En Sıcak Konular

Çin Komunist Partisi, darbeden mi çekiniyor?

5 Mart 2012 13:25 tsi
Çin Komunist Partisi, darbeden mi çekiniyor? Çin Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık olağan oturumu Başbakanı Wen Jiabao'nun ağırlıklı olarak ekonomik meselelere değindiği konuşmasıyla başladı.

Wen, konuşmasında Komünist Parti'nin Çin ordusu üzerindeki mutlak iktidarını da vurguladı.

Yaklaşık 3 bin delegenin katıldığı toplantıda konuşan Başbakan Wen toprak mülkiyeti ve askerî harcamaları, enflasyon ve istihdam hedeflerini ayrıntılarıyla açıkladı.

Wen, iç tüketimdeki artışa, sosyal hizmetlere yapılan yatırımlara ve orta ve düşük gelir seviyesindeki grupların artan gelirlerine de dikkat çekti.

Son sekiz yıldır yüzde 8 seviyesindeki büyüme hedefinin bu yıl yüzde 7.5 olarak belirlendiğini açıklayan Pekin hükümetinin bu tahmini, ekonomik büyümedeki yavaşlama eğiliminin bir yansıması

Öte yandan hükümet, enflasyonu yüzde 4 seviyesinde tutma ve kentlerde ve kasabalarda 9 milyon kişiye istihdam olanağı sağlama taahhüdünde bulundu.

ORDUNUN KOMUTASI PARTİDEDİR

Wen konuşmasında Komünist Parti’nin silahlı kuvvetler üzerindeki mutlak kontrolünün de altını çizdi.

Savunma bütçesindeki artışın tartışıldığı ve bölgede sınır sürtüşmelerinin arttığı dönemde gelen bu açıklamalar, 2.3 milyon kişilik Halk Kurtuluş Ordusu’nu Komünist Parti’nin kontrolünden alıp hükümetin kontrolü altına sokmayı hedefleyenlere de bir yanıt niteliğinde.

Analistler, ordunun asıl amacının partinin iktidarını korumak olduğunu hatırlattığı konuşmasının geçen yılkinin neredeyse aynı olduğunu ancak partinin orduyu kontrol etmesi gerektiği yönündeki ifadelerin bir yenilik olduğunu belirtti

“İdeolojik ve siyasi standartları güçlendireceğiz ve silahlı kuvvetler üzerinde partinin mutlak söz sahibi olması prensibine bağlı kalacağız” diyen Wen, ordunun son teknolojiyi kullanarak bölgesel sürtüşmelerde üstünlük sağlama, terörle mücadele, istikrarı sağlama gibi görevlerini de sıraladı.

PERDE ARKASI HAREKETLİ

Çin Komünist Partisi'nde bu yıl sonunda gerçekleşecek liderlik değişimi öncesinde yapılan son Ulusal Halk Kongresi'nde, yeni yönetim içinde yer edinmek isteyen Komünist Parti yetkililerinin perde arkasında yoğun bir lobi faaliyeti sürdüreceği belirtiliyor.

Komünist Parti'de 10 yılda bir yapılan lider değişikliği süreci Ekim ayında başlayacak. Parti liderliğini Cumhurbaşkanı Hu Cintao'dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi Cinping'in alması bekleniyor.

Hürriyet



Bu haber 1,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,369 µs