En Sıcak Konular

İlaç 'cenneti!' Türkiye

3 Mart 2012 10:11 tsi
İlaç 'cenneti!' Türkiye Türk insanı 2011’de ilaca 15.1 milyar lira ödedi. 1 milyar 700 milyon kutu ilacın tüketildiği Türkiye’de antibiyotik en çok satılan ilaç unvanını korudu.i

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’deki gereksiz ilaç harcamalarının azaltılması için hastane ve eczane bilgi sistemlerinde reformlar yapmasına rağmen, ilaç harcamaları artmaya devam ediyor.

2011 yılında Türkiye’de kullanılan ilaç miktarı 2010 yılına göre yüzde 9.7 oranında artarak 1.7 milyar kutuya ulaştı. İlaç harcamaları ise yüzde 2.7 oranında yükselerek 15.1 milyar TL’ye çıktı.

Milliyet'in IMS Health şirketinin verilerinden derlediği verilere göre, 2011 yılında satılan 15.1 milyar liralık ilacın 7.4 milyar TL’lik kısmı, yerli ilaç firmaları tarafından üretilen ilaçlara harcandı. İlaç harcamalarının 7.7 milyar TL’lik kısmı da ithal ilaçlara ödendi. Yerli ilaç harcaması 2010 yılına göre yüzde 4.1 artarken, ithal ilaç harcaması da yüzde 1.3 artış gösterdi.

Türkiye ilaç pazarı’ndaki ‘ilaç ruhsatlı’ ürünlerin ecza depolarından serbest eczanelere yapılan satışlarının, aylık ve net olarak ölçülmesini sağlayan IMS Health’e göre 2011 yılında, kutu bazında, en çok kalp rahatsızlıkları için kullanılan kan sulandırıcı ilaç satıldı. Birinciyi yine bir kalp ritm ilacı izlerken, ilk 10 içinde 6 ilacın ağrı kesici grubunda yer aldığı görüldü. İlk 10 içinde birer adet mide ilacı ile antibiyotik yer aldı.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası yetkilileri, ilaç pazarı hakkında şu bilgileri verdiler:

“Tutar ölçeğinde, en çok tüketilen ilaçlar arasında antibiyotikler, pazar payları son 5 yılda yüzde 16’dan yüzde 12.5’e düşmesine karşın, ilk sıradaki yerlerini koruyor. 2011 yılında kardiyovasküler, sinir sistemi ve onkoloji ilaçlarında da pazar payı kayıpları oldu. Diğer yandan solunum ve antiromatizmal ilaçların ise pazar paylarını artırdıkları görüldü.”

Bu haber 1,010 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs