En Sıcak Konular

2023'te milli gelirin yüzde 3'ü AR-GE'ye

3 Mart 2012 14:17 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, '2023 yılında Türkiye'de, milli gelirin yüzde 3'ü kadar ARGE harcaması yapılacak ve bunun 3'te 2'sini özel sektör yapacak'' dedi.



Ergün, Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye'deki Robot Teknolojileri ve Geleceği'' konulu panelde yaptığı konuşmasında, tarih boyunca güç dengelerinin önemli bileşenlerinden biri olan bilginin, her geçen gün ağırlığını artırdığını ifade etti.

Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı başarıları kalıcı hale getirmek ve daha üst sıralara tırmanmak için, bilgi ile arasında çok daha güçlü bir bağ kurması gerektiğinin altını çizerek, ''Bilgiyle ilişkimiz daha iyi olmalı çünkü bizi ilerletecek ve başarılarımızı kalıcı hale getirecek olan bilgidir. Bilgiye sahip olmak ve onu geliştirmek mecburiyetindeyiz. Artık günümüzde farklı coğrafyalarda üretilen bilgiye en hızlı şekilde ulaşılabilmenin yanında, kendi bilgi üretme sistemlerimizi de inşa etmemiz gerekiyor'' dedi.

Konuşmasında, bir anısını da paylaşan Bakan Ergün, ortaokuldayken arkadaşlarının kendisinden daha iyi ödev yaptığını, bunun da nedeninin onların ansiklopedilerinin bulunması olduğunu anladığını ifade ederek, bu ansiklopedilerin o dönemde babasının maaşı kadar olduğu için alamadığını, ancak şimdi artık gereken tek şeyin insanların içindeki gayret olduğuna, mazeretlerin bu yüzyılda büyük çapta ortadan kalktığına dikkati çekti.

''Ürettiğimiz bilgileri, insanlığın yararına olacak alanlara kanalize etmeli, nihai ürünlere dönüştürmeliyiz'' diyen Ergün, geçen yıl, bakanlığın ''Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'' olarak yeniden yapılandırılmasının da, bu açıdan bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Artık eğitim, bilim, üniversite araştırmaları, kültür, ARGE üretim süreçleri gibi konularda bütüncül politikalar oluşturma imkanına sahip olunduğunu söyleyen Ergün, konuşmasına şöyle devam etti:

''Her zaman vurguladığım bir husus var, hiçbir toplum diğerinden daha akıllı veya daha zeki bireylerden oluşmuyor. Ancak kendi insanına merak, ilgi, araştırma, öğrenme, yenilik yapma gibi özellikleri kazandıran ve buna uygun bir iklim oluşturan toplumlar, bilgi yarışında ön plana çıkmaktadırlar. Bu altyapıyı oluşturduğunuz zaman sizin toplumunuzda da ne cevherler varmış, gözünüzün önündeymiş ama görmüyormuşsunuz. Yeter ki o iklimi oluşturalım. Açığa çıkaranlar ilerliyor, çıkaramayanlar ilerleyemiyor. Yoksa bir çok geri kalmış toplumun içinde de müthiş zenginlikler var. Bu nedenle, anne baba davranışlarından eğitimin her aşamasına, kültür ve sanat birikiminden sanayileşme süreçlerine kadar her alanı mercek altına almamız gerekiyor. Özellikle genç nüfusumuzun bilime ve teknolojiye olan ilgilerini artıracak projelere ağırlık vermemiz gerekiyor. Mesela, bu seneden itibaren, biz öncelikle Büyükşehirlerde olmak üzere tüm şehirlerimizde bilim ve teknoloji merkezleri kurmayı planlıyoruz. Üsküdar Belediyemiz de buna talip oldu. Zaten İstanbul'a bir tane yetmez. Bir Anadolu yakası, bir Avrupa yakası olacaksa Üsküdar'daki bu merkez güzel bir yer olabilir. Ancak yeri küçük olduğundan projede değişikliğe ihtiyaç var. Onlar yeri projeyi hazırlayacaklar, bizde TÜBİTAK üzerinden içinin donanımı yapacağız. Orada, gençler, aileler herkes bilimi yaşayacak. Bütün fizik kurallarının içinde yaşayacaklar. İnşallah Türkiye'de de dünyanın vaktiyle bizden önce yaptıklarını geç de olsa şimdi yapma imkanına sahip olacağız.''

İstanbul'un, geçen yıl Robot Olimpiyatlarına ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ergün, ''Ben de açılışını gerçekleştirmiştim. Robot olimpiyatlarında şöyle bir ayrıntıyı fark ettik; robot teknolojileri, konuyla ilgili veya ilgisiz olsun herkesin ilgisini çeken bir teknoloji. Özellikle genç nüfusumuz ve çocuklarımız, robotların gerçekleştirdiği hareketlere büyük bir ilgi gösteriyorlar. Bu nedenle, robot teknolojileri konusunda yapacağımız çalışmaların, sadece bu alana değil, bilginin, bilimin ve teknolojinin her alanına olumlu yansıyacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

Ergün, tarih incelendiği zaman insanların çok uzun zamandan beri robotlara ilgi duyduklarının görüldüğüne dikkati çekerek, şunları anlattı:

''Mesela İsa'dan önce 7. yüzyılda Çin'de otomatik bir dilenci keşiş yapılmış. Milattan sonra 9. yüzyılda Çin'de zıplayan bir kedi, 12. yüzyılda Almanya'da kapıları açan ve misafirleri karşılayan otomatik bir hizmetçi yapılmıştı. Kendi geleneğimize baktığımız zaman ise Cizreli bilginimiz Ebu'l İzz (El-Cezeri) vardı. Bu topraklarda robotik bilimlerin babası sayacağımız Ebu'l İzz Artuk'lu devleti zamanında orada bir çok robotu geliştirdiğini, bu robotların hem kişiye hizmet eden robotlar hem de su nakil ve değişik sistemlerde kullanılan robotlar olduğunu görüyoruz. Bunların kitaplardaki çizimleri gerçekleşti. Şimdi Gülhane Parkı'ndaki İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde önemli bir bölümü sergileniyor. Demek ki bu topraklar boş değil. Bu toprakların altında kültüründe, ikliminde, bilim var, teknoloji var, robotik sistemler de dahil olmak üzere bir çok sistemlerin geliştirilmesinin iklimi var. Ama o iklimi vaktiyle kaybedince ne oldu, ötekileri de kaybetmiş olduk. Demek ki bizim yeniden ülkemizde El-Cezeri'lerin ön plana çıkacağı iklimi meydana getirmemiz lazım. 

Bu haber 859 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs