En Sıcak Konular

İntibak Yasasında 1. madde kabul edildi

1 Mart 2012 15:38 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''2011 yılında yapılan denetimlerde; 143 özel hastaneden 3'ü, 652 eczaneden 188'i ile sözleşme feshedildi.

Kurum zararı 17 milyon 500 bin lira, uygulanan cezan ise 92 milyon 116 bin lira oldu'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, gündemdışı konuşmaların adından İntibak Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi. Tasarının 1. maddesi üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, düzenlemenin, emeklilerin beklentilerini karşılamadığını söyledi. Tasarının ''intibak'' olmadığını savunan Kuşoğlu, ''Emekliler yılardır yüzde 2'lik zam için mi bekledi? Aynı süre çalışıp aynı primi ödeyen emeklilerin maaşları eşitlenmiyor'' dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, sağlıkta vizite kağıdı ve sağlık karnesinin kaldırıldığını, bunun yerine kimlikle hizmet alındığını hatırlatarak, bununla hizmetin hızlı verilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Tasarının, biyometrik sistemle doğrulama yapılmasına imkan sağladığını kaydeden Aydemir, sağlık hizmetinin sunulmasında vatandaşın orada olup olmadığının doğrulamasında geleneksel yöntemler yerine hızlı ve güvenilir unsurlarla tedaviye erişiminin sağlanacağını, suistimallerin bu yolla önleneceğini anlattı. Aydemir, ''Bu yolla hayali hasta ve hastalıklar ortadan kaldırılmış olacak'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, madde üzerinde yaptığı konuşmada, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması hayali hasta bildiriminin önüne geçmek amacıyla getirildiğini belirterek, olmayan hastaların kimlik numarası alınarak kuruma fatura edildiğini, bunun tespitleri arasında yer aldığını anlattı.

Çelik, TC kimlik numarası ile tedavi imkanı getirildiğini, sağık karnelerinin kaldırıldığını hatırlatarak, ancak bu kolaycılığın istismarı da gündeme getirdiğini kaydetti. ''Bu önlem bütün suistimalleri kaldırmayabilir'' diyen Çelik, çıkacak sorunlara karşı önlem almak sorumlulukları olduğunu vurguladı.

Yöntemin hangi ülkelerde uygulandığı sorusuna karşılık Çelik, bankacılık sektöründe Almanya, Japonya, Rusya, Hindistan ve Brezilya'da, sağlık sektöründe ABD hastaneler birliği başta olmak üzere 22 grup hastane ve sigorta sistemine bağlı hastanelerde, ayrıca Almanya ve İsveçte uygulandığını bildirdi. Çelik, ''Sistemin sadece avuç içindeki damar haritasını çıkaran sensör kısmı ithal, diğer kısmı ise yerli olacak. Cihazı SGK'nın değil hastanelerin alması öngörülüyor. Birinci etapta özel hastaneler, akabinde üniversite hastaneleri ve diğer hastanelere yaygınlaşacak'' dedi.

-Yapılan denetimler-

Çelik, 2011 yılında yapılan denetimlerde; denetlenen 143 özel hastaneden 3'ü, 652 eczaneden 188'i ile sözleşmenin feshedildiğini ifade ederek, kurum zararının 17 milyon 500 bin lira, uygulanan cezanın ise 92 milyon 116 bin lira olduğunu bildirdi. Çelik, ''İl müdürlüklerinde denetim elemanlarınca 1816 hastane denetlendi. 2 milyon 252 bin lira ceza kesildi. Ayrıca 7583 eczane denetlendi ve 3 milyon 197 bin lira ceza kesildi'' dedi.

CHP'li Kuşoğlu'nun sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştirilere değinen Çelik, şöyle konuştu:

''Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte siz de uzun süre, hatta intibak sorununun yaşandığı dönemlerde, bozulma ve düzensizleştiği dönemlerde görev yaptığınıza göre, bunları ifade etmek daha doğrudur. Sistem karmaşık. Daha adil sistem oluşturalım derken çok da adaletsiz bir sonuç elde edilebilir. 2011 yılda 92 milyar lira emekli aylığı ödedik. CHP'nin getirdiği teklif, 38 milyar liralık imkan sağlıyor. Parlamentoda hangi milletvekili bunun emeklilere verilmesini istemez ki? Ama ülkenin imkanlarıyla orantılıdır. Bu zam değil. 2,7 milyar intibak artışı sorun yaşanan alanlarla ilgilidir. Burada sadece maliyet hesabı yok.''

-''Yapılan hak temelli bir düzenlemedir''-

Çelik, milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlarken, ''İşsizlik sigortası ve esnafla ilgili bir düzenleme gündemimizde yok'' dedi.

İŞKUR ve Bakanlık teftişini birleştirdiklerini ifade eden Çelik, iş müfettişlerini daha çok sistem denetimine yönlendirdiklerini kaydetti.

Sigortalı olmayan kadınların doğum borçlanmasını ilk kez getirdiklerini anlatan Çelik, ''Ancak sigortalı olmadıkları döneme ilişkin borçlanma talebi var. Bakanlık olarak konuyu değerlendirmekteyiz. Kadınlara ne kadar pozitif ayrımcılık yaptığımızı kadınlar ve kamuoyu biliyor'' dedi.

Yapılan intibak düzenlemesinin ''hak temelli'' olduğunu belirten Çelik, ''Bunun aksini iddia edince alternatif çözümü de getirmek gerekir. İntibakın alternatifi zam değildir.12 bin 186 Bağ-Kur'luyu, 1 milyon 905 bin SSK'lıyı kapsayan, sistem içindeki adaletsizliğe gidermeye dönük bir intibak düzenlemesi yapılıyor'' diye konuştu.

Çelik, memur maaşlarına 1 Ocak itibariyle yapılması gereken zammın, Anayasa değikliğindeki toplu görüşmeden toplu sözleşme sistemine geçişi içeren uyum yasasının bugüne kadar çıkarılamadığı için verilemediğine işaret ederek, tasarının halen Komisyonda olduğunu hatırlattı.

Bakan Çelik, ''Umarım Nisan ayını geçmeyecek şekilde bunu bitirip, geriye dönük olarak Ocak ayından itibaren 2012 zamları ödenmiş olacak. Geç kalmasının çeşitli nedenleri var. Konu bütün bakanlıkları ilgilendiriyor. Bütün kamu çalışanlarının geleceğiyle ilgili ücret politikalarını içeren sözleşme sistemi, Türkiye için yeni bir sistemdir. Hassasiyetler söz konusudur. Bunu da saygıyla karşılıyoruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından tasarının 1. maddesi kabul edildi.


AA

Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs