iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Türkiye neden şimdi 'diş gösterdi'?

5 Mart 2012 20:59 tsi
Türkiye neden şimdi 'diş gösterdi'? O sözler boşuna sarf edilmedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başlattığı altı aylık geri sayım bitmek üzere. iyibilgi özel

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Londra'da Kıbrıs meselesine dair yapmış olduğu açıklama, Rum kesimi ve AB tarafında endişeye yol açtı. 

Bağış pazar günü basına yansıyan açıklamasında “Çözüm, iki liderin anlaştığı bir birleşmesi ya da iki liderin uzlaşarak ayrılıp 2 ayrı devlet olması ile KKTC’nin Türkiye’ye bağlanması olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır”demişti.

Peki ne oldu da, hükümet bu kadar açık ve sert bir mesaj verme ihtiyacı duydu?

Olan biteni anlamak için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Kıbrıs’ın önümüzdeki yıl devralacağı Avrupa Birliği dönem başkanlığına dair  2011'de sarf ettiği şu sözlerini hatırlamakta fayda var:

“Beklentimiz ve umudumuz şudur: bu sene sonuna kadar kapsamlı bir çözüm gerçekleşsin, 2012’inin ilk aylarında referandum gerçekleşsin ve 2012 Temmuzunda AB dönem başkanlığını birleşik Kıbrıs üstlensin. Hedefimiz bu olmalıdır”

Davutoğlu'nun verdiği tarihler dolmak üzere. Güney Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığı yaklaşıyor. Türkiye, referandumun bir an önce gerçekleşmesi konusunda ne kadar hassas olduğunu Londra'da yapılan açıklama ile göstermiş oldu.

Fakat işin AB'yi de aşan boyutları var. Yoksa neden tam da bugün KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs’ın ABD Büyükelçiliği diplomatlarından Christopher W.Smith’i bakanlıkta kabul etsin ki?

Akdeniz'deki 'Mavi derinlik' her geçen gün artarken hele...

Bağış'ın açıklamasının denk geldiği bir başka gelişme: Güney Kıbrıs ile İsrail arasında "Euroasia Interconnect" isimli denizaltı elektrik kablo ağı projesinin ilk aşamasına ilişkin anlaşma Kudüs'te imzalandı.

Suriye'ye 'Akdeniz koridoru' üzerinden müdahale senaryoları konuşulurken; Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Bağış'ın açıklaması ile aynı güne denk düşen Cumhuriyet gazetesi mülakatında füze kalkanı hakkında 'Kendini tutarak' 'diplomatik bir dille konuşmaya çalışır'ken; Rusya'daki devlet başkanlığı yarışında Putin, 'kusursuz zaferini' ilan ederken...

Size de Türkiye'nin Kıbrıs çıkışının zamanlaması pek manidar gelmiyor mu?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs