En Sıcak Konular

Vatikan'ın gizli belgeleri

1 Mart 2012 08:53 tsi
Vatikan'ın gizli belgeleri Vatikan gizli arşivlerindeki 100 orjinal belgeyi sergilemeye başladı. Sergide, Türk tarihini yakından ilgilendiren bazı belgeler de yer aldı.

Yüzyıllardır merak uyandıran Vatikan'ın gizli arşivlerindeki, 12 yüzyıla yayılan bir tarihi kapsayan 100 orijinal belge, ilk kez sergilenmeye başlandı.

Sergide, Türk tarihini yakından ilgilendiren bazı belgeler de yer aldı.
 
Papa V. Paolo'nun 1612 yılında resmen kurduğu Vatikan Gizli Arşivleri, uzun yıllardır ilgi odağı oldu. Arşivlerin kapısı ilk kez, "Belgeleri bilim insanlarına ve kamuoyuna açmaktan korkmuyoruz" diyen Papa XII. Leo'nun kararıyla, 1881 yılında bilim adamlarına aralandı.

Şimdi ise kuruluşunun 400'üncü yılında halka açıldı.

Latince adı, "Lux in Arcana" olan "Gizemler Üzerindeki Işık: Vatikan Gizli Arşivi Ortaya Çıkıyor" sergisi, Roma'daki Museo Capitolini'de açıldı ve 9 Eylül'e kadar gezilebilecek. Sergi, 8 ile 20.'nci yüzyıllar arasındaki süreyi kapsayan, tarihe ışık tutan 100 orijinal belgeyi gözler önüne seriyor. 

TÜRKLERE KARŞI PAPA'DAN YARDIM
 
Vatikan, Türk tarihini yakından ilgilendiren bazı belgelere de sergide yer verdi. Serginin en çarpıcı ve ihtişamlı belgeleri arasında, Rus Çarı I. Aleksey Romanov'un, Papa X. Clement'e yazdığı mektup da yer alıyor. Çar mektubunda, Türk tehdidine karşı Avrupa kralları arasında bir birlik kurulması konusunda Papa'dan ruhani ağırlığını koymasını istiyor. Mektup, kraliyet mührü ve devasa boyutuyla serginin en ilgi çeken parçalarından biri oldu.
 
TÜRKLERE KARŞI KUTSAL İTTİFAK ANLAŞMASI

 Ayrıca Osmanlı Devleti ile Haçlı donanması arasında 7 Ekim 1571 tarihinde gerçekleşen İnebahtı Deniz Savaşı'na ilişkin önemli bir evrak da sergiye kondu.

 Evrak, Papa Pio V, İspanya Kralı 2. Felippe ile Venedik dukasının Osmanlılara karşı birleşerek, bunu 15 Mayıs 1571 'de resmiyete kavuşturdukları ve Kutsal İttifak adı verilen anlaşmayı içeriyor.

 El yazması, defter şeklindeki anlaşmada savaşın detayları da anlatılıyor. 

GALILEO DAVASI BELGELERİ

Çarpıcı belgeler arasında, dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtladığı için Engizisyon'un ömür boyu ev hapsine mahkum ettiği Galileo Galilei'nin yargılandığı davanın belgeleri.

 Galileo'nun, yargılanma sonrasında iddialarını geri aldığı bir evrak da yer alıyor.

İtalyan fizikçi, matematikçi, gökbilimci ve filozof Galileo, Katolik Kilisesi tarafından 2 kez yargılanmıştı. Vatikan ise geçtiğimiz yıllarda Galilei'den resmen 'özür' dilemişti.

 Sergide yer alan en eski belgeler arasında, VII. Yüzyıldan XI. Yüzyıla Gregorius'un papaların İmparator dahil tüm diğer yetkilerin üstünde olduğunu söylediği "Dictatus papae"si ve Ebû Hafs Ömer el-Murtaza'nın Papa'ya yazdığı mektup da bulunuyor. 

trthaber


Bu haber 1,130 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,986 µs