En Sıcak Konular

Irak'ın günlük petrol üretimi 3 milyon varili geçti

5 Mart 2012 18:29 tsi
Irak'ın günlük petrol üretiminin 3 milyon varili geçtiği belirtildi.



Irak'ın başkenti Bağdat'ta ''Yeraltı Kaynaklarını Çıkarma Sanayii Şeffaflığı Girişimi'' adı altında düzenlenen konferansta konuşan Irak enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, petrol üretimini geliştirmek için hayata geçirdikleri planlar sonucunda Irak'ın günlük petrol üretiminin 3 milyon varili geçtiğini söyledi.

Şehristani, Irak'ın petrol ihracatını arttırmak için Basra Körfezi'nde inşa ettikleri yüzer platformun 3 gün içinde faaliyete başlayacağını ve ülkenin petrol üretimini ve ihracatını arttırmak için hazırlamış oldukları planların tamamlandığını, yakın bir zamanda en çok petrol üreten ve ihraç eden ülkelerin başında olacağını belirtti.

Irak'ın sadece en fazla petrol çıkaran ve ihraç eden ülkeler arasında olmakla yetinmeyeceğini dile getiren Şehristani, ''Irak, madenleri çıkarma, özellikle fosfat ve gübre üretimini geliştirme konusunda yeni bir strateji belirledi. Bu konudaki ikinci adımımız, madenlerimizin üretimi konusunda dünya çapında büyük bir üretim noktası oluşturmak. Fosfat ve nitrojene dayalı gübre üretiminde dünya çapında büyük bir üretici olacağız'' dedi.

Bu arada, Irak Petrol Bakanı Abdulkerim El Luaybi, günlük petrol üretiminin yüzde 25'ini ülke içinde tüketildiğini ve bunun ülke gelirlerine bir katkısının olmadığını, iç tüketimde kullanılan petrolün devlet tarafından sübvanse edildiğini ifade etti.

Irak'ın, 100,5 milyar dolar tutarındaki 2012 yılı bütçesinin tamamı petrol gelirlerine dayanarak hazırlanmıştı. Bütçenin yüzde 32'sine karşılık gelen 32 milyar dolarlık miktar ülkede 2012 yılında yapılacak yatırımlara ayrıldı. Irak'ın, ülkedeki petrol yataklarının geliştirilmesi için yabancı petrol şirketleriyle 2010 yılında imzaladığı anlaşmalardan sonra 6 yıl içinde günlük petrol üretimini 11 milyon varile çıkarılması hedefleniyor. Günlük petrol üretimi 2 milyon 600 bin varil civarında olan Irak'ın şimdiye kadar merkezi hükümetin denetimindeki bölgelerde keşfedilen petrol rezervi 143 milyar varil civarında. 

Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,411 µs