En Sıcak Konular

Dünya Putin'in zaferini tartışıyor

5 Mart 2012 16:05 tsi
Rusya muhalefeti, Vladimir Putin'in açık ara kazandığı devlet başkanlığı seçimlerine dair eleştirilerin dozunu yükseltti. Arka arkaya açıklama yapan muhalif liderler, seçimlerin adaletsiz ve hile dolu olduğunu ileri sürerken, bazı bağımsız gözlemci kurul

Reuters ajansı, Moskova'da yaşayan Sergey Simirnov adlı bir gazetecinin iddialarına yer verdi. Simirnov, seçimlerden önce bir arkadaşı üzerinden temas kurduğu grup aracılığıyla kendisine Putin'e oy vermesi için 70 dolar önerildiğini iddia etti. Simirnov, temas kuran kişinin kendisine "oyunun fotoğrafını, cep telefonunla çek ve bize yolla" dediğini ileri sürdü.

Seçim sandığında aynı kişilerin birden fazla oy verdiğine dair görüntülere de yer veren ajans, olayın Dağıstan'daki bir seçim merkezinde meydana geldiğini belirtti. Rus Ria Novosti ajansı ise yetkililerin görüntüleri değerlendirdiklerini, olayın birden fazla oy verme değil, sayım işlemi olduğunu bildirdi. Ancak ajans, yine de erken saatte bu işleme başlanıldığı için oyların geçersiz sayılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Seçimlerde ikinci sıraya yerleşen Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin lideri Genandiy Juganov, seçimleri "hileli ve utanç verici" olarak tanımladı. Juganov eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Bir aday olarak, bunun adil, tarafsız ve saygın bir seçim olduğunu kabul edemem."

Bağımsız aday ve milyader işadamı Mihali Prohorov da seçimlerde usulsüzlükler tespit ettiklerini söyledi. Özellikle Moskova ve St. Petersburg'da 4 bine yakın ihlali raporladıklarını belirten Prohorov, iddiaları yargıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

MUHALEFET "SOKAKLARA DÖNECEK"

Seçime aday sokmasına izin verilmeyen diğer muhalif gruplar da başkentte büyük bir protesto gösterisi için hazırlık yapıyor. Eski dünya satranç şampiyonu Gerry Kasparov, "Bu sonuçları kabul etmiyoruz ve sokaklara dönüyoruz" dedi.

GÖZLEMCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) adına yapılan açıklamada, muhalefetin aynı kişinin birden fazla sandıkta oy kullandığına yönelik iddialarına atıfta bulunuldu. AGİT heyetinin Başkanı Tonino Picula "seçimlerde ciddi sorunlar" olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Gerçek bir rekabet yoktu ve hükümet kaynaklarının suistimali, seçimi kimin kazanacağına dair en ufak bir kuşkuya mahal bırakmamıştı".

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gözlemci heyetinin Başkanı Nevruz Aydarov ise yaptığı açılamada, dünkü seçimin şeffaf bir şekilde yapıldığını belirterek, “Seçim açık rekabet ve şeffaflık koşullarında yapılarak demokratik normların gereklerini yerine getirdi” dedi. Aydarov, 282 gözlemcinin gittiği 1500 sandıkta herhangi bir usulsüzlük tespit edilemediğini ifade etti.

Rus İtar-Tass ajansı, bağımsız bir gözlemci grubuna başkanlık eden ABD'li avukat McKline Preston'un da seçimlerin adil ve seffaf bulduğunu söylediğini duyurdu.

BİNLERCE GÖZLEMCİ, YÜZBİNLERCE KAMERA

Rusya'daki seçimler uluslararası kuruluşlardan 700, ülkedeki siyasi partilerden 176 bin gözlemci tarafından izlendi. Ülke genelinde 98 bin seçim merkezi 200 binden fazla kamerayla donatılmış ve bu kameralar aracılığıyla oy verme ve sayım işlemleri internet üzerinden canlı olarak takip edilmişti.

PUTİN: GÖZYAŞLARIM SAHTE DEĞİL

Putin'in zaferini ilan ettiği konuşmada, gözyaşlarını tutamaması Rusya'da günün olayı oldu. Sahnedeki gözyaşlarını inandırıcı bulmayanlar, eski bir KGB ajanı olan Rus liderin "duygularına hakim olma eğitimi" aldığını hatırlatıyor. Bazı gazeteciler ise Putin'in gözyaşlarının nedeninin aşırı soğuklar olduğunu düşünüyor. Tartışmaya son noktayı ise Putin koydu. Bir gazetecinin "Göz yaşlarınız gerçek miydi?" sorusuna "Evet gözyaşları gerçekti" diyen Putin, "inançtan ağladığını" söyledi.

Kaynak: Ajanslar

Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,314 µs