En Sıcak Konular

O isim davet edilmiyor

5 Mart 2012 08:07 tsi
O isim davet edilmiyor İlki Tunus'ta gerçekleştirilen toplantının ikincisinin 20 Mart'tan sonra İstanbul'da yapılması planlanıyor. Ermeni yasası nedeniyle ambargoyu sürdüren Türkiye Sarkozy'ye davet göndermeyecek.

İlki Tunus'ta yapılan Suriye'nin Dostları Grubu'nun ikincisinin 20 Mart'tan sonra İstanbul'da yapılması planlanıyor. Türkiye, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'ye yönelik ambargosunu, bu toplantı bağlamında da sürdürecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın evsahipliğindeki davetin, Devlet ve Hükümet Başkanları ile Dışişleri Bakanları düzeyinde olması bekleniyor. Ancak bunun tek istisnası Fransa olacak. Türkiye'nin, Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa nedeniyle Paris'e karşı uyguladığı siyasi ambargo sürüyor. Bu nedenle Ankara, Fransa'dan sadece Dışişleri Bakanı Alain Juppe'yi çağıracak, Devlet Başkanı Sarkozy'ye ise davet dahi gönderilmeyecek. Fransa'nın, nisan ayındaki devlet başkanlığı seçimlerini gerekçe göstererek toplantının dışişleri bakanları düzeyinde yapılmasını isteyebileceği de öne sürülüyor. Suriye'nin Dostları Grubu İstanbul'un ardından Paris'te bir araya gelecek. Katılımcı düzeyinin yüksek olması için toplantının tarihi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Erdoğan, 17 Mart'ta Almanya'da, 18 Mart'ta Çanakkale'de, 26-27 Mart'ta Güney Kore'de olacak. İşte bu nedenle toplantının 20-26 Mart arasında bir tarihte gerçekleşmesi planlanıyor. Erdoğan nisan ayının başında da İran'da olacak.

RUSYA VE ÇİN ÇAĞRILACAK

İstanbul'daki toplantının Suriye için bir dönüm noktası olması hedefleniyor. Tunus'a katılan 70 ülkenin temsilcilerinin İstanbul'a da gelmesi bunun yanında Tunus davetini reddeden ve BM Güvenlik Konseyi'nde veto kullanan Rusya ve Çin'in de birkez daha davet edilmesi bekleniyor. Tunus'ta Suriye halkının bir temsilcisi olarak tanınan Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) İstanbul'da yapılacak toplantıda "tek" temsilci olarak tanınması bekleniyor. Ayrıca, SUK'a yapılacak askeri yardım konusunda da İstanbul'un belirleyici olması bekleniyor. Hafta sonu SUK temsilcileriyle İstanbul'da biraraya gelen Davutoğlu, İstanbul için hazırlıkları da gözden geçirdi. SUK'un askeri komite oluşturulması kararının ardından muhalifler beklentilerini Davutoğlu'na da iletti. Muhalifler, uluslararası desteğin yeterli olmamasından yakındı. Suriyeli muhaliflerin Avrupa'da açıkladığı silah talebine karşın Türk diplomatik kaynaklar, "Askeri konular gündeme gelmedi" bilgisini verdi. Davutoğlu, muhaliflerin diğer gruplarla birleşme politikasını desteklediğini de belirtti.

sabah

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs