En Sıcak Konular

'Yardımlarımızla, iki ülke ilişkilerine büyük katkımız oldu'

29 Şubat 2012 15:42 tsi
İnsani Yardım Vakfı İHH'nın Libya Temsilcisi Rafet Aydoğdu, iç savaş döneminde Türkiye'den Libya'ya gelen ilk yardım cemiyeti olduklarını belirterek, ''Yardımlarımızla iki ülke ilişkilerine büyük katkımız oldu'' dedi.

Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'ya olaylardan bir hafta sonra Mısır üzerinden tehlikeli bir yolculuğun ardından ulaştıklarını anlattı.

Mısır'dan aldıkları yardım malzemelerini Libya'ya getirdiklerini belirten Aydoğdu, ''Beraberimizde doktorlar da vardı. Onlar burada ameliyatlara katıldılar, biz yardımları dağıttık. O zaman elektrikler kesik, sular akmıyordu. Millet panik içerisindeydi. Her taraf kapalıydı'' dedi.

Burada tedavisi mümkün olmayan 12 kişiyi Türkiye'ye götürerek, orada tedavi ettirdiklerini ifade eden Aydoğdu, şunları söyledi:

''Daha sonra Türkiye'nin gönderdiği gemiye de yaralıları biz burada hazırladık. Konsoloslukla koordineli bir şekilde çalışıp onlara yardımcı olduk. Deniz yolları açılınca yardımları gemilerle getirmeye başladık. Misrata'ya 3 gemi yardım gönderdik.

Bir gemi de Bingazi'ye gönderdik. Bingazi'nin dış mahalledekilerine ve burada mahsur kalan yabancı uyruklu kişilere yardımda bulunduk. Özellikle Filistinli, Tunuslu, Bangladeşli ve Mısırlılara yardımda bulunduk.''

Ramazan ayında Tahrir Meydanı'nda iftar yemeği dağıttıklarını kaydeden Aydoğdu, 100 yetim çocuğun okul ihtiyaçlarını da karşıladıklarını belirtti.

Kurban Bayramı'nda 215 tane kurbanlık alarak bunların bir kısmını Tahrir Meydanı'nda keserek fakir fukaraya dağıttıklarını anlatan Aydoğdu, şöyle devam etti:

''Diğerlerini de Libya'nın doğu bölgesindeki vilayetlerde dağıttık. Misrata'ya seyyar hastane kurduk. Tunus sınırında binlerce çadır kurarak, sıcak yemek dağıtımında bulunduk. Libya-Türkiye ilişkilerine büyük katkımız oldu. Daha da yakınlaşmalarını sağladık. Bu bölgedeki üst düzey yetkilileriyle sık sık görüştük. Bizim yaptığımız yardımları Libya halkı taktir etti. Libya'nın en üst düzey takdirnamesini bize verdiler. Konsolosluk da Türkiye adına bize takdirname verdi. Böylece Türkiye-Libya arasında bir köprü oluşturduk. Bize özel ilgi gösterdiler. Tahrir Meydanı'nı Türk bayraklarıyla donattık.''

Libyalıların Türkleri çok sevdiğini sözlerine ekleyen Aydoğdu, önümüzdeki dönemde yetimlere bilgisayar kursu ve şehit ailelerine de meslek öğretme kursu açmayı planladıklarını söyledi.

Feribot seferleri

Aydoğdu, Libyalı üst düzey yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, Türkiye ile daha fazla ticaret yapmak ve ilişki kurmak istediklerini dile getirdiklerini anlattı.

Bunun için iki ülke arasında feribot seferlerinin başlatılmasını istediklerini ifade eden Aydoğdu, ''Türkiye'ye her türlü kolaylığı göstereceklerini bildirdiler. Başka ülkeler yapmadan önce Türkiye'nin buna başlamasını istiyorlar. Hem yolcu taşımacılığı hem de eşya taşımacılığı yapmak istiyorlar. Düzenli bir feribot seferinin olmasını istiyorlar'' dedi. 

Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,234 µs