iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Rusya İsrail'e, İran'ın şifrelerini vermiş!

1 Mart 2012 10:24 tsi
Rusya İsrail'e, İran'ın şifrelerini vermiş! Daha garibi: İsrail Rusya'ya ne vermiş?.. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Gerçekten garip bir bilgi ile karşı karşıyayız. Bu bilginin garabeti, hayatın akışına ters düşmesinden kaynaklanıyor. Hoş, ülkeler arası ilişkilerde hayatın akışı diye “normal” bir denklem kurmak zaten pek sık mümkün olmuyor ama bu vakada durum biraz daha değişik.

Bugün kimi gazetelere de yansıyan habere göre, “İsrail ile Rusya askeri şifre takası yapmışlar”.

Olay şu; Rusya ile Gürcistan arasında savaş çıkmadan önce, İsrail Ruslar’a bir teklif götürüyor-ve habere kaynak olan Wikileaks belgelerinden anlaşıldığına göre-“biz size Gürcistan’a sattığımız insansız hava araçlarının şifrelerini verelim, siz de bize İran’a sattığınız hava savunma sistemlerinin şifrelerini verin” diyorlar.

Pek az şey bu tür ilişkilerde yaşananlarda şaşırtıcı gelir ama Rusya uzun süre İsrail’in Gürcistan’a verdiği askeri ve istihbari desteğe çok kızmıştı. Hala da kızgın olduğu, bölgedeki faaliyetlerinden şimdi de rahatsız olduğu bilgisi sık duyulan, bilinen bir bilgi.

Kaldı ki, Rusya Gürcistan’a girdiğinde apar-topar ülkeden kaçan İsrail uzmanları haberleri birden çok kez Türk basınında da yer bulmuştu. Bu da bir tarafa-eğer İsrail bu bölgede Gürcistan’a yardım için değil de bir kışkırtma için bulunmamışsa(!)-Karadeniz’in nasıl karıştığı anımsanmalı.

ABD savaş gemileri Karadeniz’e geçmek için hamleler yaptılar., Türkiye Rusya ve ABD ile gayet hassas görüşmeler gerçekleştirip, işin uluslararası hukuka uygun yapılmasını sağladı, Güney Kafkaslar gerildi, ortaya iki ülke adayı çıktı vs...

Bu işin bir yönü. Diğer taraftan Rusya’nın daha Suriye’yi nasıl stratejik bir sutre olarak gördüğü bugün ortadayken, daha büyük bir mevzi anlamına gelen İran’ı bu şekilde “satması” ilginç bir başka durum anlamına geliyor.

“İsrail ile Rusya'nın, İran ve Gürcistan'a sattıkları silahların şifrelerini yapılan anlaşma çerçevesinde birbirleri ile paylaşması” nasıl bir bakış sunmalı bize? Bu bilginin ortaya atılması kimin işine yarar?

Belki İran’a verilmiş olan bu tür silahlar küçümsenmemekle birlikte büyük bir savunma açığı ortaya çıkarmıyor olabilir. Bunu ancak uzmanlar kestirebilir. Fakat Gürcistan’daki İHA’ların şifrelerinin verilmesi bambaşka bir konu.

Zira!.. Buradan çıkarılacak dersler Türkiye’yi de ilgilendirebilir. Aynı belgeler, “Rusya'nın aynı zamanda Yunanistan'a da S-300 füze sistemi sattığını belirtiyor”.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs