahatlatmaya çalışmıştır ama bu üçlü görüşmenin dördüncü “katılımcısının” İsrail olduğu daha belirgin.

Esasen bu açıdan bakıldığında, görüşmenin konuları farklı isimler taşısa da Türkiye’nin yine bir tür arabulucu fiili yüklendiği de varsayılabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs