En Sıcak Konular

Hacettepe Üniversitesi'ne 4 soruşturma birden

1 Mart 2012 08:47 tsi
Organ nakli yapılan Şevket Çavdar'ın hayatını kaybetmesi Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Savcılığın yanı sıra YÖK ve TTB de olaya el attı. Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan çift kol ve çift bacak nakli sonrasında vefat eden Şevket Çavdar'ınölümü Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından soruşturulacak. Yapılacak ilk soruşturma sonrasında operasyonu yapanDoçent Doktor SerdarNasır hakkında dava açılıp açılmamasına karar verilecek. Otopsi raporunun sonucuna göre ihmal tespit edilmesi durumunda ise şüpheliler hakkında iddianame hazırlanarak ceza isteneceği öğrenildi.

BAKANLIK İNCELEYECEK

İki kol ve iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın kalp-damar ve kan sistemi, nakledilen dokulara yetersiz kalınca nakil yapılan organlar geri alınmıştı. Çok fazla kan kaybeden Çavdar, nakledilen uzuvların geri alınması sonrası yoğun bakıma kaldırılmış ve 27 Şubat saat 19:20 de hayata gözlerini yummuştu. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili inceleme başlatırken sorumluların tespitinin YÖK tarafından yapılacağı öğrenildi.

ÜÇ KİŞİLİK KURUL

YÖK Kanunu'na göre öğretim elemanlarının görevleri ile ilgili ceza soruşturmalarına ‘üniversite yönetim kurulu üyeleri arasından oluşturulacak üç kişilik kurul' karar veriyor. Kurul tarafından bir suç unsuruna rastlanması durumunda hazırlanan dosya savcılığa iletilerek gerekli soruşturma sonrası dava açılabilecek. Konuyla yakından ilgilenen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın inceleme başlattığı öğrenildi. Ailenin şikayeti olması durumunda ise incelemenin soruşturmaya dönüşeceği belirtildi. Türk Tabipler Birliği yaptığı yazılı açıklamada, “TTB bağımsız kimliğiyle bir rapor hazırlayacak ve bunu kamuoyuyla paylaşacaktır” denildi.

Aramızda bilimsel yarış var

Hacettepe Üniversitesi'nde Şevket Çavdar'a yüz ve bacak nakilleri yapan Prof. Dr. Serdar Nasır ile Akdeniz Üniversitesi'nde nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dün hastaların uygun nitelikte ameliyata alınıp alınmadığı konusunda Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu üyelerini bilgilendirdi. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan, üniversiteler arasında rekabet iddiaları ile ilgili, “Öyle bir şey yok. Ancak bilimsel bir yarış olur. Onların hepsi bizim çok değerli arkadaşlarımız. Onların başarılı olmasından en çokmutlu olacak bizleriz” dedi.

Yanlış yapan karşılığını görür

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve çift bacak nakledilen Şevket Çavdar'ın hayatını kaybetmesinin ardından başlayan tartışmalara yaptığı açıklamalarla Sağlık Bakanı Recep Akdağ da katıldı. Akdağ, konunun şahsi polemiğe dönüşmemesini istedi. Türkiye'de organ naklinin yeni gelişmeye başladığını söyleyen Akdağ, tartışmaların bağışçıları etkileyebileceğini belirtti. Bakan Akdağ, “Şundan herkes emin olmalıdır; herhangi bir yerde bir yanlış yapılmış olsa, bu mutlaka karşılığını bulur. Ama bir yanlış yapılmış olabilir diye, işin başında önyargılı davranmak asla doğru olmaz. Hele bu meseleyi günlük polemiğin konusu haline getirmek, bir tarafı masanın bir yanına koyup karşı çıkanları da bir yanına oturtarak günlük tartışmaların içine almak yararlı olmayacaktır. Bilim konuşurken, kurul ve komisyonlar halinde konuşalım. Tek tek herkesin düşüncesi farklı olabilir. Bu bizi doğru bir yere götürmez'' dedi.

AKDENİZ'DE DE BACAK ALINMIŞTI

Bakan Akdağ, ‘'Unutmayalım ki Akdeniz'deki nakilde de bir bacak geri alınmak zorunda kalındı. Dolayısıyla bu konuyla ilgili bütün bilim insanlarının, işin etik ve hukuk tarafı da dahil olmak üzere söylediklerine kulak verelim. Bakalım bunlar ne söyleyecekler'' diye konuştu.

bugün

Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,558 µs