En Sıcak Konular

STK'lar "Bülent Ecevit" ismine karşı

7 Mart 2012 17:34 tsi
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne Bülent Ecevit'in isminin verilmek istenmesi STK'ların tepkisine neden oldu

Zonguldak'ta bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin isminin, 'Bülent Ecevit' olarak değiştirilecek olmasına karşı çıktı.

'Karaelmas' ifadesiyle özdeşleşen kentte 1992 yılında kurulan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi(ZKÜ)'nin, Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilecek olması, sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. ZKÜ Merkez Kampüsü önünde toplanan ve aralarında Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası(ZTSO), Türkiye Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi Turan Demirtaş, Kamu-Sen Zonguldak Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Memur-Sen Zonguldak Temsilcisi Kamuran Aşkar, Kent Konseyi, Türk Kızılay Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün ve Zonguldak İşadamları Derneği(ZONİAD) Başkanı Ömer Gülay'ın da aralarında bulunduğu 44 sivil toplum kuruluşu, "Karaelmas'a dokunmayın" afişi açarak tepkisini ortaya koydu.

Zonguldak Sivil Toplum Örgütleri adına bir açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "20. yılını kutlayan üniversitemiz bu ismiyle markalaşmıştır. Hepimiz biliyoruz ki ZKÜ'nün adı, Zonguldak'ı Zonguldak yapan taşkömüründen gelmektedir. Karaelmas ismi, kentte lokantasından berberine, kırtasiyesinden kamu kuruluşuna kadar her yere ve her şeye ismini vermiş, kentle özdeşleşmiştir. Biz sivil toplum örgütleri olarak üniversitemizin isminin değiştirilmesine karşıyız. Buradaki talebimiz üniversitemize Merhum Bülent Ecevit'in adının verilip verilmemesi değil; Zonguldak'a mal olmuş karaelmas tabirinin değiştirilmemesidir. Hiç şüphe duymuyoruz ki hemşehrimiz olarak gördüğümüz ve saygıyla andığımız merhum Ecevit de bu isim değişikliğini kabul etmezdi. Çünkü kendisinin karaelmasa ve madenciye ne kadar değer verdiğini tüm dünya bilmektedir." dedi.

TBMM'ye isim değişikliğiyle ilgili teklif sunulmasını popülist bir yaklaşım olarak değerlendirdiklerini kaydeden Alabaş, şunları söyledi: "Her şeyin sıfırdan başlaması, bir dünya masraf demek, ulusal indeksli yayınlarda ismimizin sıfırlanması ve daha da önemlisi 2012-2013 öğretim yılı üniversite sınavlarında taban puanların dibe vurması demektir. Diğer illerde yeni kurulan üniversitelere devlet büyüklerimizin isimleri verilmektedir. Ancak 20 yıl Karaelmas Üniversitesi adıyla öğrenci yetiştiren üniversitemizin isminin değiştirilmesi için TBMM'ye teklif sunulmasını popülist bir girişim olarak görüyor, bir an önce bu girişimden geri dönülmesini talep ediyoruz."

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE TEPKİLİ

ZKÜ'nün isim değişikliği konusunda üniversite öğrencileri de tepki gösteriyor. Öğrenciler, "Biz ZKÜ olarak buraya başladık, mezun olurken bambaşka bir üniversite olarak mı bitireceğiz. Bunu çok yanlış buluyoruz. Çünkü bir anda değişiklik bizim için olumlu olmayacaktır. Üniversite kurulurken baştan isim verilseydi sıkıntı olmazdı ama sonradan konulmasını doğru bulmuyoruz." dedi. Bir öğrenci ise Ecevit'in isminin üniversiteye verilmesinin kendisi için mutluluk verici olduğunu kaydetti.

ANKARA'YA FAKS ÇEKTİLER

Bu arada farklı görüşlere sahip sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yasa teklifinin geri çekilmesi için Ankara'daki ilgili bakanlığa faks çekti.

Cihan



Bu haber 970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,548 µs