En Sıcak Konular

İhsanoğlu Suriye'den umudunu kesti

7 Mart 2012 15:39 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye konusunda, 'Maalesef kriz çıkmaza dönüştü.' dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye'nin her geçen gün çıkmaza girdiğini belirterek "Maalesef Suriye krizi bir çıkmaza dönüştü, kan akmaya devam ediyor ve kaybedilen insanların sayısı her geçen gün artıyor" dedi.

İhsanoğlu, Cidde'de İİT Merkezinde AA muhabirinin "Sizi Suriye konusunda çok umutlu görmüyoruz, tüm umutlar tükeniyor mu yoksa " sorusu üzerine şunları söyledi:

"Londra'da Birleşmiş Milletler, İİT, Arap Birliği ve Avrupa Birliği Dörtlüsü olarak basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdik. Londra'nın yanı sıra Tunus'ta da Suriye Temas grubu toplantısına katıldım. Ayrıca Cenevre'de Suriye'yi bazı toplantılarda masaya yatırdık. Suriye'de neler yapılabileceğini ve soruna nasıl çözüm bulunacağını tartışıyoruz hep. Londra'da uluslararası camia adına Suriye hükümeti ile muhalefet ile temasları yürütmek ve bu akan kanın durdurulmasını sağlamak için mesai harcayacak bir şahsiyetin seçilmesi gerekiyordu, bunu görüştük. Yapılan görüşmelerde BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan seçildi. Şimdi sayın Annan temasları yürütüyor. Tabi ki Suriye'de durum her geçen gün kötüye gidiyor."

İhsanoğlu, uluslararası camiada özellikle uygulanabilecek müeyyideler bakımından dünyada elinde tek güç bulunan BM'nin de elinin kolunun bağlı olması nedeniyle tüm dünyanın aciziyet içerisinde bulunduğunu ve bir çıkmazın içinde bulunulduğunun altını çizdi.

Tunus'taki toplantıda da bu aciziyetin tescil edildiğini anlatan İhsanoğlu, "Bu toplantıda tüm dünyanın bu olaya kayıtsız kalmadığını gördük, fakat uluslararası sistemin kilitlenmesi nedeniyle maalesef dünya bir acizlik içerisinde" diyerek üzüntüsü bildirdi.

-İİT İnsan Hakları Komisyonu

Ekmeleddin İhsanoğlu, Endonezya'da gerçekleşen İİT Uluslararası Daimi İnsan Hakları Komisyonunun da önemine değinirken teşkilatının tarihinde bu komisyonunun çok önemli yeri bulunduğunu dile getirdi.

İhsanoğlu, "Bu komisyon İİT'nin 40 yıllık tarihinin en parlak noktasıdır. Çünkü İnsan Hakları Komisyonu ilk defa teşkilatımız ve dünyamızda bir müessese olarak bütün İslam dünyasını kapsayan resmi çerçeve haline geldi. Burada hedef İslam dünyasında insan hakları kavramlarının yerleştirilmesi, yaşatılmasıdır. Bizim insanlarımız bu hakları kullanmalı ve bunların çiğnenmemesini sağlamalıdır. BM insan haklarından sonra birçok uluslararası bölgesel teşkilat bunu yani bizim yaptığımızı yapmaya çalıştı. Ancak bazıları bunu başaramadı, bazıları da kağıt üzerinde başardı. Fakat biz bunu başardık. İlk toplantıyı da Cakarta'da yaptık. 18 üyenin 4'ü bayandır. Cenevre'de BM İnsan Hakları Komisyonu toplantısının açılış konuşmasında da bu gelişmeleri anlattım ve çok büyük bir memnuniyetle karşılandı" diyerek İİT Komisyonunun önemini vurguladı.

-Somali için yeni bir dönem başlayacak

Öte yandan İhsanoğlu, Londra'da gerçekleştirilen Somali ile ilgili toplantının da detaylarını anlattı:

"Londra'da Somali ile ilgili bir toplantı yapıldı. Somali'de geçici hükümetin bu yaz süresi bitiyor. Yeniden cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Artık uluslararası camia anayasal sisteme dayalı bir rejimin kurulmasını istiyor. İç savaşın bitmesini istiyor. Ve Somali halkının kendi hayatını kendisinin kazanmasını, bir an evvel dış yardımlara değil de kendi imkanlarına dayanarak yaşamasını istiyor. Bizim gerek siyasi, gerek ekonomik yardımlarımızı herkes biliyor. Bunlar orada da görüşüldü ve takdir edildi. Siyasi çerçevede aşırı uçların silahlı mücadeleden, şiddet kullanmadan siyasi mücadeleye dönüşmesi yönünde, demokratik gelişim içerisinde mücadele etmelerini sağlamaya çalışıyoruz."

aa



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,970 µs