iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Gölge analizi

7 Mart 2012 10:27 tsi
Gölge analizi Bir sonraki hamlede kimler olmayacak? iyibilgi özel

"Sansasyon ile bilgilendirme sorumluluğu arasındaki ölçüyü kaçırmak tehlikelidir. Kişisel analizleri bilgi olarak sunmak tehlikelidir. Dedikoduları bir ülkenin kanaati olarak aktarmak tehlikelidir

...

Başbakan'ın iki yıl ömrü kalmış! Etrafındaki insanlar Başbakan sonrasının hesaplarını yapıyormuş! Erdoğan sonrasında kim öne çıkacakmış! Kim kimin ayağını kaydırıyormuş!

...

Türkiye'de çoktan konuşulup tüketilen söylentileri Atlantik ötesinden getirip yeniden servis etmek sadece habercilikle sınırlı olabilir mi? Yoksa bir resim mi çiziliyor, bir algı mı oluşturuluyor? Kamuoyunun algıları ile oyun mu oynanıyor? Öyleyse, kamuoyu nereye sürüklenmek isteniyor?

...

Burada Taraf gazetesine değil eleştiri. Bu tür algı inşasının nelere yol açacağını ölçemeyenlere. Yine de temkinli olalım. Bu, ölçüyü kaçırmak olsun. Kasıtlı olabileceğini düşünemiyoruz bile. Ancak kasıt varsa, birileri bu ülkede derinlemesine psikolojik operasyon yapıyor demektir."

Yeni Şafak gazetesi yazarı İbrahim Karagül bugünkü köşe yazısında, Taraf gazetesinin dün manşetten paylaştığı Stratfor adlı özel istihbarat kuruluşuna ait analizleri böyle eleştiriyor. Karagül'ün dediğine benzer bir çok eleştiri farklı gazeteciler tarafından dün dile getirildi. Aynı eleştiriler, Taraf, Wikileaks belgelerini yayınladığında da duyulmuştu. Bu haklı eleştirilere katılmamak mümkün değil.

Fakat bu olaydan çıkarılacak başka türlü dersler var.

Her hamle, taşı oynatan ele dair bir iz bırakır.

Örneğin:

1) 28 Şubat'ın yıldönümünde başbakan tarafından "Bunların cemaziyel evvelini biliyoruz. Bunların kininin neye olduğunu biliriz." şeklinde eleştirilen patronlar kulübü TÜSİAD'ın Stratfor ile ne kadar içli dışlı olduğunu öğrenmiş olduk. (TÜSİAD Washington Temsilcisi olan Emre Doğru'nun Stratfor istihbarat şirketinin Türkiye'deki eski 'elemanı' olduğu ortaya çıktı.) Analizlerin ortaya saçılması ile birlikte TÜSİAD'ın en güncel beyin tomografisi çekilmiş oldu.

Bu durumda afişe edilen TÜSİAD acaba bir sonraki hamle uğruna feda mı edildi, diye sormadan edemeyeceğiz.

2) Stratfor, basit görünen analizleri dolayısıyla her ne kadar akademik çevrelerde küçümsenir hale gelmişse de, CEO Geoerge Friedman ve ekibini hafife almak hata olur. Keza, Goldman Sachs'ın adının geçtiği hiçbir sahnede, gözler kapanmamalı. Bundan yola çıkarak, söz konusu analizlerin 'yedirildiği' kesimlerin algısının nasıl şekillendiği az çok belli oluyor. O analizlerle hareket edenler için,  Başbakan Erdoğan, klasik parametrelere göre değerlendirilemez, hareketleri öngörülemez bir lider haline geliyor. Ömür biçilen bir lider, hangi siyasi kaygılara sahip olabilir...?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,211 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,615 µs