En Sıcak Konular

'1 YTL'ye mazot hayal değil'

25 Haziran 2007 13:16 tsi
Son günlerin en çok konuşulan seçim vaadi “ucuz mazot” tartışmalarına, AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez de katıldı. Çömez, “1 YTL'ye mazot hayal değildir” dedi.

AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez,  yaptığı açıklamada, son günlerde miting meydanlarının ‘ucuz mazot’ vaatleriyle çalkalandığını ancak vaat sahiplerinin bile bunun nasıl yapılacağı konusunda net bir açıklama yapamadığını belirtti.

İktidarın “ucuz mazot”u hayal olarak değerlendirdiğini ancak bazı uygulamalarla çiftçiye 1 YTL’ye mazot sağlamanın mümkün olduğunu ifade eden Çömez, şunları söyledi:

“AB ülkelerinde, çiftçilerin kendi işletmelerinde kullanmak üzere ürettikleri biyodizelden vergi alınmaz. Çiftçiler, kendi arazilerinde kanola, aspir gibi biyodizel üretiminde kullanılan bitkiyi ekerler ve biyodizel üreterek, vergi ödemeden kendi arazilerinde kullanırlar.

Türkiye'de ise her türlü enerjiden vergi alma politikası uygulandığı için, çiftçi kendi arazisinde üretim yaptığı bitkiden biyodizel üretip kendisi kullansa bile, vergi ödemek zorundadır. EPDK'nın bu konudaki direnci, çiftçiyi mağdur etmektedir.”

Avrupalı çifçinin biyodizeli 70 Yeni Kuruşa mal ettiğini, Türk çiftçisinin ise 2.15 YTL’ye mazot kullandığını dile getiren Çömez “Bu şartlarda, Yunanlı Pangalos'la, Edirneli çiftçi Hasan Ağa'nın rekabet edebilmesini kimse beklememelidir. İktidara talip olanlar, tarımda çiftçinin elini rahatlatmak ve rekabet gücünü arttırmak istiyorsa, biyodizelle ilgili yasal değişiklikleri ele almalı ve biyodizel tesisleri için, teşvikler, krediler hazırlamalıdır” diye konuştu.

Çömez, Türk çiftçisi için önemli bir kaynağın da kaçakçılığın önlenmesi ile sağlanabileceğine dikkat çekerek “Geçtiğimiz yıl sadece Karadeniz üzerinden milyonlarca YTL'lik kaçak akaryakıt girmiştir ve 33 tane devlet kurumu ihale ile bu kaçak akaryakıtı satın almıştır. Bu örnek bile durumun vahametini gözler önüne sermektedir” dedi.
Kamuoyunun, seçim meydanlarında verilen vaatlerin hangi yollarla gerçekleştirileceğini bilmek hakkıdır diyen Çömez çözüm önerileri konusunda şunları söyledi:

“Kaçakçılıkla yapılacak etkin bir mücadele ile önlenecek kayıplardan bir fon oluşturulmalı ve çiftçiler bu fondan desteklenmeli, ayrıca çiftçilerden, kendi kullanacakları biyodizeli, kendileri ürettikleri takdirde, vergi alınmamalıdır.”


 



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,744 µs