En Sıcak Konular

KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar her şeyi istiyor

5 Mart 2012 17:15 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için devam eden müzakerelerde Rumların her şeyi istediğini belirterek, Rumların istediği her şey verildiğinde Kıbrıs Türklerinin yaşayacağı toprak bile kalmayacağını söyledi.



Cumhurbaşkanı Eroğlu, Sakarya Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan ile KKTC Göçmenler Derneği heyetini ayrı ayrı kabulünde yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs konusuna değindi.

Eroğlu, ''Rumlar her şeyi istiyor, Kıbrıs Türk halkı sanki, 1960'ta kurulan ortaklık cumhuriyetinin ortağı değilmiş, cumhuriyetten dışlanmamış gibi, yaptıkları darbe nedeniyle 1974 Barış Harekatı'nın yaratıcısı Rumlar değilmiş gibi, her şeyi istiyorlar. İstedikleri her şeyi verdiğin zaman Kıbrıs Türkünün burada yaşayacağı toprak bile neredeyse kalmayacaktır'' dedi.

Bu zamana kadar müzakereleri sabırla sürdürdüklerini, müzakerelerde sadece Rumların değil, Türk halkının da tatmin olacağı bir anlaşma çıkması gerektiğini ifade eden Eroğlu, ''Böyle olmalıdır ki ben bunu halkıma kabul ettirebileyim, çünkü neticede yapacağınız anlaşma referanduma gidecek ve halk buna 'evet' derse geçerli olacak'' diye konuştu.

Müzakere masasında, ''tuzu kuru, anlaşma mecburiyeti olmayan'' bir tarafla karşı karşıya bulunduklarını belirten Eroğlu, ''Anlaşma istemeyen tarafın Rum tarafı olduğu ortadayken 'biz anlaşma istemiyoruz' diye kendi kendimizi suçlamanın anlamı yok'' dedi.

BM üyesi olan Rum tarafının AB dönem başkanı olacağına, bunun rahatlığında olduğuna, halkın gerçekleri bilmesi gerektiğine işaret eden Eroğlu, ''Bu pozisyonlarda tuzu kuru olan bir Rum devletiyle karşı karşıyayız. Bir anlaşma mecburiyeti olmayan ve sadece kendi halkına bir anlaşmayı kabul ettirmek için bizden habire toprak isteyen, haklar isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız'' diye konuştu.

Sanki Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas anlaşma ister, kendisi istemezmiş gibi eleştirildiğini ifade eden Eroğlu, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk halkının huzur ve güven içinde yaşayacağı, 1960 travmasının yaşanmayacağı bir anlaşma arayışında olduklarını vurguladı. ''Suçlamak kolay'' diyen Eroğlu, müzakerelerde ortaya çıkan tüm metinleri reddedenin Rum tarafı olduğunu anımsattı.

''Rum tarafının her istediğini vermenin, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda yaşama şansını ortadan kaldırmak demek olduğunu'' kaydeden Eroğlu, ''(Biz bir anlaşma istemeyiz) diye kendi kendimizi suçlamanın bence hiçbir anlamı yoktur. Anlaşma istemeyen Rum tarafıdır. Bunu görüşme masasında oturan Sayın Talat da (2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat) söylüyor, ama sonra çıkıp da 'Eroğlu'yla anlaşma olmaz' diye bizi suçluyorlar'' dedi.

Vatandaşlık konusunda da adada anlaşma oluncaya kadar KKTC'de ne kadar vatandaş varsa hepsinin olası ortaklık devletlinin vatandaşı olacağını ifade eden Eroğlu, ''Aksi takdirde ben kendi kendimi inkar ederim'' ifadesini kullandı.

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs