En Sıcak Konular

İran 'kabul' dedi, tartışma başladı

7 Mart 2012 17:26 tsi
İsrail, İran’ın P5+1 ülkeleri ile nükleer müzakereleri yeniden başlatma kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Ancak hem İran, hem de Batılı ülkeler görüşmelerden olumlu sonuç çıkacağı konusunda şüpheli.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun danışmanı Yaakov Amidror, İsrail’in müzakerelerle ilgili haberlerden ötürü “çok mutlu” olduğunu söyledi.

Amidror, buna karşın, “gerçek bir askeri alternatif olmaksızın” İran’ın nükleer programından vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise müzakerelerin başarılı olacağından duyduğu şüpheyi dile getirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre, Laricani, “Eğer onlar [P5+1] daha önceki tavırlarını sürdürmeye ya da tehditlerle avantaj sağlamaya çalışacaklarsa, o zaman müzakerelerden sonuç çıkmaz” dedi.

İRAN: "ÇİFTE STANDART"

Laricani’nin bu sözleri, Batılıların en büyük talebi olan İran’ın uranyum zenginleştirme programını durdurma talebini kabul etmeyeceği şeklinde yorumlandı.

Aynı zamanda İran’ın 2005-2007 yılları arasındaki müzakerecisi olan Laricani, “Dünya, İran’ın nükleer silah peşinde olmadığını biliyor. Hatta İran’ın elinde böyle bir silah olmadığını da biliyor ama baskıyı sürdürüyor. Eğer bu çifte standart politikasını sürdürürlerse, görüşmelerden bir şey elde edemezler” diye konuştu.

İran Batı’yı çifte standartla suçlarken, Fransa da İran’ı iki yüzlülükle suçladı.

JUPPE: "BEN BİRAZ ŞÜPHELİYİM"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, İran’ın müzakerelere başlama konusundaki samimiyetinden şüphe duyduğunu belirterek, görüşmelerin yine başarısızlıkla sonuçlanacağını savundu.

Bakan Juppe, Fransa’nın i-Tele televizyonuna yaptığı açıklamada, “Ben biraz şüpheliyim. Bence İran, bir tarafta farklı, başka bir tarafta farklı tavır sergilemeyi sürdürüyor” dedi.

Dolayısıyla, yaptırımlar konusundaki sert tutumun sürdürülmesi gerektiğini belirten Juppe, “Bence yaptırımlar, sonuçları tahmin edilemeyecek askeri operasyon seçeneğinin önüne geçmek için yapılacak en iyi şey” diye konuştu.

Juppe, “İsrail’de askeri operasyonla ilgili tartışma sürüyor. Operasyonun tahmin edilemez sonuçlarına Tel Aviv’in dikkatini çekmek de bizim sorumluluğumuz” dedi.

CAMERON DA İSRAİL'İ UYARDI

İsrail’e bir uyarı da İngiltere’den geldi.

Başbakan David Cameron, dün akşam kabinede yaptığı konuşmada, İran’ın Batı’yı tehdit edecek bir “kıtalararası nükleer silah” üretmeye çalıştığına inandığını, ancak İsrail’in İranlıları tavır değişikliğine zorlayacak yaptırımlara daha fazla zaman vermesi gerektiğini söyledi.

Cameron, ilk kez, İran’ın İngiltere’nin güvenliği için bir risk oluşturabileceği konusunda bu kadar net ifadeler kullandı. Başbakan’ın bu sözleri, İngiltere basınında, Tony Blair’in Irak’taki kitle imha silahlarıyla ilgili ifadelerine benzetildi.

İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, İsrail’in İran’ı vurması durumunda yaşanacakların İngiltere’ye etkilerini de değerlendirdiği ifade edildi.

Cameron’ın önümüzdeki hafta Washington’a yapacağı ziyarette, ABD Başkanı Barack Obama’dan Washington'ın böyle bir operasyona yaklaşımıyla ilgili bilgi alması bekleniyor.

MÜZAKERELER TANSİYONU DÜŞÜREBİLECEK Mİ?

ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkelerinin temsilcisi olan Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton, dün, İran’ın, 14 Şubat tarihinde gönderdiği mektupta, nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Batılı ülkeler, İran’ın geçmişte müzakereleri bir oyalama aracı olarak kullandığını gerekçe göstererek, müzakereler konusunda tedbirli bir tavır sergiliyor. İran’a askeri operasyon seçeneğiyle ilgili spekülasyonların arttığı bir dönemde, müzakerelerin, krizin tansiyonunun düşürülmesine katkıda bulunabileceğine inanılıyor.

İran da dün Parşin'de bulunan askeri tesislere Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin girişine izin vereceğini açıklamıştı.

Kaynak: H.Planet



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs