En Sıcak Konular

Yeni sistem yürürlüğe girdi

1 Mart 2012 10:49 tsi
Oyunu bozulan 300 bin ev sahibi zam yapabilir!

Kira gelirini göstermeyen 300 bin ev sahibini köşeye sıkıştıracak olan sistem bugün hayata geçerken, oyunları bozulan ev sahipleri ise vergileri kiraya yansıtmayı planlıyor.


Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 1 milyon 200 bin ev sahibine yollanan uyarı mektuplarının ardından 1 Mart'tan itibaren halk arasında kira vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı vergisinde ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ uygulamasına geçmeye başladı.

Bugünden itibaren ev sahipleri artık elle kira beyannamesi doldurmayacak. Kendileri için önceden hazırlanmış beyannameleri, elektronik ortamda ilgili kurumlardan aldıkları şifreleri girerek görebilecek olan ev sahipleri beyannamelerin doğru olması halinde tek tuşla onaylayıp işlemini bitirebilecekken beyannamelerin yanlış olması halinde ise gerekli düzeltmeleri yine elektronik ortamda yapabilecek.

Vatandaşların kira beyannamesi verirken işini kolaylaştırmanın yanı sıra beyanname vermenin maliyetini en aza indirme, elektronik ortamda daha hızlı beyanname alabilme ve vergi kaçağının önüne geçebilme amacı ile hayata geçirilen sistemde kendisi adına oluşturulmuş beyannameyi onaylamayanlar veya kira gelirinde bulunamayanlar için ise çok ağır cezalar uygulanacak.

Bakanlık kira beyanında bulunmayanların tespit edilmesi halinde 5 yıl geriye dönük faizi ile birlikte vergi cezası kesecek.

Bugün itibari ile hayata geçirilen ve 25 Mart’ta kadar elektronik ortamda kendileri ile ilgili, tapu, banka ve sigorta şirketleri gibi kurumlardan alınan bilgilerin çapraz kontrollerden geçirilerek ortaya çıkartılan bilgiler ışığında hazırlanan beyannameler, hiç kira geliri göstermeyen veya kira gelirini düşük gösteren 300 bin ev sahibinin de oyununu bozdu.

Bu zamana kadar bir şekilde yolunu bularak hiç kira geliri göstermeyen veya kira gelirini düşük gösteren kurnaz ev sahipleri, ileri teknoloji sayesinde oluşturulan veriler ile tespit edilerek kendilerine gönderilen ''Şu adreslerde daireniz var. Bunlardan kira geliri elde ettiğinizi biliyoruz. Beyanda bulunursanız,,ceza ödemezsiniz'' içerikli mektuplar karşısında iyice köşeye sıkışırken bu seferde zam kozunu kullanmaya başladı.

Yeni yılda kira kontratlarını yenileyecek olan ev sahipleri yapacakları zam oranlarına ayrıca kira vergilerini de eklemeye başladı.

Zaten kontratların yenilenmesinden ötürü yaşanacak kira artışının hesabını yapan kiracılar birde üstüne ev sahibinin ‘ya kirana zam yaparım ya da vergiyi ödersin’ teklifiyle ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı.

KİRACILAR FAHİŞ ZAM ORANLARINI KABUL ETMESİN!

Kira artış oranlarının yılda bir defaya mahsus olmak üzere sadece yıllık enflasyon artış oranları üzerinden yapılacağını aksi takdirde yüksek oranlarda kiralara zam yapılması halinde kiracıların bu artışları kabul etmemeleri gerektiğini dile getiren Kiracılar Derneği (KİRADER ) Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu;

‘’Kiracıyı fahiş kira artışlarından koruyan Yargıtay’ın mevcut bir kararı bulunuyor. Bu karar doğrultusunda fahiş kira artışlarını kabul etmeyen kiracıları ev sahipleri çıkartamayacak. Ancak enflasyon ile doğru orantılı bir şekilde zam yapılabilir. Zaten Haziran ayında hayata geçirilecek olan Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan bir madde ile kiracıların kira artışları ile ilgili oluşacak tüm mağduriyetleri de gidermiş olacak.’’ dedi.

kenan.biter@haber7.com

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs