En Sıcak Konular

Köln'de cami krizi

25 Haziran 2007 14:12 tsi
Köln’de Türkler tarafından yapılması planlanan, minarelerinin uzunluğu 50 metreyi geçecek cami, bazı sağ görüşlü Almanlar tarafından protesto edildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, kendilerini Pro Köln olarak adlandıran sağ eğilimle bir gruba ait 150 kişilik bir grup, Köln’de yapılması planlanan camiyi hafta sonu protesto etti.
     

Göçmenlerin ve entegrasyonun Almanya’da son derece hassas bir konu olduğu belirtilen haberde, bu ülkede milyonlarca Türkün yaşadığına dikkat çekildi. Haberde ancak şimdi Köln’deki Müslümanların, Köln Katedrali yakınlarına 2 bin kişi kapasiteli ve minarelerinin uzunluğunu 50 metreyi geçecek bir cami yapmak istediği ve bunun tartışmalara neden olduğu vurgulandı.
     

Gazeteye konuşan Köln Türk İslam Birliği üyesi teolog Şeyda Can, "Müslümanlar 40 yıldır burada, insanlar şimdiye kadar arka odalarda namaz kılıyordu" dedi. Can, "Köln’de 120 bin Müslüman var ve bu da nüfusun yüzde 12’si demek. Saklanmamalıyız" diye konuştu.
     

Cami çalışmalarının sonbaharda başlayacağı ve toplam 15 milyon Euro’ya mal olacağı kaydedilen haberde, iki minareli camide dev camlar kullanılacağı ve 2009 yılında tamamlanacağı vurgulandı.
     

Şeyda Can, "Bu camiyle, Müslümanlar eski ülkelerini değil Almanya’yı evleri olarak görecek" dedi. Can sözlerine, "İki yüzyıl önce ilk proteston kilisesi Köln’de inşa edildi. Protestanların kabul edilmesi uzun bir zaman aldı ancak bugün tabi ki kabul edildiler. Biz neden aynı şekilde olmayalım" diye devam etti.
     

Independent gazetesi, bazı kesimlerin ise söz konusu caminin ayrılıkları düzeltmek yerine derinleştireceği görüşünde olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan Köln Belediye Başkanı Yardımcısı Joerg Uckerman, camiye karşı çıkarken bölgede bir Türk gettosu istemediklerini söyledi. Haberde Uckerman’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisine üye sağ görüşlü bir Hıristiyan Demokrat olduğu vurgulandı. Independent’a konuşan bir başak Türk yetkili İkbal Kılıç ise Almanya kursları verdiklerini üstelik cami tasarımlarının çok fazla cam kapsadığını böylece içerinin görülebileceğini söyledi.



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs