En Sıcak Konular

Gül'den Dünya Kadınlar Günü mesajı

7 Mart 2012 11:13 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eğitim ve sağlık alanlarında memnuniyet verici seviyeye ulaşan kadınların, özellikle siyasal katılım ve iş gücü alanlarında yeterince yer alamamalarının hala büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, hayatın her alanında, sevgiyi, fedakarlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınların, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşları olduğunu ifade etti. Gül, kadınların hak ettikleri konuma yükselmeleri ve geleceğe güvenle bakmalarının, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerin mutluluğunun ve başarılarının ilk şartı olduğunu vurguladı.

Dünyada demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle kadın hakları mücadelesinde ciddi mesafeler alındığını belirten Gül, Türkiye'nin de kadın hakları alanında gerçekleştirdiği reformlarla dünyada kendine önemli bir yer edindiğini kaydetti.

Gül, günümüzde bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında herkesi gururlandıran, başarılarıyla adından söz ettiren Türk kadınının, geleceğe ilişkin en büyük güvence olduğunun altını çizerek, ''Bu gurur tablosunun yanı sıra, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan sıkıntılar göz ardı edilmemelidir'' dedi.

-''Zihniyet değişikliği gerekli''-

Kadınların hayatın her alanında etkin rol üstlendiğine, ancak başarıya uzanan yolda önlerine çıkan birçok engelle mücadele etmek zorunda kaldığına dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:

''Eşitlik, hak ve özgürlükler, yasal düzenlemeler ve uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmış olsa da eğitim ve sağlık alanlarında memnuniyet verici seviyeye ulaşan kadınların, özellikle siyasal katılım ve iş gücü alanlarında yeterince yer alamamaları, hala büyük bir eksiklik olarak önümüzde durmaktadır. Kadın hak ve özgürlüklerinin işlevsellik kazanması için bir zihniyet değişikliği gerekmektedir. Söz konusu zihniyet değişikliği de sadece kadınlarımızın mücadelesiyle değil, topyekun bir eğitim hamlesi ve tüm bireylerin katkılarıyla mümkündür. Kadınlarımız hak ve özgürlüklerine sahip çıkarken, erkeklerin de bu mücadelede önyargılarından arınarak, gücü, çalışma azmi, iradesi ve öz güveni olan kadınlarımıza destek vermesi, sorunların çözümü açısından büyük önem taşımaktadır.''

Cumhurbaşkanı Gül, kadınların iş gücüne katılım oranının düşüklüğünün dikkat çekici olduğunu belirterek, ''Onların eğitimlerinin önündeki engellerin kaldırılması, mesleki bilgi ve beceriye sahip olmaları ve ekonomik özgürlüğe kavuşmaları, ekonomideki yerlerinin güçlendirilmesi, kadın girişimcilerimizin teşvik edilmesi, ülkemizin öncelikleri arasındadır'' dedi. Gül, kadınların yaratıcılıkları, üretkenlikleri ve çalışkanlarıyla iş hayatında da etkin rol oynamalarının, Türkiye'nin ilerleme ve gelişme sürecinde önemli farklılık yaratacağını vurguladı.

-''Hak ihlalleri yerini örnek hikayelere bırakmalı''-

Kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddet sorununa da değinen Gül, şöyle devam etti:

''Kız çocuklarımızdan başlayarak, her yaştaki kadınlarımızın maruz kaldığı ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet yoluyla ortaya çıkan hak ihlalleriyle mücadele konusunda, yasal düzenlemelerle birlikte, toplumun her kesiminin katkısı büyük önem taşımaktadır. Sivil toplum örgütleri, basın-yayın organları, ilgili kuruluşlar ve duyarlı vatandaşlarımız konuyu sürekli gündemde tutmakta, başta kadınlarımız olmak üzere tüm toplumu bilinçlendirmek ve konuya dikkat çekmek için sürekli etkinlikler düzenlenmektedir. Bunu memnuniyetle karşılıyorum. Kadınlarımızın karşılaştığı hak ihlalleri yerini, başarılı, öz güveni yüksek, mutlu ve cesur kadınların örnek hikayelerine bırakmalıdır. Artık kadınlarımız hayatın her alanında haksızlıklar karşısında yalnız olmadıklarını bilmelidirler. Devletimizin bütün kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, basın-yayın organlarının bu amaçla duyarlı yaklaşımlarını sürdüreceğine inanıyorum.''

aa


Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,536 µs