En Sıcak Konular

Vahşet örgütü davasında 10 müebbet

25 Haziran 2007 16:37 tsi
24 adam öldürme, 21 yaralama ile birçok bombalama eylemini gerçekleştirdikleri gerekçesiyle 13 yıldır yargılanan 11 sanıktan 10’u müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır’da 1992-1994 yılları arasında terör örgütü Hizbullah adına 24 adam öldürme, 21 yaralama ile birçok bombalama eylemini gerçekleştirdikleri gerekçesiyle 13 yıldır yargılanan ve kamuoyunda "vahşet davası" olarak bilinen davada 11 sanıktan 10’u müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1 sanık ise beraat  etti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar, İhsan Baran, Naşit Tutar, Murat Salur, Asıf Güneş, Hasan Süsli, İdris Şimşek, Mehmet Çiğdem, Mesut Tunce, Hüsamettin Çiçek ve Mehmet Halil Taş hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanık Metin Kılıç ise duruşmaya katılmadı.
Savcı, bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını tekrarlayarak sanıkların Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut anayasal düzenini silah zoru ile değiştirip yerine İslami esaslara dayalı bir şeriat devleti kurmak için terör örgütü Hizbullah adına eylemlere katıldıkları gerekçesiyle ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.

Sanıklar son savunmalarında, iddianamede üzerlerine atılı eylemlere katılmadıklarını belirterek, tahliye ve beraatlarını talep ettiler.

KARAR
Mahkeme, verdiği kısa bir aranın ardından kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, sanıklar İhsan Baran, Naşit Tutar, Murat Salur, Asıf Güneş, Hasan Süsli, İdris Şimşek, Mehmet Çiğdem, Mesut Tunce, Hüsamettin Çiçek ve Mehmet Halil Taş’ın, TCK’nin "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçunu kapsayan 309. maddesi hükümleri uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi. Sanıkların yargılama esnasında duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alan mahkeme, indirim yaparak cezayı müebbete dönüştürdü.
Mahkeme heyeti ayrıca, Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanmak için başvuruda bulunan sanıklar Mehmet Halil Taş ve Hüsamettin Çiçek’in başvurusunu, terör örgütünün dağılmasına veya meydana çıkartılmasına ya da örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olacak mahiyette bilgi ve belge vermedikleri gerekçesiyle reddetti.
Mahkeme, "terör örgütü Hizbullah üyesi olmak" suçundan yargılanan sanık Metin Kılıç’ın da atılı suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeterli kesin, hukuki ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatına karar verdi.



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs