En Sıcak Konular

'Mübarek şahsi çıkarlarını düşündü'

29 Şubat 2012 17:52 tsi
Mısır Müslüman Kardeşler örgütü resmi basın sözcüsü Dr. Mahmut Gazlan, ''Mübarek yönetimi şahsi çıkarlarını düşündü. Yöneticiler kişisel servetlerini artırmak için her şeyi yaptılar' dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Mısır Müslüman Kardeşler örgütü resmi basın sözcüsü Gazlan, Mısır'da devrim öncesinde halk arasında sosyal sıkıntıların had safhaya ulaştığına dikkat çekerek, ''Mısır halkının yüzde 40'ı fakirlik sınırının altında. Buna mukabil iktidar mensupları bankalardan kolay ve teminatsız kredi aldı, karşılıksız çıkan çekler takibe uğramadı. Üretim, bu kötü yönetimden çok etkilendi'' dedi.

Gazlan, ''Mübarek yönetimi şahsi çıkarlarını düşündü. Yöneticiler kişisel servetlerini artırmak için her şeyi yaptılar. Ülkemizdeki önemli gelir kaynakları; kimi şirketler, fabrikalar ve bankalar Hüsnü Mübarek yönetiminde bulunanların yakınlarına verildi'' şeklinde konuştu.

Devrim öncesinde iktidarda bulunanlar ile onlara yakın kişilerin değerlenen arazileri kendi aralarında parsellediklerini kaydeden Gazlan, ''Kötü yönetim Mısır halkının çok acı çekmesine neden oldu. Hırsızlık ve kaçakçılık arttı. Fırsatını bulanlar İsrail'e kaçak ve ucuz iş gücü olarak gittiler. Memur maaşları yol parasına bile yetmiyor. Halk, ekmek dahi alamaz hale geldi'' diye konuştu .

Mısır'ı devrime kadar yıllarca baskı altında yönetenlerin İsrail ile işbirliği yaparak Gazze'yi abluka altına aldıklarını söyleyen Gazlan, ''Filistin'de yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyoruz. İnsanlar bırakın ilacı, yiyecek dahi bulamıyorlar'' şeklinde konuştu.

Gazze'ye yardım amacıyla açılan tünellerin Mısır'ın devrim öncesi yönetimi ve İsrail tarafından yok edilmeye çalışıldığını hatırlatan Gazlan, ''Mısır'da yaşanan bu olaylar halkımızı patlama noktasına getirdi. Sabırlar tükenmişti. Tunus devrimi de bize izzetli ölümün bedbahtça yaşamaktan daha vakarlı olduğunu gösterdi. Bütün bu gelişmeler Tahrir Meydanı'nın mücadele eden kardeşlerimizle, gazilerle, şehitlerle dolup taşmasına yol açtı. Herkesin ortak arzusu hükümetin devrilmesiydi. Halkın bu toplu hareketi karşısında askerler de vatandaşlarımızın yanında yer alınca, devrim gerçekleşti'' diye konuştu.

Devrim öncesi Mısır yönetiminin Müslüman Kardeşleri meydanlara indirmeye çalıştığını belirten Gazlan, ''Biz bu oyuna gelmedik. 100 bin kişi Tahrir Meydanı'nı doldursa Mısır'da devrim olur diyorlardı. Şimdi 20 milyon kişinin katılımı ile devrim gerçekleşti'' dedi.

Mısır'da hükumetin kurulmasının Haziran ayını bulacağı bilgisini de veren Gazlan, ''Askerler yönetimden 6. ayda tamamen çekileceklerini vaat ettiler'' dedi.

Gazlan, Müslüman Kardeşler olarak 80 yıldır devrime hazırlandıklarına, şehitler ve gaziler verdiklerine işaret ederek, ''Birçok kardeşimiz hapishanelerde uzun yıllar çile çekti'' diye konuştu.

Halkı yanlarına almanın önemli bir hedef olduğunu söyleyen Gazlan, ''Şu anda yüzde 94 Müslüman, yüzde 6 Kıpti nüfus var. Halkın geneli devrimi istedi. Mısır istihbaratı bizi devrimin gerçekleşmesinden 1 hafta önce merkeze çağırdı, 25 Ocak'tan bir hafta önce. Hiçbir şekilde halkın bu hareketinin yanında yer almamamızı söylediler. 26 Ocak'ta 100'e yakın arkadaşımız tutuklandı. Ama ülkede ne iktidar kaldı ne hükümet'' dedi.

Suriye'deki Müslüman Kardeşler örgütü ile Mısır'daki arasında bir ayrılık olmadığının altını çizen Gazlan, ''Biz Mısır'da 1920 senesinde kurulduk. Bugün 80 ülkede Müslüman Kardeşler örgütü var. Faaliyetlerini yakından izliyoruz. Mısır Müslüman Kardeşler örgütü olarak diğer Müslüman Kardeşler örgütlerinin iç işlerine kesinlikle karışmayız'' dedi.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,556 µs