En Sıcak Konular

Yahudiler, İslami Müze’yi sinagog yapacak

5 Mart 2012 14:15 tsi
İşgal ettiği günden bu yana Kudüs’te kazı çalışmaları yapan İsrail’in şimdi de İslami bir müzeyi sinagoga çevirmeyi planladığı ortaya çıktı. Öte yandan kazı çalışmaları nedeniyle bir caddede çökme yaşandığı öğrenildi.

İşgal altındaki Kudüs’te Duvar ve Yerleşim karşıtı Komite, Mağaribe Kapısı’nın duvarına bitişik İslami müzenin istila edilip, radikal Yahudiler için bir sinagoga çevrilmesi planını ortaya koydu.

Komite planın, işgal hükümetinin de desteğiyle Kudüs’teki işgalci belediye kulislerinin ardında radikal Siyonist kesimlerle işbirliği içinde çizildiği uyarısında bulundu. Ardından bu planın Mescid-i Aksa’nın bölünmesi için bir dayatma olarak yapıldığını vurguladı.

Komite geçen Cumartesi günü bir bildiri yayınlayarak Burak Duvarı’nın bulunduğu mekanda dört yüz metre karelik alana bir sinagog ve kütüphane yapılmasının, Aksa Mescidi’nin altındaki tünellerin de radikal Yahudiler için sinagoglara, kulüplere ve restoranlara çevrilmesinin tasarlandığına dikkat çekti.

Bildiride şöyle dendi: ‘Siyonist Arkeoloji İdaresi 1967 yılında Kudüs’ü işgal ettiğinden bu yana kazı ve iddia edilen tapınak için keşif çalışmaları yapmaktadır. Ancak şu güne kadar tapınağın hiçbir izine rastlanamamıştır.’

Bildiride Burak Duvarı’nın Aksa Mescidi’nin ayrılmaz bir parçası olduğu, ‘Ağlama Duvarı’ diye bir şey bulunmadığı, bunun İslam tarihini tahrif etmekten başka bir şey olmadığı vurgulandı. Daha sonra tüm İslam ve Arap dünyası, yetkili makamlar işgal belediyesi ve hükümetinin Filistin topraklarını Yahudileştirmesine, topraklara el koymasına, evleri, İslami mukaddesatı yıkmasına, Batı Yaka’da demiryolu yapmasına karşı el ele karşı karşıya koymaya çağrıldı.

Komite işgalcinin Filistinli vatandaşlara dayattığı idari tutuklamaları da eleştirerek verilen kararların Cenevre kararlarına aykırı olduğuna işaret etti. İdari gerekçe ile tutuklanmalarına karşı koymak için gösterdikleri efsanevi direnişten ötürü esir Hıdır Adnan ile Hena Şelbi’yi de saygıyla zikretti.

Bildiride Filistinlilerden işgalcinin ve belediyesinin uygulamalarına karşı kitlesel çalışmalarda bulunmaları, barışçıl halk direniş komiteleri kurmaları konferanslar düzenlemeleri, yürüyüşler yapmaları, daima Mağaribe Kapısı’nda gaspçıların yüzüne karşı hazır bulunmaları talep edildi.

Aynı bağlamda, Aksa Mescidi’nin güney duvarından Kudüs’ün Silvan Kasabası’ndaki Bustan mahallesine doğru uzanan; Vadi Helva mahallesindeki ana caddedeki yolda heyelan meydana geldi.

Silvan’ı savunma komitesi başkanı Fahri Ebu Diyab şöyle dedi: ‘Çökme, tarihi Ayn Camisi yakınında meydana geldi. Yarım metrelik bir çapı bulunuyor. İşgal güçleri ve yerleşimci Yahudi grupların, Aksa Mescidi’nin güney duvarına doğru tünel açmak için caddenin ve evlerin altında kazıları devam ediyor. Kazıların gerçekleştirilmesi esnasında binalarda ve ana caddede yeni çatlaklar oluştu.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,117 µs