En Sıcak Konular

Pazarlıkta sona yaklaşılıyor

5 Mart 2012 09:12 tsi
Pazarlıkta sona yaklaşılıyor Rusya'nın kazancı ne olacak?

Hums’da bugün yaşanılan, 1999-2000 yılları arasında Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de yaşanılanların aynısıdır. Rus siyasetinde yükselişinin ilk yılında Vladimir Putin, Grozni’nin tanklar ile çevrilmesi, kentin dünya ile irtibatının koparılması, bölgede yaşanılan sivil ölümlerini dünyaya duyuracak yabancı gazetecilerin öldürülmesi, elektronik karartma uygulanması taktiklerine dayalı bir strateji geliştirmiş, Rus ordusu Grozni’de kontrolü sağladığında büyük bir katliam gerçekleştirmişti. Suriye ordusunun Hums’da sergilediği bütün savaş taktikleri Grozni’nin aynısıdır ve bu da, Beşar El-Esed’in “deneyimli” Rus askeri danışmanlara sahip olduğunu işaret etmektedir.

Beşar El-Esed ve ailesinin artık “geriye dönülemez” bir noktada oldukları açık gerçek. Yarın, “son dakikaya kadar direnme” stratejisinden vaz geçip, kendilerini güvenlik bir bölgeye götüreceğine inandıkları uçakla Şam’dan havalandıklarında inebilecekleri bir havalimanı bulacakları çok şüpheli. O uçağa binmek zorunda kaldıklarında, Rusya’nın kendilerini satmış olduğunu da öğrenmiş olacaklar!..

Rus diplomasisi, aslında, “basit” bir denklemde işliyor. Batı’nın hassas olduğu bir konuda gelişme yaşandığında, Rusya derhal, bu konu üzerinden nasıl bir pazarlık yürüteceğinin stratejisini belirliyor. Bu, genelde, Avrupa ve Amerika’dan sağlanacak yeni mali olanaklara dönük pazarlık maddesi oluyor. Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto yetkisine dayanarak, pazarlık çıtasını yükseğe koyuyor. Talepleri Almanya ve ABD tarafından karşılandığında da derhal pazarlığa son vererek Batı’ya yolu açıyor. Saddam Hüseyin’e sahip çıkıyor gibi gözüktüler, ortada bıraktılar. Libya için homurdanır gibi yaptılar, Kaddafi sokak ortasında öldürüldü. “Bosna kasabı” Slobodan Miloşeviç’i Lahey Adalet Divanı’na neredeyse kendi elleriyle teslim ettiler... Yarın Batı’dan istediklerini aldıkları anda, Beşar El-Esed’i kaderine terk edecekler... Nitekim, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki insani durum ile ilgili aldığı son kararda Rusya, ilk kez veto yetkisini kullanmadı, demek, pazarlık masasında ilerleme var!..

Ama, bütün bu süreçte Suriye’de on binlerce insan ölecek...

Dünyaya hakim güçler açısından konu “Müslümanlar’ın ölümü” olunca, iş sadece bir “teferruta” dönüşüyor...

Yazık!..

Ardan Zentürk / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,085 µs