En Sıcak Konular

'Van depreminde 1 milyar dolar harcandı'

1 Mart 2012 16:38 tsi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Türkiye olarak Van depreminde şu ana kadar harcadığımız yaklaşık 1 milyar dolardır'' dedi.



Atalay, Türk-Japon Vakfı'nda düzenlenen ''Deprem Zararlarının Azaltılması Semineri''ne katıldı.

Van depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Atalay, belediyelerin sorumluluk alanı olsa da merkezi hükümet olarak Van ve Erciş'teki altyapıyı baştan sona ele aldıklarını ve bu şehirlerin adeta yeniden planlandığını, imar planlarının gözden geçirildiğini kaydetti.

Deprem sonrasındaki harcamalara da değinen Atalay, ''Türkiye olarak Van depreminde şu ana kadar harcadığımız yaklaşık 1 milyar dolardır. Daha kalıcı konutlar kısmı bunun dışındadır. Ve biz yaklaşık 5 milyar Türk lirası olarak genel bir tahmin içerisindeyiz. Kalıcı konutlarla birlikte belki şehir altyapıları biraz daha bu şeyi yükseltecektir. Çünkü şehir altyapıları daha farklı. Şu anda Erciş ve Van baştan sona yenileniyor'' dedi.

Atalay, Türkiye'nin bu afetleri yaşarken daha bilinçli çalışmaları da gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

''Gölcük depreminden sonra birçok konuda çok fazla mesafe alınmış durumda. Şu anda doğrusu biraz daha ileri adımlar atılıyor. Bu konuda TBMM'de bundan önceki 23. dönemde bir komisyon kuruldu. Bu iyi bir çalışma oldu. Ve bundan şu anda faydalanıyoruz. Ayrıca burada belirtilen ilkeler doğrultusunda AFAD tarafından hazırlanan ve tarafımdan açıklanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı önemli bir belgedir. Önümüzdeki yıllarda yapılacakların daha somut, tam bir ifadesidir. Bütün kurumlarımız burada sorumluluk alıyor. Ve bunları takip ederek biz yapıyoruz. Burada STK'lara da düşen paylar var.

Buradaki en önemli hedef de depreme karşı güvenli yerleşme ve depreme dayanıklı yapılaşmanın sağlanması. Bu bizim stratejimizdeki en önemli unsur. Bu stratejide psikolojik bilinçlendirme vesaire hepsi var. Güvenli yerleşme, şehircilik, dayanıklı yapılaşma stratejinin en ağırlıklı noktasını oluşturuyor. Bu çerçevede bazı adımlar da atıldı. Meclise çok önemli bir tasarıyı sevk ettik. Hükümet olarak Van depreminden de, sonra buradan da aldığımız derslerle yeniden gözden geçiriyoruz. Bir defa şu mevcut yapı stokumuzla ilgili köklü bir karar verdik. Kentsel gelişme ve mevcut yapı stokumuzu ülke genelinde tamamının gözden geçirilmesi... Maliyeti ne olursa olsun bu maliyeti de karşılamak istiyoruz. Onun için de meclise konuyla ilgili bir kanun tasarısı gönderildi. Bunun kısa sürede kanunlaşmasını bekliyoruz, acele ediyoruz. Bu en köklü değişimlerden birisi olacak. Yani Türkiye'de en önemli tedbirlerden birisi olacak. Çok büyük bir mali potansiyeli olacak bunun. Diyelim ki İstanbul gibi büyük şehirlerde çok fazla yıkımlar da görülecek ama Türkiye deprem riskini azaltmak için bu adımı atmak zorunda.''

-''Etkin bir afet yönetimi peşindeyiz''-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 2012 yılının, Türkiye'de afete ve depreme karşı bakışta çok köklü değişimlerin olduğu bir yıl olacağını ifade ederek, bu konuda hem yasal zemini hem de diğer boyutları birlikte yürüttüklerini kaydetti. Atalay şöyle devam etti:

''Etkin bir afet yönetimi peşindeyiz. Bu yönde kararlar aldık. Devletin farklı kuruluşlarında farklı mekanizmalar vardı onları bir araya getirerek AFAD'ı oluşturduk. Buranın işlemesiyle ilgili yeni çalışmalarımız var. Afet öncesi sağlam kentleşme, dayanıklı konut ve afet sonrası da daha organize ve hızlı hareket edebilme. Bunun için bilimsel çalışmaların da içindeyiz. Bu konuda Japonya gibi dostlarımızın tecrübelerini önemli görüyoruz.''

Türk-Japon dostluğunun seminerde bir araya gelmesinin somut bir gösterge olduğunu ve memnuniyetle karşıladığını belirten Atalay, katılımcılara da teşekkür etti.

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,586 µs