En Sıcak Konular

'Suriye'deki durum, Somali'den daha kötü'

4 Mart 2012 11:54 tsi
Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, Suriye asıllı Türk vatandaşı eczacı Muhammed Karabacak, ''Suriye'deki durum, Somali'den daha kötü. Ordu, kendi şehirlerini, kendi halkını füzelerle vuruyor. Bir yıldır bu zulüm devam ediyor'' dedi.

Kütahya'nın Emet ilçesinde eczane işleten Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere'de Müslüman doktorlar tarafından kurulan derneğin Türkiye'deki şubesinin 2004 yılında faaliyete başladığını söyledi.

Gönüllü doktor ve eczacıların üyesi olduğu derneğin halen halkları zulme ve afete uğramış 22 ülkede sağlık hizmetlerini yürüttüğünü belirten Karabacak, Türkiye'de 800'ü doktor olmak üzere yaklaşık 1000 gönüllüye sahip olduklarını anlattı.

Bundan 20 gün önce Suriye'de, iki gün önce ise Suriye'deki olaylardan kaçanların sığındığı Lübnan'daki kampta bulunup sağlık hizmetlerine katıldığını ifade eden Karabacak, şöyle devam etti:

''Suriye'deki durum, Somali'den daha kötü. Bir ordu, kendi şehirlerini, kendi halkını füzelerle vuruyor. Bir yıldır bu zulüm devam ediyor. İnsanlar her şeye muhtaç. Kuşatma var, mahallelerinin dışına çıkamıyorlar. Esad'ın zulmüne uğramış kişiler, daha fazla kayıp vermemek için onu ve rejimini savunmak zorunda kalıyor. Ordu, tanklarla, füzelerle şehirleri bombalıyor. Suriye'de, Halep, Süveyde ve Rakka şehirleri dışında hayat durmuş durumda. Şam'ın köyleri ağırlıkta olmak üzere diğer şehirlerde olaylar devam ediyor.''

Muhammed Karabacak, Suriye'deki iç karışıklıktan kaçan yaklaşık 100 bin kişinin, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki kamplarda yaşadığını dile getirdi.

-20 bin Suriyeli Lübnan'da-

Geçen ay Lübnan'daki kampta derneğin çalışmalarına katıldığını anlatan Karabacak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dernek olarak Lübnan'da, Suriye sınırında sağlık ocağı inşaatı için çalışma yürütüyoruz. Burası, Suriye sınırına çok yakın bir alanda yer alıyor. Sınırı bir nehir ayırıyor. Sınırın Suriye tarafında iç karışıklığın en ağır yüzünü gösterdiği, en çok saldırıya uğrayan Humus şehri bulunuyor. Suriye ordusu, sınıra mayın döşediği için burada rahat hareket edilemiyor. Sınırdan geçmeye çalışan yaralılar, Esad'ın askerleri tarafından tutuklanıp hapishanelere atılıyor. Buna rağmen, günde 2-3 yaralı Lübnan'a kaçak yollarla geçiş yapabiliyor. Suriye'de her yaralı bir muhalif olduğu için devlet hastanelerine gidemiyorlar ve mahallelerdeki sahra hastanelerinde zor koşullarda tedavilerini yaptırabiliyorlar. Lübnan'da resmi olmayan bilgilere göre 20 bin Suriyeli mülteci var. Akrabalarının yanlarında ya da okullarda yaşıyorlar.''

Karabacak, olayların başlamasından bu yana ülkede yaklaşık 10 bin sivilin öldürüldüğünü, 100 bine yakın muhalifin de tutuklandığını öğrendiğini belirtti.

Tunus, Mısır, Libya ve Yemen'deki halk devrimlerinin, Suriyeli muhaliflere umut olduğuna dikkati çeken Karabacak, muhaliflerin, bedeli ne olursa olsun yönetimi uzaklaştırıncaya kadar mücadeleye devam etme azminde olduklarını sözlerine ekledi.

aa


Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,345 µs