En Sıcak Konular

Zirvede Türk-Rus çekişmesi!

25 Haziran 2007 15:24 tsi
Zirvede Türk-Rus çekişmesi! Enerjide Rus-Türk çekişmesi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı için Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı görüşmeye de damgasını vuracak. Prof. Dr. Hasan Köni yorumluyor..

Rusya’nın Orta Asya ülkeleriyle birbiri ardına yaptığı enerji anlaşlamalarıyla Avrupa’ya enerji koridoru açma politikası tehlikeye giren Ankara, şimdi bir çıkış yolu arıyor. Rusya lideri Putin’in Başbakan Erdoğan’la yapacağı başbaşa görüşmeye Enerji Bakanı Hilmi Güler de katılacak. Gündemde ise son günlerde hareketlenen stratejik enerji projelerinin geleceği var.

Rusya lideri Putin Kazakistan ve Türkmenistan’la gaz ve petrol anlaşması yaptıktan sonra bu haftasonu da “Güney Akım” anlaşmasına imza atarak Türkiye’yi bir kez daha by-pass etti. Bu anlaşmayla birlikte Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi gibi Orta Avrupa’ya gaz taşıyacak Nabucco projesi’nin geleceği de tehlikeye girdi.

Türkiye’nin enerji koridoru iddiası zayıflıyor

Bu gelişmelerden endişe duyan Türkiye, Orta Asya ülkelerinden eli boş dönünce ibreyi yeniden Rusya’ya çevirdi. Avrupa’da gaz ve petrol taşıma noktasındaki konumunu güçlendirmek isteyen Ankara, Orta Asya ve Ortadoğu enerji kaynaklarını değerlendirmek istiyor. Orta Asya’da Rusya duvarına çarpan Türkiye Ortadoğu’da da İran nedeniyle ABD engeline takılıyor.

Hasan Köni: Türkiye-Rusya çekişmesi olmaz

Rusya lideri Putin, Mavi Akım’a ek ikinci bir hattın yanısıra bu hatların Ceyhan’a kadar uzatılmasını öneriyor. Rusya böylece, Türkiye üzerinden kendi gazını Avrupa’ya en az maliyetle satmayı garantiliyor. Türkiye sadece geçiş ülkesi olarak gelir elde edeceği bu projeye iki yıldır yanıt vermemişti. Ancak son gelişmelerden sonra Türkiye’nin bu seçeneğe yönelebileceği konuşuluyor.

KEİ ZİRVESİ İSTANBUL’DA

1992’de Türkiye’nin girişimleriyle oluşturulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 15. yıl zirvesi bugün İstanbul’da yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve çok sayıda devlet ve hükümet başkanı İstanbul’a geliyor.

Mayıs ayında KEİ dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, bugüne kadar hedeflenen etkinlik ve işbirliğini gerçekleştiremeyen örgüte yeniden canlılık kazandırmayı planlıyor.

Örgütün 12 asli üyesinden 11’i, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde zirveye katılacak. Ermenistan ise toplantılara dışişleri bakanları düzeyinde katılacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında Çırağan Sarayı’nda toplanacak zirve sırasında, Sezer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Türkiye, Sırbistan’dan devraldığı dönem başkanlığı sırasında çevre, ulaştırma, enerji, telekomünikasyon ve suçla mücadele alanlarına öncelik vermeyi hedefliyor.

Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Ermensitan, Gürcistan, Ukrayna, Arnavutluk, Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya ve Moldova’dan oluşan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü 370 milyon nüfusluk bir çoğrafyayı kapsıyor.

ABD’nin yanısıra çok sayıda Avrupa Birliği ülkesi ile Mısır ve Tunus’un gözlemci statüsünde yer aldığı örgüte, özellikle enerji alanındaki potansiyeli nedeniyle son yıllarda ilginin arttığı gözleniyor.

GÜL: KEİ ULUSLARARASI BİR ÖRGÜT OLMALI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 15. kuruluş yıl dönümü zirvesi dolayısıyla düzenlenen dışişleri bakanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, toplantıda ele alacakları bildiri taslağına nihai şeklinin verileceğini söyledi.

Gül ayrıca, uluslararası camianın Karadeniz bölgesine ilgisinin giderek arttığını belirterek, “Artan uluslararası ilgiden yararlanarak KEİ’yi, bölgenin potansiyelini harekete geçirecek etkin bir uluslararası örgüte dönüştürmeye çalıştırmamız gerekmektedir” dedi.

ntv



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,695 µs