En Sıcak Konular

Barzani: 'PKK Türkiye'nin iç meselesidir'

25 Haziran 2007 20:31 tsi
Barzani: 'PKK Türkiye'nin iç meselesidir' Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Barzani konuştu: 'Türkiye'nin elinde bir kanıt varsa göstersin bizim PKK'lılara yardım ettiğimizi. Biz ne PKK'ya yardım ettik ne de yardım ederiz. Biz seçimlere, hiçbir olaya karışmayız.'

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Neçirvan Barzani, "PKK Türkiye'nin bir iç meselesidir" dedi. Barzani, başkanlık konutunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "kimyasal Ali" lakaplı Hasan Ali El Mecid'in dün idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak, bunun kendileri için tarihi ve önemli bir gün olduğunu belirterek, suçluların cezasını bulduğunu, mahkeme kararının büyük bir kazanç olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Barzani, Türkiye'nin sınırı geçmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Onlar kendi topraklarında operasyon yapıyor. O da onların bileceği iş. Bütün bu olan bitenler zaten Türkiye'nin içindedir ve biz onların iç işlerine hiçbir şekilde müdahale etmeyiz" dedi. "Türkiye'de seçimleri kimin kazanmasını istersiniz?" sorusuna Barzani, dileklerinin kendileriyle diyaloğa hazır olanların, barışçıl yollarla çözümden yana olan, komşu olarak barışçıl yaşamayı isteyen tarafların seçimleri kazanmasını istediklerini söyledi.

Bütün komşularıyla iyi ilişki içinde olmayı istediklerini ifade eden Barzani, şöyle konuştu: "Sadece iyi ve saygı çerçevesinde ilişkiler içinde olmak isteriz. Saygı ve birbirimizin iç işlerine karışmamayı isteriz. Biz şu anda burada operasyon yapılması için bir sebebin olmadığı görüşündeyiz. Büyük bir müdahale olursa bu sadece Kürt bölgesini ilgilendirmiyor. Bu Irak meselesidir. Bu Irak iradesini ve egemenliğini ilgilendirir. Bence Bağdat'ın bu konu üzerinde çok ciddi tutum sergilemesi lazımdır. Şu ana kadar hükümetler arası hiçbir diyalog kurulmamıştır. Şu an uygun zaman değil. Nedeni ise onlar bir seçim maratonu içerisinde. Büyük bir şeyin olacağını düşünmüyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz dostluk elimizi her zaman Türkiye ve diğer komşu ülkelere uzatıyoruz."

Terör örgütü PKK'nın Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu ifade eden Barzani, "Ve hiçbir şekilde bizimle ilgisi yoktur. Ama bizim isteğimiz bu olayın barışçıl yollarla çözülmesidir. Bu bizim dileğimizdir. Bu sorunun çözümünün askeri yollarla olamayacağını bildiğimiz için her zaman bunu dile getiriyoruz" diye konuştu.

Barzani, şöyle devam etti: "Biz Türkiye'nin iç işlerine hiçbir şekilde müdahale etmedik. Eğer Türkiye'nin elinde bir kanıt varsa göstersin bizim PKK'lılara yardım ettiğimizi. Biz ne PKK'ya yardım ettik ne de yardım ederiz. Bu böyle bilinsin. Biz seçimlere, hiçbir olaya karışmayız. Hiçbir konuda müdahale etmiyor ve karışmıyoruz da. Bu onların bir iç meselesidir. Biz de kimsenin iç meselesine karışmayız."

 Barzani, IKYB ile yapılan anlaşma gereği başkanlık görevini 2007 yılı sonunda IKYB'ye devredeceğini, bölge güvenliğinden sorumlu peşmergelerin düzenli ordu haline girmesi gerektiğini ve bunların ön görüşmelerin yapıldığını belirterek, petrol konusunda da anlaşma sağlandığını ve konunun meclise gönderildiğini söyledi.



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,915 µs