En Sıcak Konular

Davutoğlu, din temsilcileri ile görüştü

4 Mart 2012 09:11 tsi
Davutoğlu, din temsilcileri ile görüştü
Davutoğlu, Türk Süryani Kadim Kilisesi, Türk Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ ve Türkiye Yahudileri Hahambaşı İsak Haleva'yı ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'daki dini liderlere nezaket ziyaretleri kapsamında, Türk Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, Türk Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ ve Türkiye Yahudileri Hahambaşı İsak Haleva'yı ziyaret etti.
 
Yusuf Çetin'i, Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi'nde ziyaret eden Davutoğlu, ziyaretin başında gazetecilere yaptığı açıklamada, Süryani geleneğinin medeniyet tarihi içindeki önemine işaret etti.
 
Bugün çağdaş devlet anlayışı içinde bütün vatandaşlar gibi Süryani vatandaşların da eşit haklara sahip bulunduğunu ve asli unsurlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, Süryanilerin, din özgürlüğünden de en kapsamlı şekilde yararlanma hakkı bulunan bir topluluk olduğunu kaydetti.
 
Davutoğlu, ''Süryani toplumunun bölgesel barışa da büyük katkılar yapacağına inanıyorum'' dedi.
 
Metropolit Yusuf Çetin ise kilisenin yapısı, tarihi ve cemaati hakkında bilgi verdi.
 
Süryanilerin, İslam dinine de önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Çetin, ''Biz bu ülkeyi çok seviyoruz. Osmanlı döneminde olsun, Cumhuriyet kurulduktan sonra olsun devletimizin yanında yer aldık'' dedi.
 
Lozan Antlaşması döneminde patriklerinin kendilerini azınlık kabul etmediklerini ifade ettiğini hatırlatan Çetin, ''Biz Süryaniler, kendimizi azınlık kabul etmememizle beraber, sanki bir nevi cezalandırıldık Cumhuriyet tarihinde. Ne azınlık haklarından yararlanabildik ne de normal vatandaş haklarından yararlanabildik. Artık 21. asra gidiyoruz. Biz Türkiye'de kalan farklı inanç sahipleri 100 bini aşmıyoruz. İnşallah bu yeni anayasada bu da halledilir. Kendimizi bu ülkenin parçası olarak görüyoruz. Ülkemizin büyümesi, barışı için dua ediyoruz. Dünya barışı için dua ediyoruz'' diye konuştu.
 
Çetin, yurt dışındaki Süryanilerin de Türkiye için çaba harcadığını, kendilerini bu ülkenin bir parçası olarak gördüklerini söyledi.
 
-Türk Süryani Katolik Kilisesi-
 
Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun Türk Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ'ı ziyaretinde ise dinler arası diyaloğun önemi vurgulandı. Ortadoğu'da Müslüman ve Hristiyanların barış içinde birlikte yaşamayı sürdürmesi için ortaklaşa çalışmalar yapılabileceği belirtildi.
 
-Hahambaşılığı ziyaret-
 
Bakan Davutoğlu, Türkiye Yahudileri Hahambaşı İsak Haleva'yı da ziyaret etti.
 
Şabat nedeniyle Hahambaşılığı ziyaretini özellikle akşam saatlerinde gerçekleştiren Davutoğlu, dinler arası diyaloğun önemini vurguladı.
 
Hahambaşı da cemaatin bugünkü durumuna ilişkin bilgi verdi.
 
500. Yıl Vakfının çalışmalarını aktaran Hahambaşı Haleva, hükümet tarafından vakıflar yasasında yapılan değişikliklere teşekkür etti.
 
Bakan Davutoğlu da Musevi vatandaşların Türkiye'nin asli unsuru olduğunu vurguladı.

aa


Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,234 µs