En Sıcak Konular

KEİ yeniden canlandı

25 Haziran 2007 21:50 tsi
KEİ yeniden canlandı Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 15. kuruluş yıldönümü zirvesinin sonuç bildirisi, hükümet ve devlet başkanları tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılan zirvenin sonunda, hazırlanan sonuç bildirisine ilişkin KEİ Uluslararası Daimi Sekretaryası Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopoulos söz aldı.

Leonidas Chrysanthopoulos'un ''Bildirinin oylanmadan kabul edilmesi'' yönündeki önerisini, Cumhurbaşkanı Sezer, bu öneriye itirazı olan bulunup bulunmadığını sordu. Sezer, ''Herhangi bir görüş bildirilmemiştir'' diyerek, bildirinin kabul edildiğini bildirdi.

Bildiri, ''Biz Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü üye devletleri Devlet ve Hükümet Başkanları, KEİ'nin 15. yıl dönümünü kutlamak üzere, İstanbul'da toplandık. Geniş Karadeniz bölgesinde barış, istikrar ve refahın vazgeçilmez temellerini oluşturan örgütte ve örgütün şartına olan bağlılık ve inancımızı yeniden teyit ederek, 25 Haziran 1992 tarihli İstanbul bildirisi ile kuruluşundan bu yana, KEİ'nin faaliyetleri ve başarılarının yanında, karşılaştığı zorlukları da gözden geçirmiş ve ileriye dönük kapsamlı bir fikir alışverişine girişmiş olarak, bu tarihi vesileyle, samimiyetle beyan ediyoruz'' ifadeleriyle başladı.

''15 yıl önce üzerinde mutabakata varılan, geniş Karadeniz bölgesinde bir bölgesel işbirliği projesi başlatmaya yönelik girişim, değerini kanıtlamış ve geçen zamana yenilmemiştir'' denilen bildiri şöyle devam edildi:

''Örgüt şimdi kendisini, gelişmiş kurumsal yapıları, yerleşik faaliyet kuralları ve usulleri, ayrıca belirgin bir siyasi profili olan, kapsayıcı, anlaşmaya dayanan, gelişmiş bir bölgesel ekonomik örgüt olarak sunmaktadır. Hepimiz, çok taraflı ekonomik işbirliğimizin, bölgemizin yararına, barış, istikrar ve güvenliğin arttırılmasına katkı sağladığı kanaatini paylaşmaktayız. Örgüt, ayrıca, halklarımız arasında bir bölgesel sahiplenme duygusunun ve kimliğinin oluşmasına da katkıda bulunmuştur. Dolayısıyla, KEİ Örgütünün önemine büyük inanç duymaktayız. Bölgesel ve uluslararası ilişkilerde aktif ve güvenilir bir ortak olarak örgütün rolünü daha da sağlamlaştırmaya kararlıyız. Önümüzdeki zorluklara göğüs germeye hazırız.

Geniş Karadeniz bölgesinin büyüyen rolü ve önemi, KEİ'nin, gelecek yıllarda yeni sorumluluklar üstlenebilmesi için halklarımızın günlük hayatlarının kalitesini arttırmak üzere somut sonuçlar ortaya çıkaracak, çevrenin korunması, ticaret, ulaştırma, turizm, enerji, telekomünikasyon, bilim ve teknoloji ve terörle mücadele gibi öncelikli ortak ilgi alanlarında işbirliğini derinleştirirken, hızla değişen bir dünyayla uyumlu hale getirilmesini gerektirmektedir. Bu alanlar arasında enerji, ticaret ve ulaştırmaya özel öncelik verilebilir.

Trans-Avrupa Ağları ve Avrasya ulaştırma bağlantılarına bölgesel katkı niteliğindeki Karadeniz Çevre Otoyolu ve Deniz Otoyollarına İlişkin Anlayış Muhtıralarının gecikmeksizin uygulanmasında kararlıyız. Bu bağlamda, geniş Karadeniz bölgesinin refahına katkı sağlamak amacıyla, Karadeniz limanları arasında daha güçlü deniz yolu bağlantılarının kurulmasını teşvik ediyoruz.

Terörizm ve örgütlü suçlar arasındaki karmaşık ilişkilerin, ulusal ve bölgesel güvenlik ve istikrara ciddi bir tehdit olarak ortaya çıktığı günümüzde, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve bu alandaki uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak, bu tehditlere karşı savaşımda sarsılmaz kararlılığımızı teyit ederiz.

KEİ'nin bölgemizdeki önemli rolünün idrakinde olan mevcut uluslararası örgütler, girişimler, süreçler ve diğer forumlarla, karşılıklılık temelinde, diyaloğa açık ruhumuzu beyan ederiz.'' 



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs