En Sıcak Konular

Ban, Kofi Annan'la görüştü

1 Mart 2012 09:21 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM-Arap Birliği'nin Suriye ortak özel temsilcisi Kofi Annan'dan Suriye'ye en kısa zamanda gitmesini isteyeceğini belirtti.

Ban Ki-mun, BM Genel Merkezinde Kofi Annan ile biraraya geldi. Bir süre önce BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi olarak atanan Annan ve Genel Sekreter Ban görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptılar.

Genel Sekreter Ban açıklamasında, Suriye'deki durumun giderek kötüleştiğini belirterek, uluslararası toplumun en öncelikli görevinin Suriye'deki ölümleri durdurmak olduğunu belirtti. Ban, Suriye'de hükümetin, sivillere karşı güç kullanımına son vermesi gerektiğini söyledi.

Özel temsilci olarak Kofi Annan'ı seçtiklerini anımsatan Ban, ''Kendisiyle bugün güzel bir görüşme yaptık, bundan böyle yakından çalışacağız. New York'taki temaslarının ardından Sayın Annan'ın önce Kahire'ye gidip Arap Birliği Genel Sekreteriyle görüşmesini, oradan da en kısa zamanda Suriye'ye gitmesini isteyeceğim'' dedi.

Suriyeli yetkililerin Annan'la tam iş birliği yapmalarını isteyen Ban, ''İnsani işlerden sorumlu yardımcım Valerie Amos'a hala Suriye'ye girmesi için izin verilmemesinden büyük hayal kırıklığı duyuyorum. Bu kapsamda Suriyeli yetkililerden uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerini istiyorum'' dedi.

-Annan-

Kofi Annan da kendisine duyulan güvenden müteşekkir olduğunu ama verilen görevin de zor bir görev olduğunu vurguladı.

Annan, ''Genel Sekreterin dediği gibi Suriye'de şiddet ve ölümleri durdurmak, insani yardımın ulaşmasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Bugün size çok şey söylemeyeceğim, ama önemli olan bir husus var, o da şu, tek bir arabuluculuk süreci olmalı, eğer birden fazla arabulucu olursa taraflar arabulucularla oynarlar. Ben bu süreçte herkesle çalışmaya kararlıyım ve tüm aktörlerle istişarelerde bulunacağım'' diye konuştu.

Yakın zamanda Suriye'ye gitmeyi beklediğini söyleyen Annan, ''Esad'a nasıl bir mesaj vereceksiniz?'' sorusu üzerine de ''Suriye'ye vereceğim mesaj açık. Ölümler ve şiddet durmalı. İnsani yardım kuruluşlarının görevlerini yapmasına izin verilmeli, maalesef şu anda bu olmuyor. Ayrıca Suriye'de tüm aktörler arasında diyalog olması, bizim de bunun olması için uğraşmamız lazım'' dedi.

Daha önceki görevlerinde Esad'la görüştüğünün hatırlatılarak bunun Esad'a ulaşması yönünde avantaj sağlayıp sağlamayacağının sorulması üzerine ise Annan, ''Bunu zaman gösterecek. Kendisiyle birkaç yıldır temasta değiliz, o yüzden tahminde bulunmak istemiyorum. Ama Esad'ın sadece benle değil, başlattığımız bu süreçle iş birliği yapmasını istiyorum'' dedi.

aa


Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs