En Sıcak Konular

Ergin son 9 yılın en büyük farkını anlattı

29 Şubat 2012 23:37 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçen 9 yılın en önemli hizmetinin Türkiye'de 50 yıldaki müdahale alışkanlığı ve halkın iradesine müdahaleyi gelenek olmaktan çıkardığını açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçen 9 yılın en önemli hizmetinin, Türkiye'de şu ana kadar yaşanan 50 yıldaki müdahale alışkanlığının, siyasete, halkın iradesine fütursuzca yapılan müdahalelerin gelenek olmaktan çıkartılması yolunda önemli adımlar atılması olduğunu belirterek, ''Bu süreç henüz tamamlanmış değildir. İnşallah parlamentoda şu anda devam eden inisiyatif olumlu şekilde sonuçlanır ve bu ülkeye yaraşan ve yakışan modern, çağdaş bir anayasayı bu topluma, bizden sonraki kuşaklara armağan etmenin onuru bu parlamentoya ait olur'' dedi.
 
Ergin, ''Bab-ı Ali Toplantıları''na katılarak, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında Hukuk Düzeni ve Sistemi Nasıl İşleyecektir?'' konusunda konuştu.
 
Anayasa metinlerinin tarihi geçmişi hakkında bilgi veren Ergin, 27 Mayıs müdahalesinin, Türkiye'deki müdahalecilik geleneğinin hem anası hem de babası olarak takdim edildiğini söyledi. Ergin, ''Çünkü müdahale sonrası oluşturulan 61 Anayasası, daha sonraki dönemlerde yapılan müdahalelere bir nevi altyapı hazırlayan, egemenlik tartışmalarında 'hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' düsturuna birtakım açılımlar getiren bir anayasa'' dedi.
 
Ergin, 12 Mart 1971'de Türk siyasetinin yeniden bir kesintiye uğradığını ve tekrar asker bürokrasisinin belirlediği bir hükümetin iş başına geldiğini anlatarak, bu çalkantıların, 12 Eylül 1980'e kadar geldiğini ve bu tarihte yeni bir askeri müdahale yaşandığını kaydetti.
 
Adalet Bakanı Ergin, 28 Şubat 1997'ye gelindiğinde müdahalenin şeklinin değiştiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
''Müdahalenin yöntemi değişmiştir ama yapılan şey, sonuç itibariyle aynıdır. Halkın iradesinin temsil edildiği parlamentoda güvenoyu almış bir hükümeti alaşağı etmek ve yerine başka bir siyasi yapıyı oluşturmak için yapılan toplum mühendisliği faaliyetleri, transfer trafikleri, ki bugünlerde çokça konuşuluyor. 28 Şubat postmodern darbesinden sonra 2002 seçimleriyle Türkiye'de yeni bir tek parti iktidarı dönemi başladı ve son 9-10 yıllık süreç içerisinde gerçekten Türk siyaset tarihinin yaşadığı birçok hadisede reform uygulamaları devreye girmeye başladı. 1950-2002 arasında görülen şey şu; müdahaleler arası bir siyaset tarihi, darbeler, muhtıralar, darbe girişimleri ve her fırsatta siyaset kurumuna yapılan gayrimeşru müdahale girişimleri. Türkiye 21. yüzyılda AB'ye tam üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke olarak, her 8-10 yılda müdahale ya da müdahale girişimi ya da muhtırayla muhatap olmaya müstahak bir ülke değil, buna mahkum da değil ve bu şekilde yolunda gitmesi de mümkün değil. Dünyada acımasız bir yarış var. Bu rekabet içinde bu büyük ülkeyi rakipleriyle yarıştıracak, onların önüne geçirecek bir siyasal altyapıyı, bir hukuk altyapısını, bir anayasal altyapıyı oluşturmadan bu ülkenin komşularıyla, coğrafyasındaki diğer ülkelerle ve dünya üzerindeki rakipleriyle yarışma şansı yoktur.''
 
-''Bunların hepsi bir yerde tıkanıyor''-
 
Adalet Bakanı Ergin, geçen 9 yılda sağlık, sosyal güvenlik, ulaşım, eğitim gibi birçok alanda yenilikler yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
 
''Ama bunların hepsi geliyor bir yerde tıkanıyor. Demokrasinizi, siyasal yapınızı sağlam temellere yaslayamazsanız, bu ülkede halkın iradesinin meşru yollardan iktidara gelip gitmesinin kurumsal altyapısını oluşturamazsanız, istediğiniz kadar fiziki altyapıda, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda mesafeler kat edin, bu temel altyapıyı oluşturmadıkça Türkiye'nin modern, çağdaş bir yönetim biçimine kavuşma imkanı olmayacaktır, olmadı da... Bu açıdan geçen 9 yılın en önemli hizmeti; Türkiye'de şu ana kadar yaşanan 50 yıldaki müdahale alışkanlığı, siyasete, halkın iradesine fütursuzca yapılan müdahalelerin gelenek olmaktan çıkartılması yolunda önemli adımlar atılmasıdır. AK Parti hükümetlerinin en büyük ve en önemli hizmeti budur. Bu süreç henüz tamamlanmış değildir. Bu noktada önemli çalışmalar yapılmıştır. Önemli anayasal değişiklikler yapılmıştır. Ama bunlar hep parça parçadır. Bir bütün içinde ele alınarak değerlendirilmesi bugüne kadar mümkün olamamıştır. İnşallah parlamentoda şu anda devam eden inisiyatif olumlu bir şekilde sonuçlanır ve bu ülkeye yaraşan ve yakışan modern, çağdaş bir anayasayı bu topluma, bizden sonraki kuşaklara armağan etmenin onuru bu parlamentoya ait olur.''
 
-''2023'ün en önemli hedefi''-
 
Adalet Bakanı Ergin, Türkiye'nin, güvenli bir demokrasiye kavuşması, kesintisiz, yüksek standartlı, evrensel değerlerle barışık ve sürdürülebilir bir demokrasiye ulaşmasının, 2023 hedefleri içerisinde en önemlisi olduğunu söyledi.
 
Yargı ve adalet hizmetleriyle ilgili hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarına saygılı, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemiyle adil, etkin, hızlı adaleti temin etmeye ve bütün bunların oluşturacağı zeminle, güven veren adalet sonucuna ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Ergin, ''Bunu sağladığımız gün diğer hizmetlerden daha hayırlı ve kalıcı bir hizmet yapmış oluruz'' dedi.
 
Cumhuriyet'in ilanından sonra hukuk metinlerinin iktibas yoluyla oluşturulduğunu belirten Ergin, 2002 yılından sonra oluşan tek partili dönemde bu metinlerin tamamına yakınının değiştirildiğini anlattı.
 
Hukuk sisteminin fiziki ve teknik, mevzuat, insan kaynakları ve ceza infaz kurumları yapısından kaynaklanan problemleri olduğunu belirten Ergin, fiziki altyapı sorunlarını halletmek için adliye sarayları inşa edildiğini, yüksek mahkemelerin ihtiyaç duyduğu binaların yapıldığını, eksikliklerin tamamlandığını söyledi.
 
Standartları düşük 205 ceza infaz kurumunun kapatıldığını, bunların yerine daha modern infaz yöntemlerinin uygulanacağı, daha büyük sosyal donatı imkanları olan ve uluslararası standartları barındıran yapıların inşa edildiğini kaydeden Ergin, ''205 ceza infaz kurumunu kapatırken yerine 60 kadar yeni ceza infaz kurumu açıldı'' dedi.
 
Adalet Bakanı Ergin, belli bir takvim ve plan çerçevesinde yargının yapısal sorunlarını giderme noktasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

aa


Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs