En Sıcak Konular

Avrupa Parlamentosu: Dink davası test

1 Mart 2012 17:04 tsi
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu, parlamentonun dışişleri komisyonunda kabul edildi. Raporda Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararının endişe verici olduğu belirtildi.

Raporda, "Dink davası Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı için test" denildi.

Oylamada kabul edilen değişiklik önergelerinde ise, sivil anayasa çalışmalarına güçlü destek verildiği belirtildi.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye rapor taslağı ve 461 değişiklik önergesi, dışişleri komisyonunda oylandı. Avrupa Parlamentosu (AP) dışilişkiler komisyonunda Türkiye rapor taslağı 7'ye karşı 54 oyla kabul edildi.

Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararından endişe duyulduğu kaydedilen rapor taslağında, AİHM'in 2010 yılında verdiği ilgili kararı da göz önünde tutularak cinayetin bütün detaylarıyla soruşturulması ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılması istendi.

Rapora eklenen değişiklik önergesiyle ''Hrant Dink davasıyla Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının test edildiği'' vurgulandı.

SİVİL ANAYASA ÇAĞRISI

Oylamada kabul edilen değişiklik önergelerinde ise sivil anayasa çalışmalarına güçlü destek verilerek, ''Yeni anayasanın Türkiye'deki her fert ve grubun haklarını tasdik etmesi, güçler ayrılığını güvence altına alması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına teminat getirmesi, ordu üzerinde tam sivil denetimi garanti altına alması ve Türk vatandaşlığı kavramında kapsayıcı olması'' önemle vurgulandı.

'KILIÇDAROĞLU HAKKINDAKİ FEZLEKE ENDİŞE VERİCİ'

AP Türkiye taslağına eklenen yeni bir paragrafta, iktidar ve muhalefet arasındaki kavgasız ve yapıcı ilişkinin etkili reform sürecinin ön şartı olduğu vurgulanarak, bu kapsamda bazı TBMM üyelerini de etkileyen yargılamalar ve uzun tutukluluk sürelerinden ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında düzenlenen fezlekeden endişe duyulduğu ifade edildi.

TÜRKİYE VİZE SERBESTİSİ TANINMAYAN TEK ADAY ÜLKE

Rapor taslağında, AB'nin vize serbestisi tanımadığı tek aday ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekilerek, geri kabul anlaşmasının imzalanması halinde üye ülkelere vizelerin kalkması müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermeleri çağrısı yapıldı.

Belgede Türkiye'nin bölgesel oyuncu olarak Ortadoğu, Batı Balkanlar, Güney Kafkasya, Afganistan ve Pakistan, Orta Asya ve Afrika Boynuzu'nda önemli rol oynadığı ve Arap Baharı'nda ilham kaynağı olduğu ifade edildi.

AŞIRI SAĞIN BAŞARISIZ GİRİŞİMİ

Bazı aşırı sağ ve sol milletvekillerinin rapor taslağında yer almamasına rağmen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını ve benzer maddeleri kabul ettirme girişimi sonuçsuz kaldı.

NİSANDA AP'DE OYLANACAK

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni bir ivmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türkiye raporu önümüzdeki nisan ayında Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanacak.


NTV

Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs