En Sıcak Konular

Hacettepe'deki nakilde kan testi skandalı

4 Mart 2012 09:37 tsi
Çift kol ve çift bacak nakli yap›lan Şevket Çavdar’a ölümünden 15 saat sonra sıra dışı bir test yapıldı. Sonuç şok ediciydi.

Test sonucuna göre Çavdar hâlâ yaşıyordu.
 
Çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'a vefatından 15 saat sonra kan ve hormon testi yapıldı. Vücut ısısı 37 derece olan cansız bedenin değerleri normal bir insanınkiyle aynı çıktı. Uzmanlar, vefat eden bir hastaya kan testi yapılamayacağını vurgularken ameliyatı yapan Prof. Dr. Serdar Nasır, kanın 'bilimsel bir çalışma' için alındığını söyledi
 
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde Şevket Çavdar'a yapılan çift kol ve bacak nakli ile ilgili skandal bir gelişme yaşandı. Başarısız naklin ardından 27 Şubat saat 19.20'de Çavdar'ın yaşamını yitirmesi sonrası ölü bir insana yapılmaması gereken testlerin yapıldığı belirlendi.

TEST SONUCU KARIŞTI MI?
 
Çavdar'a, ölümünden bir gün sonra kan gazı ve hormon testleri yapılması kafa karışıklığına yol açtı. 28 Şubat saat 10.26'da Çavdar'a yapılan 2147350417 no'lu 'Kan Gazı' testi, Çavdar'ın yaşadığını gösteriyor. Test sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, testin yaşayan birine ait olduğunu, vefat eden bir hastaya kan gazı testi yapılamayacağını ifade etti. Test sonuçlarına bakan uzmanlar, "Kan gazı test sonuçları geç çıkmaz. İşlem tarihi de vefatın ertesi gününü gösteriyor. Acaba sonuçlar karışmış olabilir mi" sorusunun da sorulması gerektiğini söyledi.
 
KRİTİK SORUYA CEVAP VERMEDİ
 
Ölümle sonuçlanan nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Serdar Nasır da uzmanları doğrulayarak şu ifadeleri kullandı: "Vefat eden bir hastanın kan gazından bahsediyorsunuz. Vefat eden bir hastada kan gazı olur mu canım? O kan gazı şüphelidir. Kan gazı çalışması bilimsel bir çalışma için olmuştur. Hasta vefat etmiştir. Bilimsel bir çalışma için kan gazı alınmıştır." Bilimsel çalışmanın ne olduğuna açıklık getirmeyen Nasır, kan gazı testinin işlem tarihinin neden Çavdar'ın vefatının ertesi gününü gösterdiği sorusuna da cevap vermedi.
 
HORMONLARI ÇOK YÜKSEKTİ
 
Çavdar için 28 Şubat'ta hormon ve tümör ile ilgili de bir test yapıldığı belirlendi. Test sonucunun normal olmadığını ifade eden uzmanlar, vücuttaki enfeksiyon değerlerini gösteren 'prokalsitonin' maddesi seviyesinin de aşırı yüksek olduğuna dikkat çekti. Öte yandan, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, konu ile ilgili resmi açıklamalar dışında herhangi bir soruya ya da iddiaya cevap vermeyeceklerini ifade etti.

Nakledilen kan miktarı aşırı bulundu

Güvenilir hastane kaynakları, Çavdar'ın nakil operasyonu sırasında kan bankasından 961 ünite kan alındığını aktardı. Bu kadar kanı aşırı bulan uzmanlar şu bilgileri verdi: "Hastane yönetimi, kol ve bacak nakliyle birlikte yüz nakli ameliyatı sırasında 851 ünite kan kullanıldığını açıklamışlardı. Bu miktarda kanı hastaya vermenin tek yolu göğsünü açıp kalbine direkt pompalamaktır. Ağır kanamalı bir hasta için 20 ünite yeterlidir" dedi.

bugün


Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,690 µs