En Sıcak Konular

Rusya'daki Türkler Putin'i destekliyor

1 Mart 2012 12:49 tsi
Rusya'da faaliyet gösteren Rusya Türk dernekleri, 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde en güçlü aday olan Başbakan Vladimir Putin'i desteklediklerini açıkladılar.

Rusya'da faaliyet gösteren Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Türk-Rus Kültür Merkezi, 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde en güçlü aday olan Başbakan Vladimir Putin'i desteklediklerini açıkladılar.
 
Putin'e yönelik 3 kurum tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye'nin stratejik ortağı ve yakın komşusu Rusya'da 2000 yılından beri iki dönem devlet başkanlığı ve bir dönem de başbakanlık görevinde bulunan Putin'in, ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarının sembolü konumunda olduğu belirtilerek, ''Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağlayan ve iş dünyası açısından verimli ortamlar oluşturan Putin'in 4 Mart'ta yapılacak seçimlerin ardından Kremlin'e dönme ihtimalinin yüksek olması bizleri sevindiriyor'' denildi.
 
Açıklamada, Putin'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geliştirdiği ikili diyalog ve iş dünyası açısından sağladıkları zeminin takdire şayan olduğu belirtilerek, ''Özellikle bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılması, turizm alanında milyonlarla ifade edilen ziyaretler, toplam ticarette 100 milyar dolar hedefi, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali başta olmak üzere dev projeler iki ülke halklarını heyecanlandırıyor'' görüşüne yer verildi.
 
Türkiye ve Rusya arasında oluşan verimli işbirliği sürecinin sadece bölgede değil, tüm dünya barışı açısından örnek oluşturduğuna inanıldığı vurgulanan açıklamada, ''Yeni dönemde başlatılan dev projelerin bir adım daha öteye taşınacağı ümidi ile siyasi istikrarın devamından yana olduğumuzu ifade etme ihtiyacı hissettik. Rusya seçimlerinin iki ülke halkları, bölgemiz ve tüm dünya için barış ve istikrar getirmesini diliyoruz'' denildi.
 
RTİB Başkanı Savaşır: "Putin, ülkedeki istikrarın sembolü"
 

RTİB Başkanı Ali Galip Savaşır da gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin Rusya'da oy kullanmadıklarını ancak Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden biri olan Rusya'daki seçimde Putin'i ülkedeki istikrarın sembolü olarak gördüklerini belirterek, ''Türkiye ile son yıllarda gelişen ilişkilerde iki devlet liderinin arasındaki yakın ilişkilerin büyük katkısı var'' dedi.
 
Türkiye ve Rusya'nın yakın zamana kadar karşı kutuplarda olduğunu ve bir kaç yıl öncesine kadar Rusya'ya vizesiz seyahatin sözü bile edilemeyeceğine dikkati çeken Savaşır, ''Bugün iki ülke arasında 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Turist gidiş-gelişleri her yıl artmakta. Tüm bunlar son dönemde oluşan ilişkiler. Bu ilişkilerin Putin dönemindeki istikrardan kaynaklandığını düşünüyorum'' diye konuştu.
 
Rusya'da iş dünyasına yönelik liberalleşmenin son 2 yılda geometrik olarak arttığını ve bununda işadamlarının korkularında hafiflemeye yol açtığını söyleyen Savaşır, liberalleşme konusunda önümüzdeki dönemde atılacak yeni adımların Rusya'daki yatırımların daha da artmasına neden olacağını söyledi.
 
Savaşır, bugün dolar ve avronun geleceğinin tartışıldığını, kendisinin de Türkiye'nin ekonomik geleceğini de Rusya'da gördüğü için burada iş yaptığını belirterek, Rusya'da iş yapmayı düşünenlere otomotiv yan sanayi, inşaat sektörüne yönelik ham madde veya inşaat malzemeleri üreten teknolojiler üzerine yoğunlaşmasını tavsiye etti.
 
RUTİD Başkanı Sarı: "Türk işadamları olarak Rusya'da 100 bin kişiye istihdam sağlıyoruz"
 
RUTİD Başkanı Esat Sarı da konuyla ilgili açıklamasında, Rusya'da faaliyette bulunan Türk işadamlarının 100 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, ''Karşılıklı doğrudan yatırımlar 15 milyar doları buldu. 2011 toplam ticaret hacmimiz de yeniden 30 milyar doları yakaladı. Sayın Putin ve Erdoğan'ın belirlediği iki ülke toplam ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için, iki ülkede yatırımların artırılması için RUTİD olarak destek vermeye devam ediyoruz'' dedi.
 
Sarı, Putin ve Erdoğan arasındaki dostluğun iş dünyasına da olumlu yansıdığını belirterek, ''100 milyar dolar hedefi için iki ülkede de ekonomik ve siyasi istikrara ihtiyaç var. Siyasi ve ekonomik istikrarın olmadığı yerde bu hedefe ulaşmak imkansız. 2000'den bu yana iki dönem devlet başkanlığı, bir dönem de başbakanlık yapan, ülkesinde siyasi ve ekonomik istikrarın abidesi olan Putin'in 4 Mart'ta yapılacak seçimlerde yeniden başkan olmasını iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi açısından, bölgenin siyasi ve ekonomik istikrarı açısından önemsiyoruz'' diye konuştu.
 
Bu istikrarın devamı açısından Putin'e desteklerini ifade etme ihtiyacı hissettiklerini söyleyen Sarı, ''Muhtemelen 4 Mart seçimlerinde sayın Putin yeniden başkan olacak. Bunun iki ülke ilişkilerinin gelişimine önemli katkı sağlamasını bekliyoruz. Türk iş dünyası olarak sayın Putin'e desteklerimizi açıklıyoruz'' ifadesini kullandı.

aa


Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,591 µs