En Sıcak Konular

Hayati Yazıcı TÜSİAD'ı topa tuttu

5 Mart 2012 08:57 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı TÜSİAD'ı Malezya'dan topa tuttu.

İnsanların ve kurumların kendilerini ayrıcalıklı görmemesi gerektiğini belirten Yazıcı, "Her şeyi biz biliriz demek yanlış. O zaman da size bir zamanlar otobüslerin arkasında yazıldığı gibi 'sen neymişsin be abi' derler" açıklamasını yaptı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) Malezya'dan topa tuttu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından Kuala Lumpur'da düzenlenen 3. Türk İhraç Ürünleri Sergisi'ni gezdikten sonra bir grup gazeteci ile bir araya gelen Bakan Yazıcı, TÜSİAD'ın hükümetin kesintisiz ilköğretimle ilgili yasa çalışmasına yönelik eleştirilerini ağır bir dille eleştirdi. İnsanların ve kurumların kendilerini ayrıcalıklı görmemesi gerektiğini. 'Her şeyi, en doğruyu biz biliriz' demenin çok doğru olmadığını ifade eden Yazıcı, "O zaman insanlar size, bir zamanlar otobüslerin arkasında yazdığı gibi 'Sen neymişsin be abi' derler" dedi.

Dikte eder gibi olmamalı
 
Kamu kurum ve kuruluşların kendi görev ve yetki alanı içinde kalmalarının demokratikleşme bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Yazıcı, sivil toplum kuruluşlarının da daha çok kendi görev ve yetki alanları içinde faaliyet göstermelerini istedi. Yazıcı, "Bu tabii ki 'kimse farklı konularda görüş bildirmez' demek değil. Elbette görüşünüzü bildireceksiniz ama öyle dikte eder gibi 'benim söyledim doğrudur, olmazsa şöyle olur' demenin doğru olmadığı kanısındayım. TÜSİAD'ın öyle bir tarzı olduğunu görüyorum" diye konuştu.

Oda seçimleri zamanında olacak
 
Bakan Hayati Yazıcı, Kasım 2012'den itibaren başlayacak Türkiye genelindeki oda, borsa ve TOBB seçim sürecinin ertelenmesinin söz konusu olmayacağını da kaydetti. Yazıcı, bu kurumların başkanlığını aralıksız en fazla iki dönem yapabilmeyi öngören mevcut kanuna karşı başlatılmış bir yargı sürecinin olması halinde bile erteleme olmayacağını ifade ederek, "Kanun ne diyorsa ona göre süreç işleyecek. Bunun dışında AB normlarına göre yeniden düzenlenen NACE sınıflamasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor ki o çalışmalar da seçim sürecine kadar sonuçlanmamı olsa bile yine seçimlerde erteleme olmayacak" dedi.
 
Yeni TTK ertelenmeyecek
 

Bakan Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan ve bazı maddelerinin iş dünyası tarafından değiştirilmesi istenen yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) ertelenmeyeceği sinyalini verdi. Yazıcı, "Şu ana kadar kanunla ilgili yapılan açıklama bakıyoruz. Lehte ve aleyhte sözler var. Bir kısmı kanunu bile okumamış, bir kısmı da sadece eleştiri konularına bakıyor ve ön plana çıkartıyor" dedi. Güçlü şirket  ve güçlü ekonomi için bu kanunu çıkarıldığını ifade eden Yazıcı, "Kanun 1 Temmuz 2013'te yürürlüğe girecek, erteleme olmaz. Ancak daha sonra gerekirse bazı değişiklikler yapılabilir" şeklinde konuştu.

Gitsin bankadan para alsın
 
Yeni TTK ile hiçbir zaman ticari sır olarak nitelenen müşteri bilgilerinin internette yayınlanmayacağını vurgulayan Yazıcı, internet sitesi zorunluluğu da 1 temmuz 2013'te yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Şirketlerin genel kurul yaparak sonuçların ticaret sicil gazetesinde yayınlandığını hatırlatan Yazıcı şöyle devam etti:
"Eskiden denetçiler belki de okumadığı halde'defteri inceledim, sorun yok' diyerek imza atıyorlardı. Biz güçlü sermaye için mutlaka şirketlerin bağımsız denetim elemanlarınca denetlenmesini getirdik. Ayrıca ortaklar şirketin carisinden neden para alsın. Bu durum hem diğer ortaklar hem de alacaklının aleyhine. Ortak para istiyorsa gitsin bankadan alsın. Cari hesaptan alana para cezası getirdik. Cezayı ödemezse hapis cezası var. Öderse yok."
 
Birlikte ileri teknoloji üretelim
 
Malezya'nın efsane devlet adamı Mahattir Muhammed 3. Türk İhraç Ürünleri Sergisi'ni ziyaret etti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'la bir araya gelen Muhammed, "Türkiye İslam dünyasının en batısında ve batı ile ilişkileri çok iyi yönetiyor. Malezya ise en doğusunda ve Asya ile ilişkileri çok iyi götürüyor.Birlikte ileri teknoloji alanlarında Ar-Ge projelerine ağırlık vermeliyiz" dedi. İTO'nun sergisini Malezya'nın Perak eyaletinin Sultanı Azlan Shahin'in oğlu Prans Rajah Ashman Shah da ziyaret etti.
 
bugün


  
   
 

Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,368 µs