En Sıcak Konular

Sarkozy farkında olmadan Türkiye'ye çalıştı

1 Mart 2012 11:37 tsi
Türkiye’yi hedef gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin inadı turizmde ters tepti.

Sözde Ermeni soykırımını inkar yasası ile Türkiye’yi hedef gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin inadı turizmde ters tepti. Tartışmaları gören Fransızlar Türkiye’yi merak edince tur başvuruları patladı. Türkiye’den Fransa’ya giden turist sayısı yüzde 15 artarken, Fransa’dan gelenlerdeki artış yüzde 50’yi buldu.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geçen yıl gündeme getirdiği sözde Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısı, Türk turizm sektörüne yaradı. Tasarının konuşulmaya başlandığı Aralık 2011’den bu yana karşılıklı olarak hem Türk hem de Fransız turist sayısı arttı. Yılbaşı ve sömestr tatilinde Fransa’ya giden Türk sayısı yüzde 15 artarken Fransızların yılın tümündeki tur başvurularında yaşanan artış yüzde 50’yi buldu. Fransa’da meclis 22 Aralık 2011’de Ermeni soykırımını inkar edenlere 45 bin euro ile 1 yıl hapis cezasını öngören yasa tasarısını 36 milletvekili ile onaylamış, ardından tartışmalar alevlenmişti. Türkiye ile karşılıklı atışmalar hem Türk hem de Fransız medyasında geniş yankı bulmuştu. Önceki gün ise Fransa Anayasa Konseyi, söz konusu yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyleyerek iptaline karar verdi.
 
Hedef 1.5 milyon Fransız
 
Tüm bu süreçte televizyonlarda ve mecliste çokça Türkiye’den bahseden ve sözde soykırımın olduğunu iddia eden Sarkozy, farkında olmadan Fransa’dan Türkiye’ye gelen turist sayısını artırdı.
 
40 ülkede yaklaşık 150 şehre tur düzenleyen ve karşılıklı Fransa turları yapan Cafe Tur’un Genel Müdür Yardımcısı Murad Yılmaz, “Sarkozy iyi ya da kötü Türkiye’yi gündemde tuttu. Reklamın iyisi kötüsü olmaz sözü gerçek oldu. Bu olaylardan sonra Türkiye’yi merak edenler talebi yüzde 50 artırdı” dedi. Geçen yıl Cafe Tur ile Türkiye’den yaklaşık 10 bin kişi Paris’e, Fransa geneline ise toplamda 18 bin kişinin seyahat etmişti.
 
Yılmaz, geçen yıl Fransa’dan Türkiye’ye 15 bin Fransız getirdiklerini belirterek, “Geçen yıl artış yüzde 30’u bulmuştu, bu yıl ise yüzde 50 artış bekliyoruz. 30 bine yakın Fransızı sadece biz getireceğiz” diye konuştu.
 
Fransa’dan geçen yıl gelen turist sayısı tarihte ilk kez 1 milyon sınırını geçerek 1 milyon 140 bin kişiye ulaştı. Bir önceki yıla göre Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artış ise yüzde 22 ’yi buldu. Turizm sektörü temsilcileri bu yıl bu rakamın 1.5 milyona çıkmasını bekliyor.
 
Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin de bu yıl hemen hemen tüm Avrupa’dan gelen turist sayısının artacağını vurguladı.
 
Arap Baharı da yaradı
 
Hem Ortadoğu’daki Arap Baharı’nın hem de Yunanistan’daki ekonomik krizin talebi Türkiye’ye kaydırdığını anlatan Tekin şöyle konuştu:
 
“Fransızlar’ın Türkiye’ye karşı olumsuz bir tutumu yok. Bu tamamen siyasi bir konu. Halk bu tartışmalarla ilgilenmiyor. Bu tartışmalar bu yıl talebi yüzde 50’ye yakın artıracak.”
 
Fransızlar alışverişe geliyor
 

Fransızların özellikle alışveriş için Türkiye’ye gelmek istediklerini söyleyen Murad Yılmaz şöyle konuştu: “Türkiye’yi kültür ve mimari olarak özgürlükler ülkesi diye biliyorlar. Eskiden Türkler Fransa’ya alışverişe giderdi. Şimdi Fransızlar İstanbul’a gelmeye başladı. Bunu devam ettiriyoruz ve alışveriş turları yapıyoruz. Trendy İstanbul turumuz olacak.”
 
Paris’in bir dünya müzes olduğunu anlatan Yılmaz, “Politik sorunlar turizmi sanıldığı kadar etkilemiyor. Paris turlarımız da 249 euro’dan başlıyor ve her perşembe-pazar kesin kalkışlı tur yapıyoruz. Paris’ten her cumartesi Dalaman’a uçak var” dedi.

vatan


Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs