En Sıcak Konular

Çok derin gelişme: "PKK kara parasına Tokat Paşa karıştı"

25 Haziran 2007 14:51 tsi
Çok derin gelişme: Paris'te başlayıp İstanbul'a sıçrayan PKK'nın kara para operasyonuna da emekli Korgeneral Altay Tokat'ın adı karıştı. Daha önce Gebze’deki akaryakıt kaçakçılığı ve Kars-Tiflis demiryolu ihalesi başta olmak üzere çeşitli olaylarda adı geçen emekl

Paris'te başlayıp İstanbul'a sıçrayan PKK'nın kara para operasyonuna da emekli Korgeneral Altay Tokat'ın adı karıştı. Daha önce Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığı ve Kars-Tiflis demiryolu ihalesi başta olmak üzere çeşitli olaylarda adı geçen Tokat hakkında, "Hizaya gelsinler diye bir iki hakimin evine bomba attırdım" dediği için Genelkurmay tarafından da soruşturma açılmıştı.

ADI YASADIŞI İŞLERLE GÜNDEME GELİYOR
PKK ile mücadelede önemli bir isim olan, bütün terfilerini en yüksek puan ile birinci sıradan alan, 1997'deki Kuzey Irak Çekiç Harekatı'nı yöneten, TSK Üstün Liyakat, Cesaret, Feragat ve Başarı Madalyalarının sahibi emekli Korgeneral Altay Tokat'ın adı son yıllarda sürekli olarak yasadışı işlere karışıyor. Tokat'ın adı şimdi de PKK bağlantılı 300 bin Euro'luk uyuşturucu ve karapara olayında geçti. Paris'te euroları bozdurmak isterken şüphe üzerine yakalanan iki PKK'lı ifadelerinde, paranın sahibi olarak Hakkari Yüksekovalı işadamı Hikmet Serdar'ın adını verdi. İstanbul polisi bu kişinin telefonlarını dinlemeye başlayınca da Altay Tokat ile konuşmaları saptandı. Uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı çetesinin elebaşı olmakla suçlanan Hikmet Serdar, İstanbul'da adamlarıyla birlikte 47 kilo eroin ile yakaladı.

TOKAT'IN ADI BABA
Operasyonda telefon görüşmeleri nedeniyle Hikmet Serdar'ın "Baba" ve "Paşa" diye hitap ettiği emekli Korgeneral Altay Tokat'ın adı geçti. Görüşmede Serdar, uyuşturucu ticareti yaptığı şüphesiyle polisin kendisini dinlediğini söylüyor. Tokat ise "Biz analarını ..." cevabını veriyor. Tokat bu operasyon nedeniyle ve şüpheli sıfatıyla savcıya ifade de verdi. Emekli Korgeneral ifadesinde "Hikmet Serdar'la 2-3 ay önce tanıştım. Ben o küfürü PKK'yı kastederek ‘analarını belleyeceğiz' şeklinde söyledim. Uyuşturucu işi yapanla benim işim olmaz" dedi. Tokat hakkında delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verildi.

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI
Tokat, Haziran 2004'te de bir akaryakıt kaçakçılığı olayında sanık oldu. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, Altay Tokat ile Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı ve AKP'nin kurucularından Kemal Albayrak hakkında "Devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etmek" suçlamasıyla dava açtı. İddianamede, Türkiye'ye gazyağını "sanayide kullanılan çözücü" madde olarak gösterip 2 trilyon liralık ÖTV yükümlülüğünden kurtulan iki şirket adına bürokrasideki etkisini kullanan ve bu şirketlerin teminatlarını çözdüren Altay Tokat ile Kemal Albayrak'ın, aralarında rüşvet protokolü yaptığı iddia edildi.

GENELKURMAY SORUŞTURMA AÇMIŞTI
İddianamede ayrıca, "Altay Tokat'ın 450 milyon dolar bedelli Kars-Tiflis Demiryolu Hattı Projesi'nin Türkiye ayağıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan sanık Kemal Albayrak ile ihaleye katılma fikrinde olan uluslararası bir holding adına görüştükleri, görüşmede ihalenin söz konusu holdinge verilmesi halinde firma tarafından komisyon karşılığı olmak üzere vaad edilen 10 milyon doların paylaşımı konusunda müsvedde şeklinde protokol yaptıkları anlaşılmıştır'' dendi. Tokat ile Albayrak'ın, uzman erbaş giriş sınavı, sigara ve çanta kaçakçılığı, dava takibi, emniyet ve kamu kurumlarındaki atama ve tayinlere müdahale ettikleri de vurgulandı.

Tokat, Temmuz 2006'da Aktüel dergisine verdiği bir demeçte ise "Batıdan gelen memurlar, hakimler işin ciddiyetini anlamıyor. Biz Güneydoğu'da çok koordineli ve iyi çalıştık. Bunlar biraz hizaya gelsin diye evlerine yakın bir iki yere bomba attırdım. Öylece onları eğittim'' demişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı bunun üzerine Tokat hakkında "Meskun mahalde bomba atmak" suçundan soruşturma açmış ancak, "dava için yeterli yasal sebeplerin mevcut olmadığı" gerekçesiyle, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti.
Tokat bu açıklamasından bir ay sonra gerçekleştirilen MHP kongresinde ise liste dışı bırakıldı ve Devlet Bahçeli'nin danışmanlığından da ayrıldı.

TOKAT KİMDİR?
1960 yılında Harp Okulu'ndan mezun olan Tokat, 1963'te Kıbrıs'taki Türk Alayı'na katıldı. Burada 1.5 yıl görev yaptı. 1974'te yüzbaşı rütbesiyle Kıbrıs Barış Harekatı'na katıldı. 1980-1984 yılları arasında Belgrad'da askeri ateşe olarak görev yaptı. 1987'de Tuğgeneral olarak Hakkari Dağ Komando Tugayı Komutanlığı'na atandı. 1989'da Kara Kuvvetleri Teşkilat Daire Başkanı oldu. 1991 YAŞ'ta tuğgenerallikten en yüksek puanı alarak birinci sıradan tümgeneralliğe yükseldi. 1991'de Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı'na, 1993'te Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na getirildi. 1995'te yapılan YAŞ'ta şura üyelerinden en yüksek puanı alarak birinci sıradan korgeneral oldu ve Diyarbakır Asayiş Kolordu Komutanlığı'na getirildi. 1997'de Kuzey Irak'ta Çekiç Harekatı'nı yönetti. Daha sonra Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı yaptı. 1999'daki YAŞ toplantısında ise emekliye sevkedildi. Tokat emekli olduktan sonra MHP'ye katılarak bir süre Devlet Bahçeli'nin başdanışmanlığını da yaptı.

Gazeteport




Bu haber 1,672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs