En Sıcak Konular

TL'nin yeni simgesi 'ALTIN oranlı'

1 Mart 2012 11:31 tsi
TL'nin yeni simgesi 'ALTIN oranlı' Türk lirasının itibarını perçinlemek ve bilinirliğinin artırılması amacıyla açılan simge yarışmasının sonuçları açıklandı.

Türk lirasının simgesinin belirlenmesi amacıyla yapılan yarışmanın sonuçları açıklandı. Tülay Lale isimli katılımcının tasarımı birinci seçildi (solda), ancak Merkez Bankası yönetimi logonun üzerinde ufak bir değişiklik yaptı (sağda). Tasarımda düz olan çizgiler, yukarı eğimli hale getirildi ve TL'nin yeni simgesi ortaya çıktı.

Eylül ayında açılan yarışmaya katılan 8,362 tasarımdan yedi tanesi finale kalırken, birinciliği Tülay Lale'nin çalışması aldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, simgenin bilgisayarlara indirildikten sonra 'Alt Gr' ve 'T' tuşlarına aynı anda basılmak suretiyle görüntülenebileceğini söyledi. Başçı, gerekli programların Merkez Bankası'nın internet sitesinde mevcut olduğunu da belirtti.

Başçı, yarışma ilan edilirken, TL Simge Yarışması Şartnamesi’nin ilgili hükmü ile, birincilik ödülüne layık görülen tasarım üzerinde değisiklik yapma hakkının saklı tutulduğunu belirterek, "Bu çerçevede, Bankamız yönetiminin önerileri doğrultusunda, birinci seçilen tasarım Bankamız grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtulmuştur" dedi.

Başçı, Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını da söyledi.

Başçı, Türk Lirası'na kazandırılan itibarın bir sonucu olarak son yıllarda uluslararası piyasalarda Türk Lirası'nın  kullanımının artarak sürdüğünü belirterek, "Küresel piyasalarda değişik para birimlerinin kullanılmasına ilişkin olarak Uluslararası Ödemeler Bankasının yaptığı anket sonuçlarına göre, 2010 yılında Türk Lirası kullanımı 2007 yılına  göre 3 kattan fazla artmıştır. Bunun yanında Türk Lirası yabancı yatırımcılar nezdinde bir yatırım aracı olarak da işlem görmektedir" dedi.

DAHA ÖNCE ERTELENMİŞTİ

Merkez Bankası, TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklanması ve TL simgesi olarak kullanılacak tasarımın tanıtımına ilişkin toplantının 22 Şubat tarihinde düzenleneceğini duyurmuştu.

Ancak TL simgesinin farklı bilgisayar ortamlarında güvenli şekilde uygulanabilirliğinin gösterimine ilişkin teknik çalışmaların tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle söz konusu toplantı ertelenmişti.

ERDOĞAN: GÜVEN VE YÜKSELEN DEĞERİ SİMGELİYOR

Tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TL simgesiyle Türkiye'de dokuz yıldır korunan istikrarın somut sürecinin bir sonucunu tanıttıklarını belirtti.

Erdoğan'ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

--Paramıza tüm dünyada kullanılacak yeni bir simge kazandırıyoruz. Simgenin bir çıpaya benzemesi, paramızın güvenli bir liman olduğunu, yukarı doğru kıvrımlı çizgiler de paramızın yükselen bir değer olduğunu gösteriyor.

--Paramıza yeniden itibar ve değer kazandırılması, bir ülkenin yeniden şahlanması ve ben de varım diyerek öne çıkmasıdır.

--Simge belirleme yarışmasına katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Cezaevlerinen dahi bu yarışmaya katılımın olması, vatandaşların duyarlılığını göstermesi açısından önemli.

--Biz paradan altı sıfır atacağımızı söylediğimizde kimse inanmamıştı. Enflasyonun patlayacağı ileri sürülüyordu. Halkımızın buna ayak uyduramayacağı söyleniyordu. Paradan sıfırların atılması ne enflasyona neden oldu ne de uyum sorununa neden oldu.

-- Para tıpkı, bayrak ve mllli marş gibi bir ülkeni itiabrını ve bağımsızlığını simgeler. Ama maalesef ülkemizde paranın itibariyle birlikte ülkenin itibarını da beş paralık ettiler. Ülkemize gelen turistler paramızı görünce şaşkınlık yaşadı.

-- Son dokuz yılın özetini son kullanılan paralar gösteriyor.

 



Bu haber 3,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,081 µs